Илюстрация Като част от акселератора ще имаме възможност да работим

...
Илюстрация Като част от акселератора ще имаме възможност да работим
Коментари Харесай

Българската Quark VR стана част от международния акселератор на HTC

Илюстрация
" Като част от акселератора ще имаме опция да работим в близко съдействие с HTC върху евентуален артикул с Quark VR ", споделя съоснователят на компанията Красимир Николов

Увеличаване

" Като част от акселератора ще имаме опция да работим в близко съдействие с HTC върху евентуален артикул с Quark VR ", споделя съоснователят на компанията Красимир Николов

Автор: Надежда Чипева Смаляване
Още по тематиката
Българската OfficeR&D получи финансиране от 1 млн. $

Водещият вложител е LAUNCHub дружно с създателите на " Телерик " и бизнесмена Констант Тедър
5 дек 2017
IoTNET построи мрежа за внедряване на умни градски решения

Компанията си партнира с IoT Solutions за инсталиране на умна система за улично осветяване
29 ное 2017 Българската започваща компания Quark VR, която създава безжични устройства за виртуална и добавена действителност, беше определена да се включи в интернационалната акселераторска стратегия VIVE X, проведена от софтуерния колос HTC. Целта на самодейността е да поддържа стартъп планове в областта на виртуалната действителност, създавайки цяла световна екосистема към новата технология. В допълнение VIVE X предлага и финансиране сред 50 и 200 хиляди $ на участниците. Финансовата инжекция към Quark VR е в размер на 120 хиляди $.

Екосистема на виртуалната действителност

Това е третото издание на програмата VIVE X, в което са подбрани да се включат 26 интернационалните стартъпа, разпределени в общо пет местоположения от целия свят според от това къде са регистрирани фирмите им. Quark VR е единствената млада компания от България, стигнала до акселератора и е поканена в Сан Франциско с други седем компании. От Quark VR описват пред " Капитал ", че критериите за асортимент на участниците са били многочислени. " Компаниите би трябвало да вършат нещо новаторско в областта на виртуалната или добавената действителност, да имат голям евентуален принос за развиването на тази към момента млада промишленост и да имат реален бизнес проект за идващите 2 години ", изяснява Виктория Викторова, маркетинг управител на Quark VR. Съоснователят на българския стартъп Красимир Николов, пък разяснява пред " Капитал ", че конкуренцията е била доста оспорвана и компанията е определена от над 200 участници, с които екипът на HTC е разговарял.

В продължение на 4 месеца в Сан Франциско бизнесмените ще преминат през редица образования, срещи с вложители и опция да работят с инженери от HTC, които създават устройствата за виртуална действителност HTC Vive. " Като част от акселератора ще имаме опция да работим в близко съдействие с HTC върху евентуален артикул с Quark VR. Те са доста заинтригувани от приложенията на нашата технология и сега обсъждаме две взаимни разработки ", изяснява Николов.

Финасирането от акселераторската стратегия VIVE X в размер на 120 хиляди $ от Quark VR ще влагат в разширение на екипа и продължение на създаването. " В момента търсим софтуерни инженери с опит в C++, както и още един вложител, който да се включи в компанията ", добавя съоснователят на Quark VR.

Българската концепция

Основният фокус на Quark VR е създаване на програмен продукт за безжични очила за виртуална действителност, които дават високо качество на графика и картина на фена. Проектът на компанията разрешава също стрийминг на картината на доста консуматори по едно и също време в едно и също пространство. По този метод би могло и да се улесни и напредването на хората в действителна среда, употребявайки безжичните устройства.

" Имаме изцяло функционален първообраз на безжичен HTC Vive, работещ с нашата технология за компресия и стрийминг ", сподели още за медиите Николов.

Технологията за виртуална и добавена действителност е измежду най-големите модерни нововъведения, само че към момента не е разгърнала капацитета си задоволително, тъй че да стане атрактивна, функционална и на налична цена за всеобщия консуматор. Сред задачите на разработчиците е технологията да не се лимитира единствено в развлекателната промишленост, както е досега, а да навлезе в сфери като образованието и туризма. През виртуалната действителност да вземем за пример хирурзи биха могли да водят на практика образования, а пътуването до разнообразни страни ще бъде още по-достъпно.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР