Илюстрация БГНЕСКато бивш бригаден генерал в израелското военно разузнаване, днес

...
Илюстрация БГНЕСКато бивш бригаден генерал в израелското военно разузнаване, днес
Коментари Харесай

Защо световните лидери чакат кибернетичен 11 септември?

Илюстрация БГНЕС

Като някогашен бригаден военачалник в израелското военно разузнаване, през днешния ден ми беше припомнена немска дума, която използваше един от моите командири, министър-председател и шеф на генералния щаб: Gestalt.
Това написа в коментар във FoxNews е бриг. ген. Ели Бен Мейр - основен стратегически шеф и съосновател на CyGov, водещ съветник по кибернетична сигурност, показан от БГНЕС. Авторът е бил втори по сан в командването на военното разузнаване на Израел.
" Въпросната дума, която безусловно значи „ форма “, има по-дълбок смисъл в света на философията и логиката на психиката, отнасяйки се до сложен повсеместен свят, продължава той. Става дума за концепцията, при която всички системи би трябвало да се преглежда като цяло; където всичко е обвързвано. Бяха нужни два самолета и хиляди убити американци, с цел да осъзнаят международните държавни управления, че борбата против тероризма включва съдействие и продан на разследваща информация – 9/11 беше сигнал за пробуждане на държавните управления, с цел да централизират техните старания, и да заемат сложна и стратегическа позиция за междуведомствена и мултидисциплинарна битка против тероризма. И въпреки всичко международните държавни управления още веднъж дремят.
Многосекторната кибернетична офанзива с вируса Petya от тази седмица към този момент е предизвикала големи разстройства. Понастоящем жертвите включват банки, производители на въздухоплавателни средства и пощенски услуги в Украйна, съветски петролен колос, датски корабостроителен колос, здравни компании в Съединени американски щати, производители на храни в Испания, даже шоколадови фабрики в Австралия. Petya е още едно доказателство, че също както войната против стандартния гнет, по този начин и кибернетичната война би трябвало да се води в тясно съдействие, концентрация и с холистичен метод към казуса.
Само преди няколко седмици друга необятно популяризирало се хакване – с вируса WannaCry - се насочи и към няколко страни и институции, в това число Националната здравна работа на Обединеното кралство. За момента наподобява, че сме достигнали повратна точка и че държавните управления ще стартират да водят кибернетична война толкоз съществено, колкото стандартната война. Но уроците явно не бяха добре научени. Petya беше откриваем. Инструментът, който разпростира, е прочут от повече от година и е част от пазара на услуги в тъмната мрежа. Може би след Petya държавните управления ще осъзнаят, че кибернетичното военно дело е тук, с цел да остане и единствено ще става по-интензивно и рисково. Може би държавните управления ще осъзнаят, че в този момент е моментът да се създаде ефикасен, изчерпателен и дългогодишен отговор.
Битката против тероризма включва съдействие и продан на разследваща информация. Това не значи, че борбата ще бъде лесна. Съвсем няма да е по този начин. Цифровите нарушители са анонимни, което затруднява намирането и задържането на тези, които разпростират Petya. Избраните от тях оръжия непрестанно се развиват в игра на котка и мишка, където хакерите постоянно търсят да намерят нова накърнимост в отбраната на жертвите си. Разбира се, националните граници или границите сред другите браншове не значат нищо за цифровите нарушители. Кибертерористите не зачитат границите, те не играят съгласно разпоредбите на играта, тъй че за какво ние би трябвало да го вършим? Вие не арестувате банков апаш със затворени очи и ръце, вързани зад тила си. Вие се обаждате за поддръжка, организирате задълбочено разузнаване, работите с други организации. И в случай че нарушителите се измъкнат, вие употребявате всички принадлежности, с които разполагате (и разполагаем на локалните и интернационалните си колеги), с цел да ги хванете и да ги изправите пред съда. В Израел, за жалост, сме на челния фронт в битката с хакерските атаки. Имаме доста врагове, които желаят да ни вредят, а ние не се любуваме на границата на неточност, която имат други по-големи народи (както те си мислят).
През последното десетилетие предприехме повсеместен метод към нашата кибернетична сигурност. Атака против една целокупност е офанзива против всички. Атака против една компания е евентуална офанзива против цяла нация. Следователно държавното управление и военните в Израел се сляха в централизиран, стратегически нрав за решение на проблеми с най-модерните технологии, с цел да разпознават, предотвратяват и се пазят против враговете в кибернетичното пространство. Този опит не е загадка, той е разполагаем на международните водачи. Това би могло да се окаже скъпо, в случай че желаеме да спечелим несъмнено интернационален спор.
Регионалното и интернационалното съдействие сред централизираните организации държи ключовете, с цел да отключим решаващите кибернетични решения, от които явно имаме потребност. Има прогрес. Забележките тази седмица от съветника по въпросите на вътрешната сигурност, призовал за по-голямо интернационално партньорство в региона на киберсигурността, са позитивно развиване. Но международните водачи би трябвало да създадат повече. Светът на кибернетичната защита се нуждае от управление и то в този момент. Нека да не чакаме нашия кибернетичен 9/11.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР