Иля Абишев, Би Би СиВ социалните мрежи се появиха многобройни

...
Иля Абишев, Би Би СиВ социалните мрежи се появиха многобройни
Коментари Харесай

ПВО по покривите в Москва – от какво се бои Русия?

Иля Абишев, Би Би Си

В обществените мрежи се появиха многочислени известия, че се разполагат зенитно-ракетни комплекси за противовъздушна защита в разнообразни региони на Москва и в околните до съветската столица региони на Подмосковието. На снимки и видеоматериали, популяризирани в мрежата,  се вижда, че въоръженията се слагат даже по покривите в жилищни региони. Ако това е истина, защо се готви Москва в края на 11-ия месец от съветската инвазия в Украйна?

От четвъртък насам съветските обществени мрежи разгласяват фотоси и видеокадри, от които следва, че върху покривите на някои здания в центъра на съветската столица, покрай Кремъл, са ситуирани системи за Противовъздушна отбрана. По-конкретно, 

комплекси " Панцирь-С1 "

са снимани на покрива на министерството на защитата на Русия, на ул. „ Фрунзенска набережная “.

Същия ден се появи видеозапис от уличката „ Тетеринска “ на Таганка, сниман от един от горните етажи: вижда се военна техника, доста наподобяваща на " Панцирь ", както и тежък кран, повдигащ резервоар на покрива на офис постройка. Охранителите изясняват ставащото ту с " планувани учения ", ту с " ремонт на покрива ".
В Телеграм канала " Сирена " беше оповестено и друго видео с комплекс за противовъздушна защита (вероятно " Панцирь-С1 " ), на 10 километра от резиденцията на Путин в Ново-Огарьово, на Рубльово-Успенското шосе.
Още няколко ПВО-системи са снимани с камера на  два километра от употребяваното за бизнес полети летище " Остафьево " в Нова Москва, където са основани и военни. Според роман на четец, изпратил видео в редакцията на " Сирена ", военната техника се е появила там преди към месец.
Потребители на обществените мрежи разгласяват и други фотоси на военна техника в разнообразни региони на Москва: оповестяват за комплекси С-400, ситуирани в региона на Тимирязевската селскостопанска академия, както и за батарея на противовъздушната защита в парка Лосиний остров.

На 18 януари, в  коментар за неотдавнашната покруса в Днипро, където жертви на съветската ракетна офанзива станаха над 40 цивилни, външният министър на Русия Сергей Лавров съобщи, че 

за всичко са отговорни украинските системи за Противовъздушна отбрана, 

които съгласно него били ситуирани в жилищни квартали " в нарушаване на всички закони за водене на война, в нарушаване на интернационалното и филантропичното право “. 
Пресаташето на Кремъл Дмитрий Песков, който публицисти попитаха за разполагането на системи за Противовъздушна отбрана в Москва, обичайно пренасочи всички въпроси към министерството на защитата.
Самото министерство и кметството на Москва не са коментирали ставащото. 
Би Би Си не може да удостовери дали всеобщото разполагане на системи за противовъздушна защита в Москва е почнало точно в този момент. Според информация от други източници,  зенитният ракетно-пушечен комплекс " Панцирь " на покрива на министерството на защитата е там най-малко от декември 2022 година Не наподобява да е нещо изключително и противовъздушното  прикритие на стратегически значимите летища и резиденцията на Путин.
Потребители на съветския милитаристичен уебсайт topwar.ru настояват, че в Съединени американски щати системи на Противовъздушна отбрана са ситуирани на здания наоколо до Белия дом, а в Сеул зенитно-ракетните комплекси на покривите са наложителен признак поради близостта до границата със Северна Корея.
Но въпреки всичко в тази ситуация с Москва множеството от известията за появяването на зенитно-ракетни комплекси в града и покрайнините му се появиха през последните дни. В множеството случаи потребителите оповестяват за " Панцирь " - установка, предопределена преди всичко за отбрана от противников летателни апарати, движещи се със относително ниска скорост.

" Панцирь-С1 " - достолепия и дефекти

Зенитно-ракетно-пушечният комплекс " Панцирь-С1 " е основан за противовъздушната защита на дребни цивилен и военни обекти. Той се употребява, с цел да обезпечи прикритие отблизо разстояние, както и като допълнение към други системи за противовъздушна защита при масирани въздушни удари. 
Този относително нов комплекс може да се употребява, както в мобилна версия – инсталиран върху тежкотоварен камион, по този начин и в стационарен вид. Според оповестените характерности, той може да открие огън по едно и също време против четири въздушни цели на разстояние до 20 км и на височина до 15 км. Максималната скорост на задачите, които може да порази, е 1000 м/с, т.е. към три пъти повече от скоростта на звука, настояват основателите на комплекса.
Но, както стана ясно, в действителни бойни условия се оказва, че тези характерности на " Панцирь " са мощно надценени. 
Още през 2012 година, на научно-техническа конференция на министерството на защитата на Русия и Руската академии за ракетни и артилерийски науки, авторите  на отчета за успеваемостта на ЗРПК " Панцирь-С1 " показаха редица съществени негови дефекти. 

По-точно, в отчета се споделяше:

-реалните резултати от тестванията демонстрират, че комплексът е с ниски благоприятни условия за обстрел на цели, маневриращи и летящи с курсов параметър над 2-3 км;
-не се удостоверява опцията за пукотевица против цели, летящи със скорост над 400 м/с, въпреки че в техническите характерности на комплекса е посочена скорост от 1000 м/с;
-максималната далекобойност от 20 км е допустима във връзка с въздушни цели, летящи със скорост не повече от 80 м/с.
В отчета се изброяват и други дефекти на комплекса, разбираеми единствено за експертите в тази област. 
По време на дейната фаза на бойните дейности в Сирия " Панцирь-С1 " е осигурявал прикритие на съветската военновъздушна база в Хмеймим и усещанията от работата му са много двойнствени. 
Военният специалист и основен редактор на сп. " Арсенал Отечества " Виктор Мураховски заяви с позоваване на  свои източници - офицери от Противовъздушна отбрана: " В Сирия се обясни че " Панцирь " не „ вижда “ цели с дребни размери и ниска скорост. “ По думите му,  успеваемостта на " Панцирь " не надвишава 19%.
Възможно е по-късно по комплекса да са били направени усъвършенствания. В началото на януари 2018 година, при взаимна работа с различен зенитно-ракетен комплекс – " Тор-М2 ", " Панцирь " посочил нелоши резултати при отбрана от масирана офанзива на безпилотни апарати. Според изказване на съветското министерство на защитата, тогава комплексът " Панцирь-С1 " е свалил седем „ противников дрона “, още шест са били прехванати от подразделенията за радиоелектронна битка.
" ЗРПК " Панцирь-С1 " има съществени проблеми с работата в гъсто застроени градски региони. Високите здания доста понижават успеваемостта му при засичане на заканите. Освен това има проблем с ракетите на ЗРПК " Панцирь-С1 " и, да кажем, с работата към такива здания. В Белгород го знаят доста добре. " – написа украинският военно-политически наблюдаващ Олександр Коваленко.
По информация от открити източници, при започването на войната против Украйна на въоръжение в съветската войска е имало 116 комплекса " Панцирь-С1 ". Документално е доказано, че в хода на бойните дейности Русия е изгубила минимум 12 от тях. По неофициални данни, загубите са по-големи – над 30 единици.

Защо са ситуирани комплексите " Панцирь " в Москва?

От първия ден на нашествието в Украйна съветската войска нанася удари против цялата територия на страната, най-вече с ракети руско и лично произвеждане, а неотдавна и с ирански дронове. Техни жертви постоянно стават мирни жители. 
Що се отнася до самата Русия, поначало близостта на войната усещаха върху себе си единствено пограничните ѝ райони, където от време на време се взривяват военни хранилища, линии на електропреносната система, стоманени пътища и терминали с гориво, долитаха снаряди до жилищни здания. Но последователно географията на бойните дейности стартира да се уголемява.
През октомври беше взривен Кримският мост, съединяващ анексирания Крим с Краснодарския край, а при започване на декември бяха атакувани военни летища в Рязанска и в Саратовска област. Особен резонанс провокира нападението против летище " Енгелс ", където са основани самолети на далекобойната авиация, които нанасят ракетни удари против Украйна.
Както тогава съобщи министерството на защитата на Русия, " бяха осъществени опити за нанасяне на удари с реактивни безпилотни летателни апарати руско произвеждане ". 
Военните телеграм-канали прецизираха, че за осъществените удари против летища в дълбокия съветски гръб може да са били употребявани руски разследващи безпилотни апарати Ту-141. 
Украинските управляващи не са поемали отговорност за произшествията на летищата в Енгелс и Дягилево. А в края на декември офанзивата против летище „ Енгелс " в Саратовска област се повтори.
Разполагането на ПЗРК " Панцирь-С1 " върху здания в Москва е показателно за възходящите страхове на Кремъл. Оправдани ли са те?
Докато трае войната съществува опасност за съветската столица, съобщи представителят на пресслужбата на украинското военно разузнаване Андрий Юсов.
" По-нататък ще става по зле. Те ще би трябвало да изоставен Украйна. И до момента в който Русия не си тръгне от всички окупирани територии, опасността от определени  ексцесии на територията на Руската федерация, в това число Москва, ще остане. " – съобщи той.
Украинската страна не разкрива своите проекти за създаването и потреблението на баражиращи муниции (така наречените дронове-камикадзе) надълбоко в територията на Русия. Но незабавното разполагане на спомагателни системи за Противовъздушна отбрана в Москва може да е удостоверение, че съветската противовъздушна защита има съществени проблеми.
Не е изключено съветската войска, откакто получи ирански дронове-камикадзе, да е тествала с тях личната си система за Противовъздушна отбрана и резултатите от тестванията по никакъв начин да не са били утешителни.  
Ясно е, че в случай че Иран е съумял да сътвори дронове,  способни да " пробият " съветската система за противовъздушна защита, то Украйна с нейната военно-конструкторска база, наследена след разпада на Съюз на съветските социалистически републики, може още повече. 

Превод: Faktor.bg
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР