Илон Мъск се обявява за абсолютист по отношение на свободата

...
Илон Мъск се обявява за абсолютист по отношение на свободата
Коментари Харесай

Птицата вече е свободна: в какво иска Мъск да превърне Туитър?


Илон Мъск се афишира за " абсолютист " във връзка с свободата на словото. Означава ли това, че подправените вести и апелите към принуждение ще залеят Туитър, откакто милиардерът го купи?

Придобиването на " Туитър " от Илон Мъск се разигра като шестмесечна драма, включваща грандиозни обрати и взаимни нападки. И всичко това пред очите на аудиторията от 230 милиона души, които употребяват приложението всеки ден. Споровете доближиха връхната си точка, когато Мъск отговори на туит на основния изпълнителен шеф на Туитър Параг Агравал с емотиконка, напомняща екскременти.
Редакцията предлага
Сега Мъск е началник освен на производителя на електрически коли " Тесла " и на галактическата компания " Спейс Екс ", само че и на една от най-важните обществени платформи в света. Придобиването на " Туитър " приключи, както и стартира - със театър. В него бяха уволнени четирима от топ мениджърите на платформата. Сред тях, с изключение на самия Агравал, е и Виджая Гаде, която е известна с битката си против езика на омразата и дезинформацията.

Илон Мъск постоянно е бил бодил в очите на напъните на шефовете на " Туитър " да цивилизоват обществената мрежа най-малко ненапълно. Милиардерът разказва себе си като " абсолютист на свободата на словото ", а в този момент и като " основен туит " в акаунта си в обществената мрежа.

Ще се върне ли Доналд Тръмп в " Туитър "?

Дори блокирането на акаунта на Доналд Тръмп, чиито туитове съдържаха неистини и гневни словоизлияния, Мъск назова " морално неправилно и просто неуместно " и даде обещание да го върне в обществената мрежа. " Туитър " спря акаунта на Тръмп, откакто някогашният президент предизвика от гневна навалица, част от която въоръжена. При нападението бяха убити петима души, а вицепрезидентът Майк Пенс и демократката Нанси Пелоси едвам се избавиха от линч.

Нищо чудно, че завършилата покупка на " Туитър " се посреща с наслада от десницата. Беатрикс декор Щорх от немската дяснопопулистката партия " Алтернатива за Германия "  написа в Туитър присмехулно: " Паралелната галактика на левите будители се разклаща ". Американският медиен специалист Анджело Карузоне към този момент съпостави въздействието на договорката на Мъск върху американския медиен пейзаж с основаването на десния американски канал Fox News.

Колко свободно ще лети птицата на Мъск?

Мъск нееднократно е подчертавал, че желае да промени " Туитър " радикално. Не става въпрос единствено за допускане на дезинформация и пропаганда. Той има поради платформа, сходна на китайското приложение WeChat, където потребителите могат да разгласяват постове, да си пишат, да купуват и заплащат онлайн. Освен всичко приложението служи и като инструмент за надзор на китайското държавно управление. Перспективите пред демократите са мрачни.

Доколко обаче Мъск може в действителност да промени " Туитър "  предстои да разберем. От една страна, някои рекламодатели към този момент означиха, че не им харесва да виждат рекламите си в среда на ненавист и неистини. От друга страна, съществуват интернационалните правила - като да вземем за пример Законът за цифровите услуги. Затова и комисарят по въпросите на вътрешния пазар на Европейски Съюз Тиери Бретон написа в отговор на коментара на Мъск, че " птицата към този момент е свободна "  - " в Европа птицата ще лети по нашите правила ".

***

Вижте и това видео от нашия списък:
Седемте компании на Илон Мъск, които трансформират света
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР