Илон Мъск протестира срещу излезлите от контрол разходи за застрахователна

...
Илон Мъск протестира срещу излезлите от контрол разходи за застрахователна
Коментари Харесай

Кой плаща космическите хонорари на адвокатите?

Илон Мъск стачкува против излезлите от надзор разноски за застрахователна отбрана на фирмените мениджъри и виновен личен състав против правосъдни процеси, заведени от акционерите.

Импулсивният началник на " Тесла " е прекомерно необикновен представител за несправедливостта на тези спираловидно растящи такси, само че те хвърлят светлина върху сегашната ера на спорни и щастливи корпоративни юристи. Което е неприятно за акционерите, фирмите и застрахователите, твърди Крис Брайънт - коментатор на организация " Блумбърг ", отговарящ за индустриалния бранш. 

Брайънт показва, че когато мениджърите отиват на съд, разноските могат да се окажат солени. Подобно на съглашението за 270 млн. евро сред " Фолксваген " и застрахователите на неговите шефове и виновни чиновници във връзка на абсурда " Дизелгейт ". В Съединени американски щати застрахователите на шефовете на " Уелс Фарго " пък договориха 240 млн. щ. $ с банката през 2019-а по абсурда за подправените потребителски сметки. 

Законът за скъпите бумаги се трансформира в голям чадър .

Фирмените водачи към този момент би трябвало да се тревожат освен за счетоводни проблеми, само че и за киберпробиви, сбъркани персонални данни, замърсяване на околната среда и полов тормоз. Друго евентуално минно поле са обществените медии: Мъск и бордът на " Тесла " бяха дадени под съд при започване на годината поради коментари в " Туитър ". 

В продължение на години застрахователните сдружения подценяват застрахователните опасности в полиците за фирмените шефове и виновни фрагменти, които покриват немарливост, само че не и незаконно държание на мениджърите, твърди Брайънт. В резултат те натрупат загуби със скока на честотата и сериозността на исковете. И, напълно разумно, качват цените.

Средната застрахователна награда за шефовете и виновния личен състав, платени от записаните на тържищата компании в Съединени американски щати, са нарастнали с 56% през предходната година, по данни на брокера Aon. Във Англия тези ставки са скочили с впечатляващите 130% през 2020-а до нивата по време на колапса на " Енрон ", съгласно различен застахователен медиатор - Marsh.

Премиите за членовете на FTSE-100 са поскъпнали съвсем четворно, добавя брокерът. Застраховатените разноски варират според от размера на компанията, застрахованите опасности и борсовата й регистрация. Например, сдруженията от FTSE - 100 заплащат приблизително по 21 хиляди брит. паунда за покритие от 1 млн. паунда против 45 хиляди паунда на милион в Съединени американски щати, по данни на Marsh. 

Нововъзникващите браншове като канабисът, криптовалутите и обществено търгуваните компании без одобрен бизнес проект, срещат изключителни усложнения да намерят съответно покритие, тъй като застрахователите имат по-слабо разбиране за потенциалните опасности. Застрахователните сдружения стартират да сортират по-прецизно клиентите си и размера на покритието. В някои случаи те оспорват изплащането на застраховките, какъвто е разногласието сред Chubb и някогашния основен изпълнителен шеф на колабиралата немска платформа за разплащания " Уайъркард " кой да заплати сметката.    

Едрите компании нормално могат да преглътнат тези разноски, въпреки и насилствено.

По-дребните компании обаче нямат различен избор с изключение на да одобряват по-ниски застрахователни предели или да изключват повече опасности, което лимитира опциите им да притеглят опитни и надарени шефове. Не липсват и сдружения, които вземат решение, че борсовата им регистрация не си коства напъните. На пръсти се броят фирмените бордове, които са подготвени да работят без сходно " мениджърско " застрахователно покритие - нещо, за което преди време настояваше именитият вложител Уорън Бъфет за своята група " Бъркшър Хатауей ", с цел да направи шефовете по-осторожни.   

За благополучие, някои компании са съумели да открият реформаторски решения на това застрахователно гавоболие.

Сред тях е изненадващият ход на Мъск да предложи да застрахова самичък членовете на борда, изпреварвайки възраженията на консултантите на акционерите за евентуален спор на ползи. До сходна мярка е прибегнал и шефът на компанията за медицински технологии Pulse Biosciences, твърди Брайънт. Според него по-добра алтернатива е да се сътвори фирмено застрахователно отделение, което да подсигурява риска за личния състав на компанията. Така е постъпила канадската компания за канабис Hexo Corp., заделила 30 млн. канд. долари, което по нейни сметки, икономисва годишни награди в размер на 15 млн. кан. долари.  

Препускащите застрахователни награди за фирмения личен състав е резултат и от големия размер и разноски за така наречен " финансиране на рисковете " - процедура, при която трета страна, несвързана с съответното дело, обезпечава капитал на тъжителя в подмяна на част от компенсацията при извоювано дело. Тези искания, някои от които - абсолютно неоснователни - в наши дни са във високи количества спрямо нивата им в исторически проект. И предизвикват някои водещи юристи по корпоративно право да начисляват по над 1800 щ. $ на час на клиентите си.  

Все отново, в близко бъдеще се чака отчасти връщане към естествените цени, тъй като по-високите награди примамват повече съперници. Надеждите за огромни ценови редукции обаче няма да се изпълнят, в случай че виновните органи не се постараят да лимитират " изфабрикуваните " каузи. Фирмените бордове също могат да помонат като подобрят корпоративното ръководство. Защото постоянно ще има напрежение сред исконното право на акционерите да търсят правно решение на наболелите фирмени проблеми и в същото време да не принуждават фирмените управления да прекарват цялото си време в правосъдните зали. Препускащите застрахователни награди за личния състав обаче демонстрират, че салдото от ден на ден се губи. 
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР