Илин Димитров: Българският туризмът е невероятен бранш – развива се

...
Илин Димитров: Българският туризмът е невероятен бранш – развива се
Коментари Харесай

България ще се рекламира по света чрез филми и сериали

Илин Димитров: Българският туризмът е необикновен отрасъл – развива се без реклама

България ще популяризира културния си туризъм по света посредством игрални филми и сериали. Идеята е те да се снимат в разнообразни български градове, където има забележителни монументи на културата и исторически обекти, като по този метод се разпространява дестинацията. Това заяви служебният министър на туризмаИлин Димитров по време на осмата годишна среща на туристическия бизнес с локалната власт в Стара Загора, предаде .

Той посочи, че този въпрос към този момент е разискван с генералния шеф на Българска национална телевизия Емил Кошлуков и е реализирано единодушие.

Предвижда се прогнозата за времето по Българска национална телевизия да бъде представяна в подтекста на разнообразни туристически обекти и местоположения, както и опциите за пътешествия и отмора наоколо до тях. Надеждите са под тази форма да се подтиква вътрешният туризъм, откакто уикенд пакетите добиха известност измежду българите, означи Илин Димитров.

Той уточни, че продуцирани от Българска национална телевизия игрални филми и сериали се превеждат на десетки езици и се популяризират в редица страни. Ако в тях има повече фрагменти с българската природа и разнообразни туристически обекти от страната, това ще докара до популяризирането им в чужбина, по този начин както го вършат турските сериали, даде за образец служебният министър на туризма. Той добави, че ще беседва и с шефове на други малките екрани.

Такъв сполучлив образец е новият български сериал „ С река на сърцето “, който е сниман край Видин. Това е повишило туристическите визити в дунавския град, който е най-бързо обезлюдяващия се у нас по данни на Национален статистически институт. 

" С помощта на филмите и сериалите може да се реализира по-голяма известност на дестинация България на интернационалните пазари ", счита Илин Димитров.

Преди това заместник-кметът на Стара Загора Милена Желева означи, че липсва целенасочена туристическа реклама за градския и културен туризъм. Цялата реклама е ориентирана към морски и планински туризъм.

Илин Димитров означи, че е изискал парите за реклама на туризма в Бюджет 2023 да бъдат 100 млн. лева, с цел да може да се конкурира България със прилежащите страни Гърция и Турция. Южните ни съседки харчат надлежно 210 млн. лева и 450 млн. лева за реклама на туризма. За съпоставяне бюджетът на България е единствено 18 млн. лева за тази година, като 6 млн. лева от тях са за участия в изложби.

“Българският туризмът е необикновен отрасъл – развива се без реклама “, означи Илин Димитров.

" Пет са главните стълба в бюджета за туризма, които съм предложил за идната година ", добави той. " Това са: 9% ставка върху ДДС-то за туризма да стане непрекъсната мярка; 100 млн. лева за туристическа реклама, 300 млн. лева за туристически ваучери; продължаване на програмата от 35 евро на седалка за чартърните полети и въвеждане на такава мярка за автобусните превозвачи; таван на цените на енергоносителите – ток, газ и нафта ", уточни служебният министър на туризма.

По думите му по този начин ще се ревизира дали обещанията на партиите, които са дали по време на предизборната акция, ще бъдат изпълнени на дело от политическите партии в 48-то Народно заседание или ще останат единствено на думи.

Идеята за туристическите ваучери е тя да стане дълготрайна мярка и да се употребяват за уикенд пакети, сподели Илин Димитров.

За продължаването на европейските дотации за чартърните полети и въвеждането на такива за автобусни се чака решението на Европейската комисия. България е защитила мярката с отражението на войната в Украйна. Ефектът е троен спад на туристите от немския пазар - от 750 хиляди на 250 хиляди това лято, изясни Димитров.

По думите му таван на цените на енергоносителите би трябвало да има, с цел да може браншът да си възнамерява разноските, тъй като в този момент пакетите са незнайна големина.

„ Никога не сме имали по-трудно договаряне за последните 25 години “, сподели Даниела Стоева, заместник-председател на Асоциацията на туристическите организации и туроператори (АБТТА). Тя добави, че за идната година оферират българските пакети на ревютата на лични риск, с цел да попада на тях дестинация България. " Инфлацията, геополитическата обстановка и ресурсната обезпеченост са най-големите провокации пред туристическия отрасъл в този момент ", сподели Димитрина Горанова, ръководител на Управителния съвет на АБТТА.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР