Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои

...
Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои
Коментари Харесай

Вацев: Ако Русия загуби тази война, ще започне процес на саморазпад на руската държавност

" Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския бранш, в дъното на който пък е съветския индустриален капитал. Или злополука на Русия и разпад на съветската държавност на 6 – 7 – 8 самостоятелни страни. Русия е в революционна обстановка от няколко дни. Ако този въпрос не се позволи до две седмици, в Русия ще стартира унищожителна гражданска война, която ще докара до разпад на съветската държавност ".

 

Това споделя в изявление за Епицентър. бг доцент Валентин Вацев, историк, геополитически анализатор.

- Украинското контранастъпление трансформира ли обстановката във войната на Русия в Украйна, господин Вацев?
- Да, несъмнено е по този начин. Но тук става дума не толкоз за контранастъплението, което е единствено мотив за смяната. Тя се очакваше от дълго време. Причината е, че към този момент не може да се каже, че украинското контранастъпление е тактическа неточност на съветското командване. Това е оперативно-тактически проблем през днешния ден, само че в случай че до две седмици съветското военно управление не измисли нещо, това ще бъде стратегическа загуба на съветското управление.

- А по какъв начин това ще промени общата картина?
- Ако Русия загуби тази война, на съветска територия ще стартира развой на саморазпадане на съветската държавност.

- Защо? Кои са аргументите?
- Концепцията за профилирана военна интервенция (СВО) стигна своя завършек на приложение. Тя към този момент не е съответна. Тя се изчерпи и вкарва Русия в неразрешими несъгласия. Повече не може да се води война с концепцията за СВО. Самата тази идея беше компромисен резултат от договореността сред съветските ръководещи елити. Това беше идея - контракт сред така наречен силовики, съветския военно-промишлен комплекс, съветския цивилно-промишлен комплекс и доларовата стопанска система на Русия плюс притежателите на недрата на Руската федерация, които копаят първични материали и ги изнасят, против което получават долари. Това беше компромис сред доларовата и рублевата стопанска система на Русия. Този компромис работеше, само че единствено до избран миг, по-късно се оказа, че се намеси извънредно значим фактор - силата на обединявания Запад. По-точно е да се каже - англосаксонския свят и неговите клиенти в Европа, които съумяха да ескалират обстановката до степен, когато тази идея за СВО не може да работи. Тя е изчерпана.

- И какво следва? Капитулация на Русия или продължение на спора като пълномащабна война на Русия с Украйна?
- Точно по този начин. Или войната ще продължи като пълномащабна война, зад която стои имперския бранш, в дъното на който пък е съветския индустриален капитал. Или злополука на Русия и разпад на съветската държавност на 6 – 7 – 8 самостоятелни страни.Русия е в революционна обстановка от няколко дни.Ако този въпрос не се позволи до две седмици, в Русия ще стартира унищожителна гражданска война, която ще докара до разпад на съветската държавност.

- Руската дипломация обаче укрепва позициите си на Изток – с Индия и Китай. Как такава страна би се разпаднала? Предстои и огромен конгрес на Шанхайската организация за съдействие, в която и трите страни членуват.
- Руската империя също имаше чудесни дипломатически позиции преди да се разпадне. Има някаква прилика сред обстановката по време на Първата международна война и днешната. Тогава Германия афишира война на Русия и мигновено минава в защита. Днес Русия се държи по същия метод – Русия афишира война на Украйна и мигновено минава към серия от отбранителни акции. СВО е полу-война, полу-мир. Използване на оръжие, само че като се внимава да не се влезе в обстановка на действителна война, каквато е в действителност неизбежна. Никакви дипломатически триумфи не вземат решение основния въпрос – пък споделям, Русия е в революционна обстановка – забранен до този стадий спор сред съветския индустриален капитал, който е най-вече рублев, и съветския доларов капитал, който е в съюз със притежателите на недрата, които продават първични материали за долари. Този спор навлиза в своята открита, очевидна фаза. И с цел да се реши този спор, Путин има не повече от седмица – две, не повече от месец сигурно. В момента Путин се пробва да позволи този спор.

- Затова ли мълчи? Няма негов коментар за украинското контранастъпление.
- Природата на властта на Путин е не на автократор, а на медиатор. Той е медиатор сред другите елити в Русия и сега се пробва да позволи несъгласията, за които стана дума.

- Съюзниците на Русия на Изток по какъв начин ще се възползват от тази обстановка, в която тя попадна? Пак ще напомня – следва конгрес на ШОС, на който ще бъдат и Путин, и Си Дзинпин.
- Китай към този момент се възползва – да вземем за пример, от проблемите на „ Газпром “ с продажбите на газ по света, издействайки по-добри за себе си цени. Но този, който най-вече печели, това, несъмнено, е англосаксонският свят и техните клиенти в Европа.

- България, като част от Европейски Съюз и НАТО, би трябвала да е щастлива от подобен процес. Какво печелим ние?
- Това сигурно ще усъвършенства настроението на Тагарев, на Шаламанов, на Елена Поптодорова, на българските русофоби. Но нищо повече от тази премия не виждам. В България не се мисли по тези въпроси въобще. Ние сме клиент на Съединените щати и ние ще бъдем щастливи, когато господарят ни е благополучен, без доста да разбираме за какво той е благополучен.

- Победата на груповия Запад няма ли да донесе дребни изгоди за елементарните хора, от които са формирани страните от този групов Запад? Например, да паднат цените на газа, на петрола, а оттова и всички останали цени.
- Би могло да се чака това, само че аз не го имам вяра. Защото действителното наличие на международния развой е в действителност унищожаването на междинната класа. Някои цени ще паднат в действителност, само че никакво розово бъдеще на международната междинна класа не може да се предвижда. Включително в междинните съсловия на западните страни.

- Тази обстановка значи, че елитите и в Съединени американски щати, и в Европа, и в Русия ще бъдат заети с световни въпроси и няма да обръщат внимание на „ дреболии “ като изборите в една или друга страна.
- Това с изборите зависи от това за коя страна приказваме.

- Българският хайлайф по какъв начин ще се държи на този декор – ще се активизира да направи държавно управление след изборите или назад – ще се вкопчи в допълнение в личните си несъгласия?
- Аз се отнасям към понятието за български политически хайлайф с усмивка. Освен това, международните елити, решавайки своите международни проблеми, в действителност нямат време да обръщат внимание на всички съпътстващи детайлности на процеса. Но въпреки всичко е доста значимо къде са изборите. В Европа предстоят избори, които могат съществено да наклонят нещата вътре в Европа. Колкото до българските избори, съгласно мен не може да се приказва с „ или “. Българският хайлайф, който през днешния ден не е консолидиран, незабавно след изборите ще бъде консолидиран. Просто в резиденцията на американския дипломат или на друго комфортно място ще бъдат поканени ръководителите на няколко български партии. На първо място поставям ГЕРБ, несъмнено, само че с ангажимента, че Борисов ще направи доста крачки обратно и ще мине в действителност в пенсия. Ще бъде поканено управлението на партия „ Продължаваме промяната “, на „ Демократична България “. И ще им се изясни, че е извънредно време да престанат да занимават българското общество със своите комплицирани духовни организации и със своите морални политически разлики. И че България има потребност от едно консолидирано евроатлантическо държавно управление, което решително да води страната в интервала на наближаващата война сред България и Русия. Към втората половина на октомври чакам НАТО да влезе публично във война с Русия.

- Войната Русия – Украйна ще стане война НАТО – Русия, по този начин ли?
- Войната Русия – Украйна беше война Русия – Украйна единствено в първите шест седмици, когато всички си мислехме, че тя ще завърши бързо. Днес войната е сред Русия и НАТО, Съединените щати зад НАТО, несъмнено. Такава война не може да се води с концепцията за СВО. В момента, когато западните елити открият, че нямат потребност да се занимават с официални условия, България като член на НАТО ще бъде длъжна да взе участие.

- Кой би бил министър председател на едно такова евроатлантическо държавно управление?
- Всеки би могъл да бъде, минус Бойко Борисов, защото Борисов ще бъде заставен да излезе в пенсия де факто. Ще го принудят да отстъпи няколко крачки обратно, защото в Америка не простят тръбата, която той построи (б.р. - Балкански поток).

- Ако Борисов направи крачка обратно, разумно е да създадат крачка обратно и водачите на другите две партии, а те нямат толкоз дълга кадрова банка.
- Може да се измисли някаква комфортна доктрина от рода на – държавното управление е съдружно, само че има експертен състав. Тази задача е изцяло решима по градивен път.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР