Или поне не за дълго. Дългоочакваната биография на автора на

...
Или поне не за дълго. Дългоочакваната биография на автора на
Коментари Харесай

Секс обвинения не успяха да спрат биографията на Филип Рот

Или най-малко не за дълго. Дългоочакваната биография на създателя на " Синдромът Портной ", " Човешкото леке " и " Американски пасторал " въпреки всичко ще излезе на пазара през юни, само че от различен издател. Първият се отхвърли от нея поради обвинявания в сексуални похищения и принуждение против създателя й Блейк Бейли. 

Бейли стартира работа върху биографията през 2012 година и приключва 900-те страници с присъединяване на Рот, който умря през 2018 година Писателят персонално е избрал животописеца си с кастинг и му е дал извънреден достъп до персоналния си списък, включващ непубликувани ръкописи, транскрипти на изявленията и документи. 

Philip Roth: A Biography излезе при започване на април от WW Norton. Отзивите са най-вече позитивни, въпреки и съгласно в. " Ню Йорк таймс " и " Ню рипъблик " книгата да се занимава прекомерно доста с държанието на писателя към дамите. 

Две седмици след излизането й по книжарниците обаче Блейк Бейли беше упрекнат от свои някогашни възпитаници, че се е държал непочтено с тях и даже ги е " упражнявал " за разнообразни полови действия. Това се е случило през 90-те години на предишния век, когато писателят е преподавал на осмокласници. По-късно се появиха и две дами, които го упрекнаха в обезчестяване, и то по-скоро - последно през 2015 година.

" Нортън " в началото спря издаването и промоцията на книгата, а по-късно я изтегли напълно от пазара - дружно с записки на Бейли, оповестени през 2014 г. 

Писателят отрича обвиняванията, а неговият юрист назова решението на WW Norton " коленичене пред погрешни и голословни изказвания ". Макар и държанието на автора да провокира отвращение, мнозина не утвърдиха решението на " Нортън " да спре обявата. Председателката на американския ПЕН клуб Сузан Носъл сподели тогава, че по този стандарт  " хиляди книги от фанатици, женомразци и подлеци (каквито измежду класиците не липсват - б.р.)... може да бъдат изтеглени от обращение ".

След като биографията на Филип Рот остана бездомна, с нея са зае издателство " Скайхорс ", което ще я пусне още веднъж на пазара на 15 юни, а още преди края на май се чакат електронен и аудио вид.

Решението на " Скайхорс " не е изненадващо. Миналата година издателството " приюти "  на Уди Алън " Апропо, нищо ", откакто " Ашет " се отхвърли да отпечата и разпространява писанията на режисьора поради обвиняванията на доведената му щерка Дилън Фароу, че й е посягал, когато е била на седем години. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР