Икономисти реагираха на заявките за протести на земеделци след като

...
Икономисти реагираха на заявките за протести на земеделци след като
Коментари Харесай

Икономисти оборват мотивите за протеста на зърнарите

Икономисти реагираха на поръчките за митинги на земеделци откакто през вчерашния ден в Народното събрание бе гласувано решение възбраната за импорт на украинско зърно да падне. Въпреки че самото решение на българските депутати е по-скоро условност, защото възбраната на равнище Европейски Съюз пада от през днешния ден, зърнопроизводителите обявиха, че са обединили невиждано всички браншове в земеделието и от другата седмица стартира народен митинг с блокиране на гранични пунктове, пътища, автомагистрали и чакат 1 млн. души да ги поддържат. Блокадата ще се придвижи във вторник и в столицата.

В студиото на Нова телевизия тази заран икономистът Лъчезар Богданов съобщи, че на процедура България не внася украинско зърно, защото страната ни е голям чист експортьор на пшеница и ¾ от българската пшеница се изнася. При слънчогледа обстановката е друга, има импорт, само че и постоянно подобен е имало, в това число и от други страни като Румъния. Съответно страната ни е експортьор на олио, защото имаме построени огромни мощности за преправка. " Ако проследим по години и месеци данните за чист импорт на слънчоглед и износът на слънчогледово олио - това са 2 скачени съда. Когато има повече импорт на слънчоглед, има повече експорт на олио ", изясни Богданов.

Според Богданов производителите действително се стремят към по-високи цени за личната си продукция.

" Не желаят да признаят намерено, че предходната година след началото на войната - първите седмици и месеци, на международните тържища имаше доста внезапен скок на цената и на пшеницата, и изключително на слънчогледа, който стигна 1000 евро на звук. Някои хора евентуално си помислиха, че това ще е новото обикновено и всичко под това им наподобява ниско ", сподели Богданов.

В момента цената на слънчогледа е по-ниска и във Франция. Ако гледате там котировките на тамошните борси, те какво общо имат с вноса от Украйна?

Лъчезар Богданов се разгласи против " бланкетното подкрепяне ". Трябва да се гледат данните и действителното положение по браншове и нанесени съответни вреди. Помощите би трябвало да бъдат ориентирани към някой отрасъл, който е претърпял огромен потрес под външно въздействие, да вземем за пример война или злополучие.

" Нека да гледаме данните и да забележим действително какво е положението и в случай че някъде съответни производители имат съответни вреди, нанесени от скъпи торове, доста огромен разход за гориво - това е естествената скица, която се ползва и за други сектори, и за селското стопанство ", разясни Богданов.

В полемиката бяха намесени и данните за европейските дотации, които в обществените мрежи през вчерашния ден изнесе Тихомир Безлов. От влизането в Европейски Съюз повече половината от евросубсидиите отиват в селското стопанство, което значи, че от 4,2 милиарда лева годишно - 2,91 милиарда лева са за селското стопанство. Данните са за 2018 година, само че съотношенията са сходни и през другите години. Около 70% от тази селскостопанска дотация отивала в към 100 огромни и към 1000 по-малки зърнари, които в този момент организирали митингите против вноса на украинско зърно. Безлов показва, че украинците не употребяват европейски дотации и никой не им връща акциза за горивото и все пак имат доста по-евтини зърнени култури А българските производители имат е евросубсидии и все пак сега желаят 20% по-висока цена от тази на международните тържища.

За предходната година (2022 г.) " зърнарите " са оповестили 2,5 милиарда лева облага. и са взели 2 милиарда лева дотация при продажби от 9,98 милиарда лева

Тихомир Безлов слага акцент и върху " чудовищната централизация на земята в България ", против която постоянно страната се е борила. Европейските дотации за селското стопанство са направени с цел да оказват помощ на дребните и междинни производители, а не на едрите, само че и при прелюдия таван от 300 000 евро, българските зърнари са раздробили на хартия бизнеса си, само че не и в действителност.

" Няма да видите " зърнарска компания " с 30 млн. евро дотация като бе преди. Какво значи това? Това значи ОПГ! (Организирана незаконна група). За да се вмести в тавана от 300 хиляди евро, " зърнара " би трябвало да направи 100 компании надлежно със притежатели, счетоводители, възможни наети лица и така нататък От 2015 година с сътрудници слагаме тази тематика на даващите парите, само че си царува тишина. "
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР