Икономиката на Южна Корея се сви за първи път от

...
Икономиката на Южна Корея се сви за първи път от
Коментари Харесай

За първи път от 22 години: Корейската икономика се сви

Икономиката на Южна Корея се сви за първи път от 22 години през 2020 година, защото пандемията от ковид унищожи работните места в промишлеността на услугите и понижи потребителските разноски.

Брутният вътрешен артикул (БВП) на страната през предходната година се е свил с 1% по отношение на 2019 година по предварителни данни на Корейската централна банка (Bank of Korea). Това беше първият годишен спад от 1998 година, когато Южна Корея беше в разгара на брутална финансова рецесия.

Корейската стопанска система се разшири със сезонно поправени 1,2% през последното тримесечие, като се оправи малко по-добре от прогнозите на анализаторите, които предвиждаха 1,1% растеж.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Коронавирусът сковава международната стопанска система. Брутният вътр...

Основна заслуга за връщането към растежа има износът на потребителска електроника, където се наблюдаваше нараснало търсене, задвижвано от лични компютри и сървъри, защото пандемията принуди милиони по света да работят от у дома.

Скокът на износа с 5,2%, след покачване от 16% през предходното тримесечие, докара до растеж, отбелязва Reuters. Частното ползване и вложенията в уреди се свиха надлежно с 1,5% и 2%, представяйки се малко по-добре от предстоящото.

Задвижвана от износа, корейската стопанска система ще реализира умерено възобновяване през тази година. Но на трудовия пазар ще му е нужно по-дълго време, с цел да се възвърне от вредите, нанесени на промишлеността на услугите, като заведенията за хранене и превоза, плануват специалистите на централната банка.

От март предходната година валутната институция поддържа поддържа най-ниската рента в историята си от 0,5%, с цел да помогне за вкарването на свежи пари в стопанската система. Но съгласно Но специалисти обичайните финансови принадлежности, ориентирани към понижаване на разноските по заеми, са имали единствено стеснен резултат по време на пандемията, която е засегнала както търсенето, по този начин и предлагането.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР