Икономиката на Русия се свива рекордно заради войната.Драстичното намаляване на

...
Икономиката на Русия се свива рекордно заради войната.Драстичното намаляване на
Коментари Харесай

Икономиката на Русия се свива

Икономиката на Русия се свива рекордно поради войната.

Драстичното понижаване на износа на естествени запаси и първични материали, от който зависи Русия, е на път да докара страната до финансова злополука.  

Войната на Владимир Путин в Украйна върна съветската стопанска система с четири години обратно единствено за първото цялостно тримесечие след нашествието и я сложи на пътя на рекорден спад. Икономиката на Русия, която беше набрала скорост при започване на 2022 година, мина към стесняване през второто тримесечие от годината. Данните, които би трябвало да бъдат показани публично в петък, ще покажат, че брутният вътрешен артикул е намалял за първи път от повече от година насам - с 4,7% на годишна база, съгласно междинната прогноза на 12 анализатори, интервюирани от Bloomberg.

" Икономиката ще прекъсне четиригодишен напредък, като през второто тримесечие ще се върне към размера си от 2018 година Очакваме свиването да се забави през четвъртото тримесечие, като по-хлабавата парична политика ще поддържа търсенето. Все отново стопанската система ще загуби още 2% през 2023 година, защото европейската енергийна възбрана ще потисне износа ", споделя Александър Исаков - икономист за Русия.

Ударните международни наказания поради войната нарушиха търговията и сковаха редица промишлености. Въпреки че спадът на стопанската система към този момент се оказва доста по-малък от първичните опасения, централната финансова институция в Москва счита, че той ще се утежни през идващите тримесечия, и не разчита на възобновяване преди втората половина на идващия 12-месечен интервал.

" Кризата се движи по доста плавна траектория ", загатва Евгений Суворов - водещ икономист за Русия в CentroCredit Bank. " Икономиката ще доближи най-ниската си точка в най-хубавия случай доникъде на 2023 година “.

Централната банка на Русия предприе дейности, с цел да се пребори със разтърсванията на пазарите и с придвижването в курса на рублата, като вкара финансов надзор и внезапно увеличи лихвените проценти. Така настъпи задоволително успокоение, с цел да може доста от тези ограничения да се анулират. Добивът на нефт се възвръща, а разноските на семействата удостоверяват индикаторите за стабилизиране. Фискалните тласъци и многократните кръгове на финансово облекчение през настоящите месеци започнаха да работят в допълнение, притъпявайки въздействието на международните наказания, написа Bloomberg.

Реакцията на Москва обезпечи по-меко приземяване на стопанската система, за която анализаторите чакаха, че ще се свие с 10% през второто тримесечие. Оттогава насам икономисти от банки като JPMorgan Chase&Co. и Citigroup Inc. усъвършенстваха прогнозите си и в този момент чакат спад на производството с едвам 3,5% за цялата година.

Но „ Банк России “ предвижда Брутният вътрешен продукт да се свие със 7% това тримесечие и най-вероятно с още повече в последните 3 месеца от съответния 12-месечен интервал. Според прогнозите на централната банка стопанската система се е свила с 4,3% през второто тримесечие. Драмата с енергийните доставки за Европа води до нова заплаха за стопанската система на Русия.

Месечните спадове в добива на нефт ще стартират още през август, съгласно Международната организация по енергетика, която предвижда, че производството на недопечен нефт в Русия ще намалее с към 20% до началото на идващите 12 месеца.

" Спадът през 2022 година няма да е толкоз бездънен, колкото се очакваше през април ", показва централната финансова институция в отчет за финансовото покритие този месец. " Същевременно въздействието на шоковете в предлагането може да се окаже по-продължително във времето ".
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР