Икономиката на Германия вероятно ще се свие отново и през

...
Икономиката на Германия вероятно ще се свие отново и през
Коментари Харесай

Бундесбанк: Германската икономика вероятно ще се сви отново и през първото тримесечие



Икономиката на Германия евентуално ще се свие още веднъж и през настоящото тримесечие, защото новата коронавирусна вълна, породена от разновидността Омикрон, възпира доста хора да вървят на работа, съобщи в понеделник Бундесбанк, само че в същото време предвижда възобновяване напролет.

Най-голямата европейска стопанска система сви през последните три месеца на 2021 година с 0,7% по отношение на предходните три месеца, защото огромният й индустриален бранш беше обиден съществено от проблеми във веригите на доставки.

Ново намаляване на Брутният вътрешен продукт и през първите три месеца на 2022 година ще значи, че немската стопанска система още веднъж се оказва в така наречен " техническа криза ".
Проблемите с доставките започнаха да отслабват при започване на 2022 година, само че в това време бързото разпространяване на мощно заразния Covid вид Омикрон се отрази отрицателно както на сферата на услугите, по този начин и на заетостта.

" За разлика от предходните талази на пандемията, наранена от обновените противоепидемични ограничаващи ограничения и промени в държанието евентуално ще бъде освен активността в бранша на услугите ", показва немската централна банка в последния си месечен стопански отчет и добавя: " Свързаното с пандемията неявяване от работа евентуално ще понижи доста икономическата интензивност и в други браншове ".

Централната банка също по този начин означи, че немската промишленост обезпечава " позитивен подтик “ на стопанската система с помощта на облекчение на проблемите в предлагането и на огромното търсене, създавайки почва за стопански възобновяване напролет, в случай че пандемията отшуми.

Освен това икономистите от Бундесбанк не чакат бързо облекчение на инфлацията. През януари хармонизираната инфлация в Германия се забави едва до 5,1% на годишна база от 5,7% през декември 2021г., само че като цяло остава доста висока.

" През идващите месеци евентуално инфлацията ще остане висока на фона на забележителното повишаване на цените на едро и на устойчивото търсене ", уточни Бундесбанк в своя отчет.
По-рано през днешния ден немската федерална статистика Destatis регистрира рекорден растеж на индустриалните цени през януари с 25% по отношение на година по-рано.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР