Икономиката на еврозоната отчете рекорден ръст през третото тримесечие на

...
Икономиката на еврозоната отчете рекорден ръст през третото тримесечие на
Коментари Харесай

Енергичен йо-йо ефект в еврозоната през третото тримесечие

Икономиката на еврозоната регистрира рекорден растеж през третото тримесечие на годината. Според отчета, оповестен във вторник от „ “, еврозоната е повишена с 12,5% през летните месеци, с точка повече от Европейски Съюз като цяло. В съпоставяне с третото тримесечие на миналата 2019 година, обаче, еврозоната се е свила с 4,3%, а Европейски Съюз като цяло с 4,2%, оповестява „ Евронюз “, съобщи БГНЕС.

Йо-йо резултатът, породен от премахването на рестриктивните мерки, е най-очевиден в страните, потърпевши най-вече по време на първата вълна на пандемията. Тримесечният Брутният вътрешен продукт е повишен с 18,7% във Франция, в Испания с 16,7% и в Италия с 15,9%.

Увеличението на потреблението и износа се трансформира и в понижаване на безработицата. Заетостта се е нараснала с 1% в еврозоната, възстановявайки една трета от изгубените работни места през предходното тримесечие (-3%).

Всички съпоставения с предходната година, когато не е имало пандемия, са негативни. Въпреки това, растежът е налице и е деятелен, което дружно с акциите за имунизиране подклажда очаквания за бързо възобновяване, когато пандемията завърши.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР