Икономиката на България се очаква да нарасне с 3,9% през

...
Икономиката на България се очаква да нарасне с 3,9% през
Коментари Харесай

Вижте пролетната макроикономическа прогноза на МФ

Икономиката на България се чака да нарасне с 3,9% през 2018-а година след по-слабия от прогнозите напредък от 3,6 на 100 през миналата година, се показва в пролетната макроикономическа прогноза на Министерството на финансите, която регистрира по-благоприятните упования за развиването на международната и европейска стопански системи спрямо есенната оценка през 2017-а година. Оценките за динамичността на интернационалните цени на петрола и неенергийните първични материали също са нараснали и то най-много за актуалната година.

Финансовото министерство регистрира, че българската стопанска система означи действителен напредък от 3,6% през 2017-а година, при предстоящи 4,0% в есенната прогноза от предходната година, като това по-слабо показване се дължеше на по-силен негативен принос на чистия експорт, до момента в който вътрешното търсене се показа по-добре от предстоящото.

За актуалната година министерството залага на ускорение на растежа до 3,9%, като вътрешното търсене ще продължи да бъде водещо, осведоми БНР. Частното ползване ще се форсира едва, подкрепено от усъвършенстваното доверие на потребителите и действителното нарастване на разполагаемия приход на семействата. В същото време капиталовата интензивност ще бъде движена главно от покачването на обществените вложения.

Очаква се и ускоряване на общия експорт заради по-ниската база от миналата година и плануваната удобна динамичност през 2018-а година, което дружно с по-силното вътрешното търсене ще поддържа повишаването на вноса. В резултат на това финансовото министерство счита, че негативният принос на чистия експорт към Брутният вътрешен продукт ще нарасне.

Темповете на напредък на Брутният вътрешен продукт ще останат относително високи през целия планиран интервал, като икономическата интензивност ще се забави едва до 3,8% през 2091-а заради низходящата динамичност при вътрешното търсене и ще доближи 3,7% в интервала сред 2020-а и 2021-а година.

Вътрешното търсене ще остане водещо за растежа на Брутният вътрешен продукт по линия както на потреблението, по този начин и на вложенията. Докато капиталовата интензивност се чака умерено да нарасне, по-ниският приръст на заетостта и действителните приходи ще се отрази в едва закъснение на растежа на частното ползване. Очаква се отрицателният резултат върху Брутният вътрешен продукт по линия на чистия експорт да се свие до към 0,8 процентни пункта през 2020-а и 2021-а година, регистрира пролетната макроикономическа прогноза на финансовото министерство.

Рисковете пред реализирането на прогнозата не престават да са свързани главно с развиването на външната среда и динамичността на интернационалните цени, както и неподходящите демографски трендове в България.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР