Икономика: Платон, Ксенофонт, Аристотел е ново издание, събрало текстове на

...
Икономика: Платон, Ксенофонт, Аристотел е ново издание, събрало текстове на
Коментари Харесай

Кой е добрият стопанин според Платон, Ксенофонт и Аристотел



" Икономика: Платон, Ксенофонт, Аристотел " е ново издание, събрало текстове на тримата антични мислители, които показват първообраза на икономическата доктрина. Книгата ще има публична премиера през днешния ден в Нов български университет, а в ефира на " Хоризонт "   я показа   доктор Георги Гочев , типичен лингвист, преводач и журналист. 

И в античността са мислили за стопанската система значително като нас, посочи Георги Гочев, като добави: 
" Но ние може би забравяме, че стопанската система преди да бъде просвета за световните пазари и схващане за някаква доста комплицирана система за облекчаване на потребности, стопанската система задава два доста значими въпроса и точно тях повдигат и античните мислители.
Първият въпрос  - какви са ми потребностите:  Какво желая и по какъв начин мога да задоволя тези потребности.  И вторият въпрос, който фактически и на нас ни е непосредствен -  по какъв начин мога да ръководя своя дом: Как да си подредя дома. И като споделям дом нямам поради единствено това по какъв начин да си подредя дома като предмети, а по какъв начин да си подредя дома като връзки, като човешки връзки.
Именно това прави положителният стопанин  - положителния собственик е този, който си е подредил дома на първо време ", описа Георги Гочев, като изясни, че в книгата читателите могат да намерят забавен разговор по тази тематика: Кой е положителният собственик -  текст, който предава разговора сред Сократ и един от най-богатите атиняни на онази ера, 5-ти век преди Христа. 

В изданието може да се намерят и текстове за брачното общуване: " Защото в границите на това, което античните хора наричали стопанска система, влизали и брачните връзки. Ние през днешния ден въобще не бихме сложили стопанската система в брака ", разясни Гочев, като добави: 

" Тези текстове аз считам, че са доста близки по някакъв метод до българския живот.  Ще кажа защо  - защото  в българския живот и в българската стопанска система има един домашно-битов слой, който на процедура не е проучен. Ние за разлика от доста други хора в други страни живеем доста към момента в домовете си  - живеем доста свързани с едни дребни стопанства, образували се към основните фигури в нашите домове, само че тази част въобще не се изследва./.../

Това не е огромната световна стопанска система, за която пледират икономистите - това е дребна домашна стопанска система, която съществува в България и  тези текстове могат да оказват помощ за нейното разбирането-добре, аз имам вяра в това ". 

Повече по тематиката може да научите от звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР