Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз

...
Икономическият шантаж на Кремъл срещу моята страна и Европейския съюз
Коментари Харесай

Петков: Икономическият шантаж на Кремъл срещу България и ЕС няма да успее

Икономическият шантаж на Кремъл против моята страна и Европейския съюз няма да успее. Това съобщи министър председателят Кирил Петков по време на церемонията по започване на строителството на терминала за полутечен газ в Александруполис, Гърция. 

Домакин на церемонията е гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис, а като посетители участваха и министър-председателят на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, президентът на Сърбия Александър Вучич и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел. От българска страна в събитието участваха още министърът на енергетиката Александър Николов и изпълнителният шеф на " Булгартрансгаз "  Владимир Малинов.

" Убеден съм, че днешният ден ще остане в политическата история. Той ще бъде запомнен със устрема ни към икономическа независимост и самостоятелност, сподели българският министър-председател. Той дефинира прекъсването на газовите доставки към България като невиждан напън от страна на Русия и уточни, че страните от Съюза могат да му се опълчват само обединени. " Днес, обединени от обща визия и подкрепени от европейските институции, България и Гърция поставят началото на плаващия терминал за полутечен газ. Един освен енергиен, само че и геополитически план, който ще промени енергийната карта на целия район ", сподели Кирил Петков. 

Терминалът за полутечен природен газ край Александруполис съставлява плаващо оборудване за предпазване и регазификация, което ще бъде обвързвано с газопреносната мрежа на Гърция посредством газопровод с дължина 28 километра. Капацитетът на оборудването ще бъде до 5,5 милиарда куб.м. природен газ годишно. Чрез съществуващите трасета газът ще може да доближава до България, Сърбия, Република Северна Македония и други страни. С 20-процентен дял " Булгартрансгаз "  е измежду акционерите в терминала, който се чака да бъде приключен до края на 2023 година

В приветствието си към гостите гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис означи, че наличието им показва единството и европейската ориентировка на балканските страни. Той дефинира терминала в Александруполис като една нова енергийна врата за Европа, посредством която скоро ще може да бъдат заместени доставките на съветски газ и която ще разреши на всички участници да поемат основна роля в енергийните доставки за Европа.

Мицотакис сподели, че цената на построения по модерна технология терминал възлиза на 360 млн. евро, като тя се покрива както от обществени, по този начин и от частни вложения. Той се спря още на разширението на съществуващия терминал в Ревитуса и построяването на нов терминал в Коринт, като с тези планове потенциалът на Гърция в региона на доставките на полутечен природен газ ще се утрои до края на 2023 година

Гръцкият министър председател акцентира, че с тези планове Гърция освен ще реализира цялостно освобождение на зависимостта от газовите доставки от Русия, само че и ще способства за заменяне на основна част от доставките на съветски природен газ на Балканите посредством интерконекторите сред Гърция и България, сред България и Сърбия и сред Гърция и Северна Македония. Мицотакис съобщи, че тези планове демонстрират цената на междудържавното съдействие в района в диверсификацията на енергийните източници.

" Скъпи другари, за мен е същинско наслаждение да бъда с всички вас на откриването на този терминал. Войната на Русия в Украйна сътвори обстановка на необходимост, само че и на единение в Европейски Съюз. Трябва да изградим нашия европейски суверенитет, би трябвало да изградим нова енергийна самостоятелност. За всички е ясно, че ние дружно можем да реализираме смяната ", съобщи Шарл Мишел.

" Много малко хора повярваха на този план преди време. Аз също бях песимистичен. Но в този момент съм доста признателен, че ще можем да осигурим огромно количество природен газ. Това, което би трябвало да се случи, е да се ускори инфраструктурата ", съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич.

" Това е историческо събитие за целия район в региона на енергетиката. Това е план за енергийна самостоятелност и устойчиво и непрекъснато доставяне с полутечен газ, в едно извънредно спешно време ", съобщи македонският министър председател Димитър Ковачевски. 

По-късно денем, в границите на визитата си в Гърция, министър председателят Кирил Петков ще инспектира построяването и на междусистемната газова връзка Гърция-България в региона на град Комотини.  
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР