Икономическият растеж в Нидерландия ще бъде много по-бавен от очакваното

...
Икономическият растеж в Нидерландия ще бъде много по-бавен от очакваното
Коментари Харесай

Една от най-богатите европейски страни изпадна в рецесия

Икономическият напредък в Нидерландия ще бъде доста по-бавен от предстоящото по-рано тази година. Причината: криза през първата половина на 2023 година поставя завършек на икономическия взрив след Covid 19 на една от най-богатите европейски страни, оповестява Reuters.

Очаква се растежът да спадне до 0,7% през 2023 година и 1,4% през 2024 година, съгласно държавния полотически консултант CPB. През март той предвижда агресия от 1,6% през 2023 година и 1,4% през идната година.
 Нидерландия закрива най-голямото газово находище в Европа
Най-голямото газово находище в Европа остава в историята

Заради систематични трусове

Петата по величина стопанска система в еврозоната навлезе в криза през първата половина на годината, като се сви с 0,3% през второто тримесечие след стесняване от 0,4% през първите три месеца на 2023 година

Първата криза след пандемията се чака да бъде относително лека, защото се чака безработицата да остане на настоящето ниско равнище от към 4%, като междинното нарастване на заплатите ще компенсира възходящите цени на храните и сметките за сила през идната година.

Инфлацията

Инфлацията се чака да остане висока през 2024 година от съвсем 4%, което може да усили броя на семействата, живеещи в беднотия, до 6% от общото население.

Допълнителната държавна поддръжка може да ограничи това нарастване, сподели политическият консултант, само че възходящите лихвени проценти и растящите разноски за енергийния преход и опазването на здравето натоварват бюджета от ден на ден.
 Имотни сривове: Нидерландия означи най-големия спад в цените на жилищата от десетилетие насам
Имотни сривове: Цените на жилищата на още един европейски пазар означават най-големия спад от десетилетие насам

През 2022 година броят на продадените жилища е намалял с 14,6% на годишна база
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР