Икономическият растеж в България ще остане стабилен. Брутният вътрешен продукт

...
Икономическият растеж в България ще остане стабилен. Брутният вътрешен продукт
Коментари Харесай

Икономиката на България ще расте стабилно, предрича ЕК

Икономическият напредък в България ще остане постоянен. Брутният вътрешен артикул (БВП) ще се усили с 3.7% през 2018 година и с 3.5% през 2019 година с помощта на мощното вътрешно търсене. Това сочи междинната икономическа прогноза на Европейската комисия.

Инфлацията у нас се чака да се повиши до 1.4% през 2018 и 1.5% през 2019 вследствие на увеличеното търсене и растежа на приходите.

Според оценките стопанските системи както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз като цяло са отбелязали напредък от 2.4 % през 2017 година, което съставлява най-бързият ритъм за последното десетилетие. Очаква се мощните резултати да продължат през 2018 и 2019 година, като в еврозоната и Европейски Съюз бъде реализиран напредък от надлежно 2.3% и 2%, оповестиха от Европейска комисия.

Пиер Московиси , комисар по икономическите и финансовите въпроси, данъчното облагане и митническия съюз, съобщи, че стопанската система на Европа стартира 2018 година в доста положително положение. „ В еврозоната не са отбелязвани такива темпове на напредък още от интервала преди началото на финансовата рецесия. Безработицата и дефицитите не престават да понижават, а повишаването на вложенията най-накрая става в важен мащаб. Икономическият напредък е също по този начин по- уравновесен, в сравнение с беше преди едно десетилетие, и в случай че използван подобаващи структурни промени и виновни фискални политики, той може да бъде и по-траен. Тази опция за осъществяване на промени няма да продължи дълго време - в този момент е моментът да вземем нужните амбициозни решения за подсилване на Икономическия и паричен съюз”, разяснява Московиси.

Сегашната оценка за растежа на Брутният вътрешен продукт през 2017 година от 2,4 % надвишава предвижданията в есенната икономическа прогноза от ноември за напредък от 2,2 % в еврозоната и 2,3 % в Европейски Съюз.

Прогнозният напредък за 2018 и 2019 година на стопанските системи както в еврозоната, по този начин и в Европейски Съюз като цяло също претърпя нарастване след ноември — от 2,1 % на 2,3 % за настоящата година и от 1,9 % на 2,0 % за 2019 година Причините са както мощно изразеното влияние на възходящата фаза на икономическия цикъл в Европа, където пазарите на труда не престават да се усъвършенстват, а икономическите настройки са изключително позитивни, по този начин и по-голямото от предстоящото активизиране на икономическата активност и търговията в международен мащаб.

Очаква се същинската инфлация, която изключва нестабилните цени на силата и непреработените храни, да се резервира умерена в изискванията на постепенно възобновяване от стагнацията на пазара на труда и към момента слаб напън за увеличение на заплатите. Общата инфлация ще продължи да се въздейства доста от цените на силата и се чака леко да се усили. През 2017 година инфлацията в еврозоната доближи 1,5 %. Според прогнозите това ниво ще се резервира през 2018 година, а през 2019 година ще се усили на 1,6 %.

Рисковете за планувания напредък остават значително уравновесени. Възможно е икономическият напредък да надвиши упованията в кратковременен проект в благозвучие с позитивните стопански настройки. В средносрочен проект високите цени на активите на международния пазар могат да се повлияят неподходящо от възможна преоценка на рисковете и главните стопански индикатори. Продължават да са налице рисковете с неподходящ резултат, свързани с неразбираемия излаз от договарянията за излизане на Обединеното кралство от Европейски Съюз, както и обвързваните с геополитическо напрежение и разбиране на по-национално насочени и протекционистки политики.

Предвид настоящите договаряния по отношение на изискванията на овакантяване на Европейски Съюз от Обединеното кралство, нашите прогнози за 2019 година се основават на чисто техническо допускане, че статуквото в комерсиалните връзки сред ЕС-27 и Обединеното кралство ще се резервира. Това се прави единствено за задачите на прогнозирането и няма връзка с настоящите договаряния в границите на процедурата по член 50, прецизират от Европейска комисия.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР