Икономическият растеж на САЩ се ускори рязко през четвъртото тримесечие

...
Икономическият растеж на САЩ се ускори рязко през четвъртото тримесечие
Коментари Харесай

Ускоряване на икономическия растеж на САЩ до 7% през последното тримесечие на 2021 г.



Икономическият напредък на Съединени американски щати се форсира внезапно през четвъртото тримесечие на миналата година, защото американският бизнес попълни изчерпаните си ресурси, с цел да посрещне мощното търсене на артикули, а потребителските разноски се покачиха по-силно по отношение на третото тримесечие, демонстрира възходящо ревизираната оценка на Министерството на търговията за Брутният вътрешен продукт на водещата международна стопанска система.

Брутният вътрешен артикул на Съединени американски щати се увели със 7,0% на годишна база през последното тримесечие на 2021 година при предварителна оценка за напредък с 6,9% и след едва покачване с 2,3% през третото тримесечие. Това е най-силната икономическа агресия от третото тримесечие на 2020 година, когато Брутният вътрешен продукт скочи с цели 33,8 на 100.

Личното ползване се увеличи с 3,1% (низходяща проверка от предходна оценка за покачване с 3,3%0 след напредък с 2% през предходното тримесечие.

Дълготрайните вложения се покачиха през последните три месеца на 2021 година с 2,6% при предходна оценка за напредък с 1,3%.

Натрупаните бизнес ресурси доближиха 238 милиарда $ и прибавиха 4,9 пункта към растежа на Брутният вътрешен продукт на Съединени американски щати, като общите бизнес вложения прибавиха 5,38 пункта към Брутният вътрешен продукт, а бизнес вложенията в съоръжение се покачиха с 2,4%.

Брутните частни вътрешни вложения прибавиха 5,15 пункта към Брутният вътрешен продукт, до момента в който по-малките държавни разноски (спад с 2,95) лишиха 0,51 процентни пункта от Брутният вътрешен продукт.

Американският експорт набъбна с 23,6%, до момента в който вносът се увеличи със 17,6%.

За цялата минала година американската стопанска система набъбна с цели 5,7% по отношение на първата година на коронавирусната пандемия - 2020 година, когато Брутният вътрешен продукт се сви с 3,4% и означи най-солиден спад от 74 години насам.

Растежът с 5,7% през 2021 година е най-солидният от 1984 г насам.

Трябва да се има поради, че преди Covid пандемията, американската стопанска система нарастваше годишно с сред 2% и 2,5%.

В началото на 2022 година обаче стопанска система на Съединени американски щати наподобява навлезе в по-бурен интервал след бързото възобновяване от пандемията.

Цената на заемите се повишават, защото Федералният запас се готви да увеличи лихвените проценти за първи път от четири години, а инфлацията в Съединени американски щати скочи до 40-годишен връх. Продължаващият дефицит на работна ръка и на доставки ограничи способността на бизнеса да създава задоволително артикули и услуги, с цел да посрещне търсенето на клиентите.

Започната съветска инвазия в Украйна пък провокира съществено земетресения на финансови пазари и тласка цените на петрола и на природния газ към нови многогодишни върхове, което ще окаже спомагателен напън върху така и така високата инфлация.

Повечето икономисти предвиждат, че Съединени американски щати ще отбележат постоянен напредък от 3 до 4% през 2022 година, само че тези стопански вероятности стартират да стават все по-несигурни.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР