Икономическият министър Никола Стоянов и този на земеделиято - Явор

...
Икономическият министър Никола Стоянов и този на земеделиято - Явор
Коментари Харесай

Foodprice.bg: правителственият сайт за борба с високите цени е тук

Икономическият министър Никола Стоянов и този на земеделиято - Явор Гечев, показаха през днешния ден на специфична конференция платформата за следене на цените на главните хранителни артикули у нас. Идеята бе обявена още преди месец и има за цел да оказва помощ на потребителите при сравняването на цените.

Адресът на онлайн уеб страницата е, до него ще се стига и през този на министерството на стопанската система. Идеята е когато уеб сайтът се изпълни, да дава обединена информация за пазара на храни – от изкупни цени на съществени първични материали, през стойност на импорт и цени на едро, до тези на рафта в магазина. Данните са налични както на национално равнище, по този начин и по области. Има опция и за съпоставяне на цените у нас с тези в седем европейски страни (в мониторинга са включени столиците Берлин, Виена, Париж, Букурещ, Атина, Прага и Загреб). 

Към момента в уеб страницата са включени към 30 съществени хранителни продукта, само че за част от тях към момента се събира информация за разнообразни техни разфасовки или характерности (например – масленост при киселото мляко, бял и стандартизиран самун и др.)

Дори обаче да се допусна, че информацията е цялостна, а търговците стартират да подават информация за цените си, то отново не е ясно по какъв начин това ще ги смъкна. Този елементарен факт стартира да се признава и от ръководещите и по тази причина те през днешния ден още веднъж подчертаха, че пишат закон за надценките. Той е още по-неясен и от платформата за сравняване на цени, тъй като никакви детайлности не са включени - дали ще се брои надценката от производител до краен клиент, дали единствено по отношение на търгуемата цена от медиатор до краен търговец, дали ще се гледа рентабилността на компанията, чистата или брутната облага. 
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР