Икономическите сектори, които директно ще пострадат от безводието, са корабоплаването,

...
Икономическите сектори, които директно ще пострадат от безводието, са корабоплаването,
Коментари Харесай

Стоян Михов, WWF: Безводието застрашава корабоплаването, земеделието и енергетиката

„ Икономическите браншове, които непосредствено ще пострадат от безводието, са корабоплаването, земеделието, което е обвързвано с напояване. Има някакъв риск от понижаване на мощностите на атомните централи, които се охлаждат с вода от Дунав, която в този момент освен че е с много ниско равнище, а и с доста по-висока температура. “ Това сподели в ефира на Euronews Bulgaria Стоян Михов, началник на стратегия „ Води ” в Световния фонд за природата WWF във връзка рекордно ниското равнище на река Дунав.

„ За благополучие, множеството атомни централи са планували всички тези особености, само че това значи някакъв % понижаване на тяхната дарба да създават електрическа енергия “, разясни той.

„ Отделно, хората, които живеят около реката и имат кладенци за напояване – множеството от тях тази година пресъхнаха, защото те по хидравличен метод са свързани с реката “, добави екологът.

За страдание, наклонността не е нова. Но тази година е изключително показателна и провокира интереса и фокуса на доста хора и много държавни управления към казуса, тъй като все по-често се случват тези горещи талази, или тези световни промени на климата, които за жалост засягат много съществено периферията на европейския континент, главно южната му част, към която сме и ние тук, на Балканите.

Това, което ние виждаме през днешния ден на река Дунав в България, е отражение на огромната суша в Европа. Основните води Дунав ги събира от Централна Европа, нашите реки доста малко въздействат на равнището ѝ. Виждаме резултата от засушаванията в Европа. И в действителност, равнищата са рекордно ниски – бяхме на един сантиметър от абсолютния връх, който е регистриран, а равнищата на Дунав се мерят от над 100 години.

Дунав е голяма река и е доста динамична. Нормално е напролет да има осем метра повече вода като височина в реката, в сравнение с през лятото. Но огромният проблем е, че тази година, даже и напролет, водата не се подвигна като равнище толкоз, че да залее близките територии, да изпълни езерата. Всички животни, които живеят в зоните към реката, не съумяха да се размножат. Голяма част починаха, огромна част се реалокираха. Екологичната злополука е реалност тази година.

Цялото изявление вижте във видеото.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР