Икономическата активност в еврозоната се върна през януари на пътя

...
Икономическата активност в еврозоната се върна през януари на пътя
Коментари Харесай

Икономическата активност в еврозоната подскочи 

Икономическата интензивност в еврозоната се върна през януари на пътя на експанзията за пръв път от юни 2022 година насам с помощта на възобновяване на бизнес интензивността в областта на услугите в Германия и по-сдържано стесняване на индустриалната активност. Това демонстрират предварителни данни от ежемесечното изследване на S&P Global, които дават нови индикации, че икономическият спад в единния блок може да не е толкоз бездънен, колкото бяха предварителните опасения, и че еврозоната може да избегне предстоящата от мнозина криза, написа БНР. 

Общият PMI показател на S&P Global, включващ интензивността в индустрията и сферата на услугите, набъбна през януари до 50,2 пункта от 49,3 пункта през декември 2022 година Това е първото излизане на показателя над 50,0 пункта от юни 2022 година насам - значимото равнище, което е водораздел сред свиването и растежа на икономическата интензивност в района.

Новите и към този момент натрупаните поръчки са намалели до най-ниски равнища от седем месеца насам, до момента в който заетостта се е нараснала с най-бърз ритъм от последните три месеца.

Що се отнася до цените, индустриалните разноски през януари се покачват с най-бавния ритъм от април 2021 година, до момента в който начислените на изхода цени се покачиха с по-стръмни темпове на фона на напъните за възобновяване на маржовете на облага.

Бизнес доверието за идващите месеци пък означи най-голямото месечно нарастване от юни 2020 година, достигайки и най-високото равнище от предишния май.

" Проучването безспорно носи положителни вести, които допускат, че всеки стопански спад евентуално ще бъде доста по-малко сериозен, в сравнение с се опасявахме преди, и че рецесията може да бъде изцяло избегната ", уточни Крис Уилямсън, основен бизнес икономист в S&P Global Market Intelligence.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР