Играта на Кремъл е да бъде превърнат НАТО в книжен

...
Играта на Кремъл е да бъде превърнат НАТО в книжен
Коментари Харесай

Гари Каспаров: Когато срещу Путин седи не треперещият Байдън, а китайци и турци - ситуацията се променя

Играта на Кремъл е да бъде трансфорат НАТО в хартиен тигър, де-факто – акт на капитуляция

Москва ясно разчете сигнала на Пекин, че би трябвало да изчезват от Казахстан, тъй като в случай че не си тръгнат " учтивите зелени човечета " ще се срещнат с " неучтивите жълти ", споделя известният гросмайстор и опозиционер

Интервю на Олга Бичкова, радио " Ехото на Москва "

- На Вас стана ли Ви ясно какво желае да реализира съветската страна на по този начин наречените договаряния за сигурността, доближаване и отдалечаване на НАТО от съветските граници...?

- Очевидно, задачите бяха световни, съвсем галактически: да бъде трансфорат НАТО в хартиен тигър, де-факто – акт на капитулация. И това се случва, тъй като получавайки все по-големи отстъпки, Путин стана безочлив.
Дългите години безотговорност го убедиха, че границите на разрешеното непрекъснато се уголемяват, както границите на признатото държание, по този начин и държавните граници – той може да ги премине и да не му се случи нищо.
Освен това е ясно, че администрацията на Байдън се държа извънредно (ще се изразя дипломатично) непоследователно, или да кажа - поредно, само че в непрекъснатите отстъпки, надявайки се да умиротвори Путин.

Първоначално Байдън подвигна високо летвата, назова Путин " палач ", изглеждаше, че администрацията му ще организира твърда линия по отношение на Русия.
На мен ми се коства, че всичко стартира от една към този момент позабравена и сякаш инцидентна среща сред Кери и Лавров. Кери има колосално въздействие - той е непосредствен другар на Байдън, фамилни другари са, той е с по-висок статут от държавния секретар и от съветника по национална сигурност, а той стана прочут с това, че в договарянията даваше всичко на Лавров.

И ето го този доста мощен обратен тласък, внезапно тази среща в Женева, напълно безсмислена, в която Байдън го играеше " огромния човек ", намира се с Путин, взема решение въпросите - просто алюзия за предишното.
След това пристигнаха тези две видеосрещи. И, съгласно мен, Путин просто стигна до извода, че може да продължи да натиска, макар, че настояванията на Русия са безусловно неприемливи.

Тук, коства ми се, още веднъж се приближаваме до значимия въпрос – по какъв начин се вземат решенията в свободния свят, и до каква степен Путин (както, прочее, и цялата съветска върхушка) не схваща този развой.
Аз, по принцип, имам съмнението, че Байдън беше подготвен да съобщи Украйна.
Но, не това е значимото. Дори Байдън и Съливан (съветникът по национална сигурност) по съвет на Кери да са били подготвени да се съгласят на тези отстъпки, американската система не работи по този начин.

Имаме Държавния департамент, който е на друга позиция. Имаме Пентагона, който заема друга позиция. И, което е още по-важно, НАТО не е такава организация, която ще допусне да бъде въртяна на пръста даже от такава страна като Америка.
И ето по какъв начин този мощен митинг вътре в системата докара до там, че американците бяха принудени просто да " отсвирят " Путин, те нямаха различен избор.
Да, подсладиха хапчето, дадоха обещание да не разполагат оръжия в Украйна, само че в действителност всички основни претенции на Путин бяха не просто отхвърлени, те бяха отхвърлени априори, бяха изхвърлени на боклука. Това изяснява и много истеричната реакция на съветския агитационен уред и на служителите, които не чакаха, че американците (а те се интересуват единствено от американците) внезапно ще откажат да продължат разискването.
Тук отново се сблъскваме с логиката на психиката на диктатора. Когато Хитлер атакува Полша през 1939 година той е ужасно сюрпризиран, че Англия и Франция му афишират война поради " някаква си Полша ". Особено откакто преди този момент му дават напълно безнаказано Чехословакия.
Това е следствието от дългогодишната безотговорност.
Е, и Путин си фантазира същото.

- Защо да е безнаказан, през последните години живеем в непрекъснати наказания и непрекъснато чакаме новите?

- Санкциите са за бедните. Те не оказват никакво въздействие върху Путин. Руските олигарси се усещат удобно, съветските газ и петрол се купуват по целия свят. Германия непрестанно усилва размерите на закупения съветски газ. От позиция на Путин всичко е обикновено. Нямаше действителни наказания до момента. Сега се появи законопроект, в който са включени тези наказания, за които доста години говореха Бил Браудър, Борис Немцов, аз също. Най-накрая започнаха да се разискват наказания, които действително ще ударят путинското обграждане, действително ще основат проблеми. Те фактически ще ударят всички олигарси.

- Нима американците ще се решат на наказания срещу съветското управление, директно или индиректно?

- Ще разберем, при положение на сериозно развиване на събитията. Все отново целият лист от " пъклен " наказания е привързан с украинските събития. Ако Путин се реши на експанзия...Четох, че списание " Икономист " дава 43% за война - тогава ще бъдат задействани тези наказания, които включват съответни ограничения против съветското управление, в това число и против самия Путин.
Количеството активи, принадлежащи на представители на върхушката, се пресмятат на стотици милиарда $. Подозирам, че тези активи не са загадка за хората, които ще вземат решение.

Друг въпрос е, че тези ограничения ще основат проблеми и на западните страни.
В същото време съветската агитация приканва 24/7, че би трябвало да се тръгне към Киев, към Мариупол. Руската агитация не счита, че Украйна има право на независимо битие. Украйна за тях е " недържава ", която би трябвало да бъде разпарчетосана. За това приказват непрестанно, във всички студия, разискват дори в коя посока би трябвало да настъпят – Киев, Мариупол или по целия периметър.
Връщайки се на глобите, за които приказваме - Западът разполага с набор от средства, които е подготвен да употребява. Да спрат " Северен поток-2 ". Макар, че прекъсването на съветския газ – за Европа това ще е доста неприятно, изключително през зимата. Европа купува една трета от газа, който използва от Русия, а Русия продава в Европа 80% от своя газ.
Целият този мит, че ще се преориентираме към Китай са празни приказки. Първо, размерите са напълно разнообразни. Цялата мощност на " Силата на Сибир " в най-хубавия случай е 1⁄5 от това, което в този момент отива към Турция. И също така Китай към този момент е купил всичко за доста години напред, неговата цена е доста, доста под пазарната.
Ситуацията може да стане сериозна.

Ако Европа е подготвена на борба (естествено, с Америка зад себе си) – доста бързо ще стане явно неравенството на силите. Защото наказания срещу съветските банки, да не приказваме са системата SWIFT, доста бързо ще вразумят съветския хайлайф.
Въпросът е в неналичието на политическа воля и корупция.
20-те години ръководство на Путин не са минали " на вятъра ", равнището на корумпираност на западния политически хайлайф " чупи скалата ". Но, каквато и да е корупцията, в случай че политическата обстановка се промени, никакви Шрьодери няма да могат да спасят Путин.

- Пътят от нормандските срещи до сегашната обстановка беше извървян доста бързо, за броени години. Защо точно в този момент по този начин се изостри обстановката, точно в този момент породи тази непоносимост? Преди като че ли я нямаше.

- Нивото на напрежение зависи единствено от агресора. Докато Путин беше задоволен от това, което погълна през 2014 година, обстановката беше релативно спокойна. Но в този момент на Путин са му нужни геополитически победи.
Съвършено явно е, че дали войната в Украйна ще стартира или не ще се реши единствено в главата на един човек.
Ние живеем във време, в което Путин се разпорежда с всичко – от бюджета до съветската войска, и може да стартира война, в случай че това му се стори най-хубавия метод да реши вътрешните си проблеми.

Ситуацията в Украйна може да се изостри в допълнение, тъй като историята с Казахстан сподели на Путин действителното му място в международния ред.
Мисля, че другарят Си (Си Дзин Пин) му сподели това място, заяви му, че съветските войски би трябвало да си тръгнат от Казахстан и безусловно за 48 часа се промени цялата изразителност на съветските военачалници.

И Шойгу, и Сердюков говореха, че има причина съветските войски да са там. А по-късно внезапно стана ясно, че би трябвало да изчезват оттова. Мисля, че просто от Пекин е бил изпратен сигнал, че би трябвало да изчезват, тъй като в случай че не си тръгнат " учтивите зелени човечета " ще се срещнат с " неучтивите жълти ".
И да не забравяме още една страна: Турция. Казахстан е възприеман и от Турция, и от Китай като зона на техни ползи. Показателно беше, че нито Ердоган, нито Си Дзинпин се изрекоха обществено във връзка войските, а е мъчно да си представим, че те внезапно са изгубили интерес към такава значима страна, която в действителност беше окупирана от съветските войски.

Това значи единствено едно, че е имало някакви подмолни диалози и на Путин са му обяснили, че би трябвало да си върви, тъй като бързината, с която си събраха партакешките и просто избягаха от Казахстан очевидно опонира на изказванията, че руснаците са там, с цел да управляват обстановката.
Те влязоха в Казахстан със напълно друга цел, трансферираха хиляди, десетки самолети откарваха войската. Това беше де-факто окупация, задачата на Путин беше да сложи под надзор казахската промишленост - тлъсти хапки, които можеха отчасти да преминат във властта на путиските олигарси.
Но се оказа, че другарите от Пекин и някакви други другари-врагове от Анкара имат друго мнение по този въпрос.
И за тези, които схващат обстановката е ясно, че когато против теб седи не треперещия Байдън, а китайци и турци - обстановката се трансформира.

Превод: Faktor.bg (със съкращения)
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР