Идват едни хора в парламента и взимат някакви глупави решения

...
Идват едни хора в парламента и взимат някакви глупави решения
Коментари Харесай

Проф. Михаил Константинов: Последните няколко парламента бяха овладени от група невежи и агресивни люде

Идват едни хора в Народното събрание и взимат някакви глупави решения за промени в изборното законодателство, без да се интересуват от положителните международни практики. Около това мнение се сплотиха в студиото на bTV специалистите проф. Михаил Константинов и Румяна Дечева.

" Законодателят още преди време лиши справедливост на ЦИК да дописва разпоредбите там, където законът не е бил задоволително явен и безапелационен, тъй че нищо не може да се направи. В този смисъл дали е добра концепция всеки да прави някакви паравани, е незначителен въпрос. Паравани има на всички места по света. Машините да вземем за пример също имат паравани, само че те в българското законодателство са наречени загради. Смисълът на параваните при гласуването с хартия е същия като при машините – човек да си отбелязя гласа, без да бъде следен ", сподели Румяна Дечева, някогашен зам.-председател на Обществения съвет към ЦИК.

Според нея късно взетото решение за премахването на тъмните стаички не е дало опция на всички останали институции да се провеждат. Тя разясни, че един заслон в Съединени американски щати коства 2,50 $, в случай че е от прекрасен картон с всички обозначения по него. Ето за какво Дечева счита, че те могат да се създават у нас. " Проблемът е, че у нас измененията в законодателството стават в 12 без 2 минути ", сподели още тя.

" Нека обобщим малко тематиката. През последните две години няколко подред Народното събрание бяха овладени от група невежи и нападателни люде, които взеха решение, че схващат от избори и ни стовариха върху главите серия от смешни промени ", разяснява тематиката и проф. Михаил Константинов, дълготраен чиновник в " Информационно обслужване " и някогашен зам.-шеф на ЦИК.

Той разясни, че едно от смешните решения е гласуването с машини, което не съществува в Европа. А като " поредна простотия " математикът дефинира въвеждането на видеонаблюдение при преброяването на гласовете в края на изборния ден.
 
" Само в Русия има видеонаблюдение, само че тя не е модел за народна власт ", разясни проф. Константинов и добави, че следващата нелепост, с която всички се занимават е дали да се поставят " картони или някакви парцали " пред гласуващите.

" Ако всичко това беше единствено смешно, несъмнено щеше да ни е по-добре като общество. За страдание спирането на демократичния развой, неналичието на каквато и да било консултация с експертната и академична общественост, неналичието на координация с интернационалните организации, води до всичко това. Идват едни хора, без да се интересуват къде какво е правено и без да дадат време да дадат време за оборване на признатите от тях промени ", съгласна е с проф. Михаил Константинов и Румяна Дечева.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР