Идеята за създаване на маргарина никога не се е базирала

...
Идеята за създаване на маргарина никога не се е базирала
Коментари Харесай

4 причини защо да избягваме маргарина


Идеята за основаване на маргарина в никакъв случай не се е базирала на здравословни изгоди. Основната цел на основателите на този артикул е била да се предложи по-евтина опция на маслото.

В годините на остри продоволствени рецесии, когато е почнало производството на маргарин, евентуалните вреди от потреблението му са отстъпвали по значение пред чисто финансовата неспособност да се купува масло. Днес, когато проблемите със сърдечно съдовата система и затлъстяването доближават размерите на световна зараза, на вредите от маргарина би трябвало да се обърне по-сериозно внимание от всеки път.

Маргаринът се създава от растителни мазнини , които сами по себе си, в естествения си тип не са рискови за здравето. Дори носят своите изгоди. При производството на маргарин обаче растителните мазнини се процесират и се подлагат на така наречен хидрогениране . Именно този развой е виновен за по-голяма част от евентуалните вреди за здравето, които постоянната консумация на маргарин носи.

След хидрогениране на растителните масла се получават така наречен хидрогенирани мазнини, известни и като трансмазнини . Хидрогенирането на растителните мазнини води до съществени молекулни промени в структурата им, с което се обезпечава приятната на тип консистенция на маргарина, само че, уви, се появяват и нездравословните му за здравето свойства.

Според някои експерти химичната конструкция на мазнините, която те получават след хидрогениране, ги приближава повече до пластмасата, в сравнение с до годни за консумация хранителни артикули.

Сериозните последици от постоянната консумация на маргарин предизвикат експертите да показват 4 съществени аргументи да го заобикаляме:

Свързани публикации.. Трансмазнините може да се забранят за приложимост в храни 1 Масло или маргарин – кой е по-здравословният артикул? 3 Маргаринът нанася тежки вреди на сърцето 0

Резорбцията на трансмазнините в кръвта трансформира съществено вискозитета й и я сгъстява. В резутат, от една страна се затруднява работата на сърцето, което би трябвало да работи доста по-усърдно, с цел да подсигури кръвообращението. От друга страна, се стига до повишение на кръвното налягане , което при постоянна консумация на маргарин може да се трансформира в продължителен проблем. Насищането на кръвта с трансмазнини води до повишаван

на неприятния холестерол (LDL). В допълнение се понижава концетрацията на положителния холестерол (HDL). В композиция с високото кръвно налягане, хроничните проблеми с липидния профил са съществена причина за животозастрашаващи сърдечносъдови болести. В състава на маргарина се регистрира нездравословно отношение сред омега-6 и омега-3 ненаситените мастните киселини като салдото е изнесен към преобладаване на омега-6 киселините. Макар и доста потребни при верен и дозиран банкет, това съответствие сред ненаситените мастни киселини може да отключи остри

възпалителни процеси в организма или да утежни изявите на редица хронични болести. В детска възраст някои мастни киселини в състава на маргарина, получени след хидрогенирането на растителните мазнини, може да отключат съществени

алергии или да покачат алергичната настройка на детето. Ефектът се изяснява с отрицателното влияние на тези мастни киселини върху неукрепналата имунна система в детска възраст.
Посочените последствия от постоянната консумация на маргарин са причина той да отпадне от менюто на всички, придържащи се към здравословно хранене.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР