Идеята за повече регулация на медийното съдържание обедини управляващи и

...
Идеята за повече регулация на медийното съдържание обедини управляващи и
Коментари Харесай

Депутатите се обединиха около идеята за повече регулация на медиите, ще се борят с "грантаджии"

Идеята за повече регулация на медийното наличие сплоти ръководещи и съпротива в Народното събрание през днешния ден, където депутатите одобриха доклада на Съвета за електронни медии (СЕМ) за 2017 година

Въпреки че пълномощията на съвета са само върху радиото и малкия екран, депутатите влязоха в спор има ли независимост на словото в България и застъпиха концепцията за специфична регулация за онлайн средата, стартирана от ръководителя на Съвет за електронни медии София Владимирова по-рано през днешния ден.

Въпрос на Българска социалистическа партия за 111-ото място на България в класацията на " Репортери без граници " подразни ГЕРБ. " Колегите от Българска социалистическа партия разпоредиха на Съвет за електронни медии свръхотговорности и свръхочаквания - упованието Съвет за електронни медии да каже нещо за свободата на словото, за класацията на " Репортери без граници " ", съобщи Тома Биков.

" Една ранглиста, направена от Неправителствени организации, на която аз нямам доверие. Ще ви кажа по какъв начин се прави тази ранглиста - избират се едни кореспонденти, вършат се с тях изявленията, питат се има ли независимост на словото, а те споделят - няма. В същото време Малта е на 37-о място, Словакия - на 26-о, а там убиха проверяващи публицисти, разследвали държавните управления. А тук един народен представител държал 7 вестника. И по тази причина България е на 111-о място ", уточни депутатът, очевидно визирайки сътрудника си в Народното събрание Делян Пеевски от Движение за права и свободи. В деня на отчета на " Репортери без граници " се разбра, че той продава 50% от медийния си бизнес на филмовата компания " Ню Имидж ".

 Тома Биков
© Юлия Лазарова

Тома Биков

Подкрепи го Диана Саватева, публицист от " 24 часа ", а в този момент народен представител от ГЕРБ и член на отрасловата законодателна комисия за просвета и медии. Според нея няма проблем със свободата на словото - в противен случай, имало прекалено много информация, която била интелектуално предизвикателство за читателя. " Уважавам всички организации, само че не съм видяла методологията (на " Репортери без граници " ), доколкото знам, са изявленията с хора ", уточни тя и се разгласи за регулация на новинарските уеб сайтове.

Контра на ГЕРБ игра депутатът от Българска социалистическа партия и също публицист Александър Симов. Анкетата на " Репортери без граници " е измежду настоящи публицисти, които виждат проблем със свободата на словото. Ние няма да гласуваме този доклад, тъй като той го пренебрегва ", съобщи Симов.

Думата взе и Антон Кутев от Българска социалистическа партия, съгласно който медийното законодателство е остаряло и би трябвало да се осъвремени в посока регулация на наличието и в частния бранш. Обществените медии Българска национална телевизия и БНР обгръщат единствено 30% от аудиторията, какво вършим с останалите 70 %? Имат ли частните медии социална функционалност също? ", запита той.

Кутев повдигна и въпроса за ограничавания рекламния пазар, който съгласно него не е задоволителен да устоя самостоятелни медии и страната би трябвало да намерения за в допълнение финансиране. " Ние не сме решили казуса с финансирането, с прозрачността му и с тази на собствеността на медиите, за каква независимост на словото приказваме? "

 Антон Кутев от Българска социалистическа партия
© Надежда Чипева

Антон Кутев от Българска социалистическа партия

Идеите на Кутев откриха поддръжка от депутата от ГЕРБ Тома Биков. " За " се изрече и ексминистърът на културата Вежди Рашидов, понастоящем ръководител на отрасловата комисията за просвета и медии. За следващ път той сподели, че не схваща казуса с репликата си към водещ от Българска национална телевизия " да не иронизира постоянно страната, на чиято ясла е и неговата заплата " от времето си като министър.

" Наруших ли свободата на словото, сътрудници? Това е държавна медия ", сподели Рашидов и изясни, че тогава против него скачали " едни избрани грантаджии ", политиците също трябвало да имат независимост на словото, а " медийни империи " ги употребили като техни " боздугани ". " Аз жаби самичък няма да хапвам, в случай че всички сме подготвени, ще работим в посока на повече регулация ", съобщи Рашидов. Законотворчеството му стартира още през днешния ден с разискване в комисията на ремонти в Закона за радиото и малкия екран, които касаят по кое време президентът ще може да назначи нов член на Съвет за електронни медии от своята квота.

Депутатът от Движение за права и свободи Велислава Кръстева употребява случая да призове законопроектът " Пеевски " за прозрачността на медиите да влезе най-накрая в Народното събрание. В успореден сюжет Таско Ерменков и народен представител от " Атака " спориха за това кой е по-голям русофил, във връзка със конфликт сред Ерменков и публицист от малкия екран на " Атака " " Алфа " на вчерашното шествие на Безсмъртния полк.

В края на краищата докладът на Съвет за електронни медии бе признат с 85 гласа " за " против 38 срещу и 38 въздържали се.

Текстът е допълнен в 14.00 ч.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР