Идеята за невидимост винаги е гъделичкала човешката фантазия. И колкото

...
Идеята за невидимост винаги е гъделичкала човешката фантазия. И колкото
Коментари Харесай

Канадци разработиха щит, който ни прави невидими

Идеята за непрозрачност постоянно е гъделичкала човешката фикция. И колкото и да наподобява необикновено, тя въпреки всичко се трансформира в действителност с помощта на софтуерния прогрес през последните години.

Най-новото откритие в това отношение се споделя Quantum Stealth и е дело на Hyperstealth – канадска компания за направа на камуфлаж. Материалът е тъничък като хартия, на ниска цена и не се зарежда от електричество. Въпреки че не работи толкоз добре, колкото мантията невидимка на Хари Потър да вземем за пример, щитът се оправя обичайно и е много объркващо да гледаш непосредствено в него.

Материалът употребява метод, който е добре прочут - лентикулярните лещи. Ако сте виждали някоя от тези картинки, които наподобяват триизмерни под избран ъгъл на гледане, значи сте виждали технологията.

Общо взето материалът може да пречупи светлината по подобен метод, че да се виждат предмети, ситуирани единствено доста близо или доста надалеч, така че предмет или човек, подложен зад материала на несъмнено разстояние, става незабележим. Материалът има необятен диапазон на обсег и пречупва светлина от ултравиолетовия до инфрачервения диапазон. Като се има предвид ниската резолюция на камерите, които работят отвън забележимата част на спектъра, резултатът става доста по-засилен и видим, когато материалът се следи през тях. 

Тъй като материалът не се въздейства от цветовете, които би трябвало да скрие (а от фона), наблюдаващият може да зебележи, че зад него има нещо прикрито. Формата на обекта обаче е неразбираема и без елементи. Впечатляващо, нали?

Източник: IFLScience

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР