Идеята за изгодните жилища често е свързана с асоциацията за

...
Идеята за изгодните жилища често е свързана с асоциацията за
Коментари Харесай

Проучване: Изгодните жилища невинаги са неугледни

Идеята за преференциалните жилища постоянно е обвързвана с асоциацията за сиви жилищни блокове и кули в бруталистичен жанр . Оказва се обаче, че това към този момент не е наложително, написа „ Politico “.

Твърде дълго време всяко споменаване на тематики, свързани с налични или обществени жилища в Европа , предизвикваше в съзнанието облици на жилищни парцели, в които никой не би желал да живее. През последните десетилетия обаче от ден на ден архитекти и бизнесмени се стремят още веднъж да слагат естетиката на напред във времето и да подсигуряват, че жилищата са по едно и също време налични и красиви . Много от архитектите, които са основали първите налични или по този начин наречени обществени жилищни комплекси в Европа, са трансформирали естетиката в собствен приоритет , изясни пред „ Politico “ берлинският проектант и куратор Илка Руби .

„ Мащабните жилищни планове на по този начин нареченото ново строителство (Neues Bauen) след Първата международна война, подхванати от видни архитекти като Ернст Май, Бруно Таут, Алвар Аалто, и доста други, са създадени с концепцията да бъдат основани евтини и сигурни жилища за служащи и хора с ниски приходи “, сподели още Руби и уточни, че някои от тези здания през днешния ден са приети публично за обекти на международното завещание на ЮНЕСКО .

По думи на Руби след Втората международна война се появила остра потребност от по-голям брой жилища на налични цени , по тази причина управляващите на редица европейски страни са дали приоритет на мащаба и повторяемостта . Не е изненадващо, че в днешното извънредно индивидуализирано общество жилищните блокове от 50-те и 60-те години на предишния век може да наподобяват грозни, само че такива оценки постоянно се вършат, защото хората виждат тези здания единствено извън.

„ Дали един план се възприема добре изпълнен, е обвързвано с доста фактори – има ли общественост, която да го населява, добре ли е поддържан комплексът, има ли улеснения, има ли използваеми зелени площи в близост? Обикновено се оказва, че жителите на тези обекти в действителност са щастливи, че живеят там “, твърди архитектът.

Според специалисти в сектора през последните години се обръща голямо внимание на естетическите качества на жилищата , само че предизвестяват, че един парцел не трябва да се прави оценка основно въз основа на това дали наподобява „ съвременно, артистично, шикозно и така нататък “ . Вместо това бъдещите жители следва да се концентрират върху архитектурните качества , а точно дали проектът разрешава воденето на разнообразни стилове на живот и фамилни модели, каква е връзката сред вътрешното и външното пространство, има ли спомагателни площи и уреди за живущите, както и концепции за подвижност. По тези въпроси към момента има доста какво да се усъвършенства в строителството на обществени жилища в Европа.

Ето три образеца за планове на налични обществени жилища, които сполучливо съчетават формата с функционалността.

„ Cité du Grand Parc “ в Бордо

„ Този план потвърждава по какъв начин едно обществено жилище, което е било считано за неугледно и застрашено от срутване, може да се трансформира в нещо красиво “, споделя Руби.

Архитектите са отворили съществуващата фасада и построили в допълнение 3-метрови зимни градини и балкони. Така жителите са получили в допълнение пространство с чувство за намерено небе , което служи и като топлинен буфер за понижаване на разноските за отопление.

La Borda , Барселона

Руби акцентира, че това е план, който не е създаден от организация за обществено жилищно настаняване, а от самите поданици, които са основали жилищна кооперация , с цел да осъществят по-лесно концепцията за налични жилища.

„ Това е образец за поредност от независими планове на новоосновани кооперации, които бяха построени през последното десетилетие. Процесът на обмисляне с присъединяване на всички, гъвкавостта на пространствата, нискоенергийната идея и многото общи площи го трансформират в превъзходен план във всеки един аспект, “, споделя още тя.

„ Salvador Espriu “, Палма де Майорка

„ Този план е един от поредицата пробни планове за обществени жилища, подхванати от Балеарския институт за обществени жилища /IBAVI/. Във всички тези планове се опитва с локални материали и се тестват нови способи и материали, които по-късно могат да бъдат употребявани и в по-мащабни жилищни планове “, разясни Руби.

В плана „ Salvador Espriu “ за стените и сводестите тавани е употребен камък от локална кариера , с цел да се понижи потреблението на бетон и вносна дървесина. Това освен доста понижава излъчванията на въглероден диоксид в постройката, само че и топлинната инерция на материалите прави постройката добре пригодена за средиземноморския климат. В допълнение към всичко това, обектите наподобяват доста красиво извън.

Заради ремонт: „ Топлофикация София “ стопира топлата вода в няколко микрорайона на ж.к. „ Люлин “

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР