Идеята за чудесата е вълнувала човечеството в продължение на векове.

...
Идеята за чудесата е вълнувала човечеството в продължение на векове.
Коментари Харесай

Седем странни чудеса, които историята познава

Идеята за чудесата е вълнувала човечеството в продължение на епохи. Събитията, които наподобяват божествени или свръхестествени по генезис, могат да трансформират цялостния взор на хората към света. Можем ли обаче да сме сигурни дали някое от тези по този начин наречени чудеса в действителност се е случило?

Когато погледнем обратно през летописите на историята, чудесата са документирани от целия свят. Но би трябвало да одобряваме тези документи като имаме едно мислено.

Възможно е историите да са били изменени или пресилени, когато са се предавали от потомство на потомство, а някои от тях може да са просто цели творби на художествената литература.

Независимо дали желаете да вярвате, или не, ето седем известни чудеса от последните две хилядолетия.

1. Исус трансформира водата във вино (Галилея, I в. сл. Хр.)

Може би едно от най-известните чудеса в историята е божественото деяние, за което се твърди, че се е случило в град Кана, Галилея. Там Исус, майка му и учениците му участват на една женитба. След като Мария съобщила на сина си, че сватбеното празненство е изчерпало запасите си от вино, Исус оправил ситуацията. 

Евангелието от Йоан споделя по какъв начин Исус помолил да му донесат съдове с вода. След това Исус явно поразил гостите, като трансформирал съдовете с вода във вино.

2. Огнеупорният светец (Анатолия, II в. сл. Хр.)

За друго от най-известните ранни чудеса се оповестява, че е станало при изтезанието на свети Поликарп през 155 година Хр. 86-годишният свещеник на Смирна в днешна Турция е наказан да бъде изгорял на клада, откакто наскърбява римския император.

Запазен роман на свидетел твърди, че когато палачите запалили купчината дърва към епископа, изригнала голяма стена от пламъци, която придобила формата на гигантско " платно на транспортен съд, изпълнен от вятъра ". След това този огромен огнен заслон обкръжил и защитил епископа. Отвътре плътта му не изгаряла, а бил като " злато и сребро, пречистени в пещ ".

Светият човек стоеше там, завързан към коловете, явно непокорен на пламъците, които личаха покрай него. Затова стражите получили заповед да се втурнат и да го заколят до гибел, което и създали. Кръвта бликнала като шадраван и изцяло потушила огъня. След това тялото на епископа било кремирано по подигравка на ориста.

3. Свети Томас Бекет и сиренето (Англия, XII в.)

Само на свети Томас Бекет, архиепископ на Кентърбъри през 60-те години на XI век, се приписват над 700 чудеса. Тези чудеса, едно от които е обвързвано с две деца и колело сирене, са записани от двама монаси през XII в.

Беатрис, младо момиче, живеещо в Рамшолт, Съфолк, изгубила бучка сирене, дадена ѝ от майка ѝ, и помолила по-малкия си брат да ѝ помогне да я откри. Младежите се оказали в невъзможност, защото сиренето не било открито на никое място. Те се помолили за помощ на свети Тома Бекет, който явно им се явил насън и ги насочил към сиренето.

Saint Thomas Becket:
— Saint of the Day (@SaintOfTheDay)
4. Непобедимият викарий (Германия, XVII в.)

Някои хора се раждат късметлии, само че преподобният Йоханес Осиандер от Тюбинген, Германия, е имал подобен шанс, че животът му не може да се назова нищо друго с изключение на знамение. Роден през 1657 година, през целия си живот Йоханес като че ли минава от една сериозна акцидент в друга - само че явно постоянно излиза от тях изцяло незасегнат.

Само няколко от злополуките му: неведнъж е бил прострелван от разбойници, само че не е имал и диря от патрон. Бил атакуван от голямо диво прасе и повален, само че нямал нито една издутина по себе си. Не получил никакви порязвания, натъртвания или счупвания, когато конят му паднал от горната страна му.

Веднъж върху него паднало огромно дърво, само че не му предизвикало никакви вреди. Предполага се, че си е проправил път от планина от сняг, откакто върху него паднала лавина. И е оживял при корабокрушение, единствено с цел да попадне в клопката на избавителния транспортен съд - след което е изскочил отдолу под пяната, жив, несъмнено.

Вероятно духовникът е изненадал всички, които е познавал, когато е умрял през 1724 година

5. Манията по чудесата в Сен Медар (Франция, XVIII в.)

През май 1727 година в църквата Сен Медар в центъра на Париж стотици опечалени се стичат за погребението на Франсоа дьо Парис, 36-годишен дякон, умрял от недохранване.

Place Saint-Médard et rue Mouffetard
1905 Paris
— ²⁷⁵k Paname Paris (@ParisAMDParis)
Скърбящото паство било изумено, когато едно момче, което не можело да употребява вярно единия си крайник, получило пристъп, откакто докоснало ковчега на дякона. След това момчето спряло да се движи, изправило се и почнало да танцува от наслада, явно излекувано от увреждането на крайници си.

Изглежда, че свръхестествените феномени бързо се възприемат и скоро се популяризират в гробището на църквата. Религиозната фикс идея на " конвулсионерите ", както почнали да ги назовават, ставала все по-причудлива и невероятна. Регистрирани са десетки случаи на чудодейно изцеление - от рак до слепота.

Едно младо момиче, Габриел Молер, откакто посетило гроба на дякона и получило спазми, помолило другите да я бият с стоманени пръти и тояги, явно изцяло неподатлива на болежка и пострадване. Друг, откакто коленичил на гроба на дякона, разкрил, че може да скача като бълха, като скача на шест или седем метра във въздуха, даже когато е окован във вериги.

Църквата е затворена през 1732 година, а управляващите прогонват конвулсионерите подземен.

6. Чудесата в Темпълмор (Ирландия, ХХ век)

През август 1920 година, в разгара на Ирландската война за самостоятелност, в домовете на господин Дван и на неговата снаха госпожа Махер в Темпълмор стартират да се случват чудотворни феномени. От статуите и картините на Исус и Дева Мария стартира да тече кръв.

Слуховете се разнесли и доста скоро в дребния град в графство Типери почнали да се стичат вярващи от цяла Ирландия. Мнозина се нареждали на опашка, с цел да бъдат допрени и изцелени от дребните скулптури.

Скоро на поляните към Темпълмор се появил палатков град, наименуван Пилигримсвил, а локалните гостилници приемали резервации чак от Южна Африка и Япония.

В къщата на госпожа Махер се появява ново знамение под формата на дупка в спалнята на нейния съквартирант. Тази дребна дупка се пълнела с вода, без значение от това какъв брой литра са взели със себе си поклонниците. В края на септември поклонниците стопираха да идват и чудесата завършиха.

7. Лечебните води на Лурд (Франция, ХХ век)

В продължение на повече от век и половина светилището в Лурд във Франция е едно от най-почитаните места за поклонение в света.

През 1923 година ливърпулецът Джак Трейнор посещава Лурд. Трейнор е деец от Първата международна война и едвам не умира, откакто е прострелян в главата и ръката. С течение на времето раните му се утежняват до степен, в която половината му тяло е парализирано и той към този момент не може да върви.

Четири дни откакто е бил потънал в фамозните лечебни води в Лурд, той съгласно сведенията е скочил от леглото и е бил здрав като демон, с цялостни телесни функционалности и явно изцяло свободен от изтощителните последствия от военните си пострадвания. Твърди се, че по-късно английското държавно управление отхвърля да му изплати инвалидна пенсия и по този начин през идващите 20 години той е заставен да разнася въглища до гибелта си, написа vesti.bg.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР