Идеята на предприемача Филип Угринов е системата чрез изкуствен интелект

...
Идеята на предприемача Филип Угринов е системата чрез изкуствен интелект
Коментари Харесай

Рестарт в България

Идеята на бизнесмена Филип Угринов е системата посредством изкуствен интелект да среща търсещите и предлагащите, а компанията да улеснява " кацането " назад с бонус от 5 хиляди лева

© Надежда Чипева Филип Угринов е създал бизнес модел, който ще улеснява връщането на българи от чужбина.Идеята идва от опита на аутсорсинг компанията Telus, като към този момент са се включили и Lidl и Aurubis, беседва се и с IT компании.Компаниите членове ще разгласяват разгласи против годишна такса от 1500 евро, а при открит чиновник - по 500 евро. Извън патриотичните подбуди, в концепцията да върнем българите назад може да има и икономическа логичност. Група с сходни стремежи съществува - приключили са образованието си на открито или са работили, само че обмислят опцията за път наопаки. В същото време бизнесът тук се задъхва да откри хора с езици и подготовка. Срещата посред им би могла да реши действителен проблем, от който да има освен обществена и икономическа, само че даже и социална изгода.

Така разсъждават основателите на плана " Ре-старт в България ", който потегля като самодейност, адресирана към българите зад граница, само че под малко по-различен ъгъл. Движен като асоциация, той стъпва на солидна бизнес основа за да построи инфраструктура за меко кацане на завръщащите се. Мотор на плана е известният като сполучлив бизнесмен Филип Угринов. Самият той има история със тръгване и завръщане, само че не това е персоналният му претекст да се захване с нещо толкоз космополитно. " България има късмет да се промени в позитивна посока с малко повече мултикултурно нашарване на обществото, счита Угринов и разяснява: Дефицитът на просвета, дефицитът на обществени услуги за мен частично се дължи и на това, че имаме към този момент доста по-малко хора в България. Ние имаме потребност от българите, които живеят в чужбина, които със своя порив, с полезностите си, със знанията, опита и връзките си да станат фактор, въпреки и най-малък, на смяната. "

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Терминал за кацащи

Идеята за " Ре-старт в България " потегля от самодейност, която компанията за аутсорсинг услуги " Колпойнт Ню Юръп " (сега благосъстоятелност на Telus) прави преди няколко години за попълване на свободни работни позиции. " В доста къс период от два месеца получихме към 1400 кандидатури, като от тях в последна сметка наехме 40 души ", споделя Филип Угринов, който е и съосновател на компанията. По думите му мнозина от кандидатстващите тогава са били отхвърлени просто тъй като са се оказали свръхквалифицирани за работата, която се предлага. " Тогава се запитах какво ли би станало, в случай че напъните на Telus се умножат по 100? "

Обсъждайки концепцията със съидейници, предприемачът стига до извода, че бизнесът е този, който може да я направи работеща. Затова се образува асоциация (в развой на учредяване), в която като сътрудници застават огромни компании. Първите, които се включват, са Lidl (като представител на ритейл сектора), Telus (като представител на бранша на услугите), Aurubis (като представител на промишлеността отвън столицата). Водят диалози с представители на IT бранша, производителите на автомобилни елементи и технологии. Структурата е отворена за присъединение и на още сътрудници, като желанието е те да идват от разнообразни браншове. " Асоциацията няма да е едно затворено общество на корпоративния свят. Напротив. Целта на това набиране на сътрудници е да се обезпечи резистентност в идващите 12 месеца ", изяснява Угринов, който е пресметнал, че за старта ще са нужни към 150 хиляди евро. Дотук са събрани към 65% от нужния капитал.

Следващата стъпка ще бъде привличането на членове на асоциацията. Това ще бъдат компаниите, които ще разгласяват разгласи и ще притеглят за чиновници българи от чужбина. Таксата за участие, която бизнесът ще заплаща, ще е в размер на 1500 евро годишно, като за стартъпи ще има понижение. Друг източник на доходи за асоциацията ще е таксата за триумф, която ще се заплаща от компаниите при сполучливо привличане на кадър и която е одобрена на 500 евро. Допълнително асоциацията ще разчита и на помощ от българите зад граница. " Има доста българи, които не биха се прибрали, само че биха подкрепили такава идея ", счита Угринов, който обръща внимание, че за българите, завърнали се в България през асоциацията, услугата ще е изцяло безвъзмездна.

Какво се желае от претендентите

Желаещите да се възползват от услугите на асоциацията ще би трябвало да се записват на платформата на асоциацията. " Ако мога да направя някаква рференция, би трябвало да си представяме нещо като LinkedIn профил, където човек се разказва със своите квалификации ", изяснява Угринов. " Ролята на асоциацията ще е да събере друга информация, като да вземем за пример по кое време се планирате връщането, какъв брой време е нужно да се организирате, би трябвало ли ви компания, която да помогне с преместването ", продължава той, като отбелязва, че през асоциацията ще се оферират и спомагателни услуги: " В екосистемата на асоциацията ще има и компании, които се занимават с недвижими парцели, преместване на мебелировка или даже финансиране. Те ще се ангажират към този канал на идване да дават нещо по-специално като услуга. "

След като се записват и попълнят въпросника, потребителите ще бъдат насочвани към компании, които търсят чиновници с техния профил. " Системата посредством изкуствен интелект ще среща търсещите и предлагащите. Например ще излиза известие: имате три съвпадения на 70%, желаете ли да кандидатствате за тази позиция? ". Оттам нататък всичко ще става сред компаниите и претендентите, споделя Угринов.

Ако одобряват предлагането, потребителите ще могат да се възползват от по този начин наречения пакет за добре пристигнали. Той включва еднократна финансова помощ от 5 хиляди лева, от които 50% се изплащат с първата заплата, а остатъкът - малко по-късно, откакто мине изпитателният период. На второ място идва заплащането на еднопосочен билет за лицето, което е приело работната позиция и която покрива транспортните му разноски. А третият съставен елемент е помощ за настаняване в границите на един месец. " Ние си даваме сметка, че за някои профили това може да е доста дребна поддръжка. За други може да е доста мощна. Но упованията ни са, че тази първична помощ обезпечава едно по-меко кацане ", счита Филип Угринов.

Отделно, с цел да няма завръщащи се с нереалистични упования, уеб сайтът на асоциацията ще се попълня регулярно с информация за настоящите потребности на бизнеса. Ще има и на практика наръчници за това какво желаят от идващите в държавната и локалната администрация, в какви периоди, с цел да възстановят да вземем за пример здравноосигурителни права, да запишат децата си на градина или да заявяват имотно положение. Цялата тази информация ще стартира да се разказва след формалния старт на асоциацията, който се чака да е през есента на тази година.

Българите като запас

" Връщането на българите от чужбина в България, несъмнено, няма да се случи нито в голям мащаб, нито внезапно. Амбицията на тази асоциация е да прибира към 2-3 хиляди души на година и в границите на 5 години те да станат 10 хиляди ", изяснява Угринов. " Според статистиката има над 1.8 млн. българи отвън България, което е голям капацитет. Ако не успее да се оправи с различни способи за привличане на световен гений, стопанската система и целият демографски профил на България е съществено заплашен. Според Организация на обединените нации от 7.1 млн. души до 2050 година ще станем 5.1 млн. и това не е единствено поради емиграцията, само че и резултат от естествения приръст ", продължава предприемачът.

" Ние не визираме избрана група от хора. Всеки на възраст сред 16 и 64 години, който желае да се прибере, ще може да откри една платформа, на която да си даде действителна сметка какви са опциите за това. И не гледаме съответно София или огромните градове. Би било прелестно хора от региона на Сандански или Разград, в случай че имат предпочитание, да се приберат ", споделя предприемачът.

Една от рецензиите към плана е обвързвана с плановете за таксите. " Ти в случай че предлагаш на един подобен кадър към 2500 лева залата, с цел да го намериш посредством организация, ще платиш една заплата и половина, настрана имаш вътрешни разноски за наемането. Така че това ще бъде една опция, тъй като в последна сметка, когато става въпрос за дълготрайни планове, ще стигнем до миг, в който някои компании ще потърсят други пазари. Чувам, че има такива, които оглеждат за офиси в Истанбул просто тъй като там по-лесно могат да намерят хора ", разяснява Угринов.

Друг укор е да не би да се сътвори подправено позитивен имидж на страната за завръщащите се. " Асоциацията не е поръчител за това, че държавните услуги са на равнище. По-скоро ще работи за това да сътвори нужните институционални връзки и да даде противоположна връзка на институциите какво въобще би предиздвикало българите по-масово да стартират да се прибират. Защото асоциацията не застава зад концепцията: Елате в България, тук е хубаво. Не! Ние споделяме: Елате и намерете своето място за развиване. Станете част от това, което би трябвало да променим в България, с цел да стане още по-хубаво ", изяснява Угринов. Q&A

Какво не знаят хората за вас?

Завършил съм стопанска система. Занимавал съм се с съвещания и одит на компании. Но както е добре да даваш препоръки, е добре и да знаеш по какъв начин да ги изпълняваш. Така че това бе част от мотивацията ми да застана от другата страна и да направя нещо от нулата. Прибрах се в България през 2004 година, откакто бях направил една обиколка из Румъния, Сърбия. И тогава си споделих, хайде да създадем кол-център! И като на смешка започнахме с 20 души, в този момент са 3 хиляди души тук, 40 хиляди души световно, най-големият самостоятелен снабдител на BPO. Една сполучлива история, която приключи за мен през 2016-2017 година Оттогава до момента ме вълнуват вложения в разнообразни сфери на стопанската система. Имам участия в компании с дялов капитал.

Вашият модел копира ли опита в други страни?

Да кажем, че ние се въодушевяваме от техния модел. Има страни, които са възприели тази политика на привличане на международен гений като една от стратегическите им задания, тъй като знаем, че растежът на популацията води до един много постоянен и прелестен напредък на стопанската система. Колкото повече пораства популацията, толкоз повече то има потребност от услуги. Такива страни са Израел, Естония. Защо да не ги следваме?

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР