Идеята да се похарчат милиони за несъществуваща земя може да

...
Идеята да се похарчат милиони за несъществуваща земя може да
Коментари Харесай

Метавселената откри нов хоризонт - харчат се милиони за дигитални имоти

Идеята да се похарчат милиони за несъществуваща земя може да звучи неуместно, само че трескавите прогнози за бъдещето на виртуалната действителност подтикват вложителите да влагат огромни суми в цифрови недвижими парцели.

Тази седмица основаната в Ню Йорк компания Republic Realm разгласи, че е похарчила рекордните 4,3 млн. $ за цифрова земя посредством The Sandbox - един от няколкото уеб страницата за " виртуални светове ", където хората могат да поддържат връзка, да играят игри и даже да посещават концерти.

Това се случи малко след покупката на земя за 2,4 млн. $ в края на ноември в конкурентна платформа Decentraland от канадската криптокомпания Tokens.com. А дни преди този момент Барбадос разгласи проекти да открие в Decentraland.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Барбадос ще бъде първата суверенна нация в света, която ще о...

Такива уеб страници се афишират за първообраз на метавселената - бъдещо интернет пространство, в което онлайн прекарванията, като да вземем за пример чат с другар, ще се усещат лице в лице, с помощта на слушалките и очилата за виртуална действителност (VR).

" Метавселена " е фешън дума в Силициевата котловина от месеци, само че ползата към нея се увеличи през октомври, откакто компанията майка на Фейсбук се преименува на Meta, защото пренасочва фокуса си към VR.

„ Преименуването на Фейсбук срещна милиони хора с термина " метавселена " доста по-бързо, в сравнение с в миналото съм си представяла ", споделя Кати Хакъл, софтуерен съветник, който поучава компании за нахлуване в метавселената.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Фейсбук възнамерява да наеме 10 000 души в Европейския съюз, с цел да разработят по този начин наречената мета...

Според уеб страницата за криптографски данни Dapp през миналата седмица в четирите най-големи уеб страницата на метавселената - The Sandbox, Decentraland, CryptoVoxels и Somnium Space - е продадена земя на стойност над 100 млн. $.

За Хакъл не е изненадващо, че пазарът процъфтява, пораждайки цяла екосистема към виртуалните недвижими парцели - от наеми до разработчици на земя.

" Опитваме се да преведем метода, по който разбираме физическите артикули, на езика на виртуалния свят ", сподели тя пред Агенция Франс Прес.

И въпреки че може да мине известно време, преди тези уеб сайтове да проработят като същински метавселени, пренасяйки ни на друго място с очила за виртуална действителност, цифровата земя към този момент действа като актив тъкмо както действителната земя, сподели Хакъл. " Те могат да строят върху нея, да я отдават чартърен, да я продават ", добави тя.

" Пето авеню " на Метавселената

Tokens.com е закупила първокачествен имот в квартала Fashion Street на Decentraland, който платформата се надява да развие като дом за виртуални магазини на първокласни марки.

" Ако не бях направил изследване и не бях схванал, че това е скъп парцел, щеше да ми се стори безусловно безумно ", признава основният изпълнителен шеф на Tokens.com Андрю Кигуел.

Той е прекарал 20 години като капиталов банкер, фокусиран върху недвижимите парцели, и, че парцелът на Decentraland има тъкмо същия бизнес смисъл, какъвто би имал и в действителния свят - той се намира в съвременен регион с висока посещаемост.

" Това е рекламно и събитийно пространство, където хората ще се събират ", изяснява той, акцентирайки скорошен виртуален музикален фестивал в Decentraland, който е привлякъл 50 000 гости.

Луксозните марки към този момент навлизат в метавселената - през май чанта на Gucci беше продадена на платформата Roblox за по-голяма цена от тази на действителната версия и Кигуел се надява, че Fashion Street ще се трансформира в дестинация за извършване на покупки, сходна на нюйоркското „ Пето авеню “.

Що се отнася до метода, по който земята може да бъде употребена за печелене на пари, " може да е толкоз просто, едвам има билборд, или може да е толкоз комплицирано, едвам има витрина на магазин с действителен чиновник ", сподели той.

" Може да влезете с вашия аватар и да имате 3D цифрови изображения на обувки, които да държите и да задавате въпроси. "

Second Life - рестарт

Още през 2006 година строителен бизнесмен попада в заглавията на вестниците, откакто печели 1 млн. $ от земя, продадена в уеб страницата на виртуалния свят Second Life.

Въпреки че Second Life продължава да е деен, поддръжниците на неговите съперници от последващо потомство акцентират една съществена разлика.

В Decentraland всичко - от земя до виртуални творби на изкуството се предлага под формата на непаричен токен, или NFT. Някои хора са похарчили десетки хиляди долари за тези цифрови предмети, а концепцията провокира както песимизъм, по този начин и неспокойствие.

Но Кигуел предвижда, че тази форма на цифрова благосъстоятелност ще стане необятно публикувана през идващите години, защото блокчейн технологията, която стои зад нея, основава доверие и бистрота при осъществяване на преводи.

" Мога да видя историята на собствеността, какво е било платено за нея и по какъв начин е била трансферирана ", сподели той.

Но инвестицията не е лишена от своите опасности - изключително като се има поради неустойчивостта на криптовалутите, употребявани за закупуване на NFT.

И макар че виртуалните концерти в уеб сайтове като Roblox и Fortnite притеглят десетки милиони фенове, оскъдните налични данни сочат, че трафикът в метавселени като Decentraland изостава доста от този в одобрени уеб сайтове за обществени медии като Фейсбук и Instagram.

В последна сметка цената на вложенията в земя зависи от това дали хората ще стартират да се стичат към тези уеб сайтове.

„ Знам, че всичко това звучи много неуместно, само че зад него стои визия ", споделя Кигуел, съобщи БГНЕС, цитирайки „ Франс прес “.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР