Идеите могат да дойдат от най-различни места и вдъхновението може

...
Идеите могат да дойдат от най-различни места и вдъхновението може
Коментари Харесай

Изобретения, вдъхновени от научната фантастика

Идеите могат да дойдат от най-различни места и вдъхновението може да се появи стремително – всички знаем, да вземем за пример, историята с Архимед, който крещи „ Еврика! “ във ваната, когато схваща, че размерът на предмети с неправилна форма може да бъде тъкмо измерен посредством изместване на водата.

Но от време на време измислицата, а не действителността, дава искрата на вдъхновението. Има научно-фантастични истории, да вземем за пример, които непосредствено въодушевяват научния напредък: от роботика до ракетостроене и какво ли не сред тях.

Ето 5 изобретения, въодушевени от научната фантастика.

 M26 Taser

Написан под псевдоним и оповестена през 1911 година от Stratemeyer Syndicate (която също разгласява романите Нанси Дрю и Харди Бойс), „ Том Суифт и неговата електрическа пушка “ ни споделя по какъв начин основния воин изобретява оръжие, което наподобява като елементарна пушка, само че изстрелва електричество. Книгата е обичаното произведение от детството на Джак Ковър и частично въодушевява основаването на личното му електрошоково оръжие: Тейзърът.

Кавър, които е аерокосмически академик, стартира създаването на устройството в края на 60-те години на предишния век в отговор на опасенията, че в случай че служителите на реда в самоелтите стрелят с бойни револвери, ще пробият фюзелажа или ще повредят значими системи. Той желае оръжието да не е смъртоносно (въпреки че крайният резултат е разказан едвам като „ по-малко гибелен “) и се въодушевява също и когато чете за човек, който за малко остава обездвижен, откакто влезе в контакт с електрическа ограда. До 1974 година Ковър към този момент има своя лична версия на научнофантастичното оръжие на Том Суифт – и като поклон към персонажа, той кръщава устройството си TASER, акроним от „ Thomas A. Swift’s Electric Rifle “ (добавя А, с цел да направи думата по-лесна за изговаряне.)

Игор Сикорски на корицата на списание TIME

Като малко момче Игор Сикорски прочита съветския превод на книгата на Жул Верн от 1886 година „ Робур Завоевателят “ и това разпалва въображението му: той освен разполага с описанието на Верн на хеликоптера Албатрос, само че има и илюстрации от художника Леон Бенет на летящата машина.

Сикорски тества първия си дизайн на хеликоптер през 1909 година, само че не съумява да го вдигне във въздуха. И след още един несполучлив опит, през 1910 година, минава към самолети. 30 години по-късно обаче се връща към хеликоптерите, в този момент към този момент с десетилетия авиационен опит, от който може да се възползва. Той подава патент за дизайна на своя хеликоптер през 1931 година, макар че има други такива пробни машини, които летят преди неговият да бъде тестван – първият е Gyroplane Laboratoire на Луи Бреге през 1935 година Тези ранни хеликоптери са употребявали голям брой съществени ротори, само че дизайнът на Игор с един главен ротор върху корпуса и по-малък на опашката за противопоставяне на въртящия миг се оказва реформаторски.

През 1939 година той сполучливо прави тестов полет на VS-300 – прототипа на първия удобен хеликоптер – значим полет, въпреки и траял единствено секунди. До 1942 година към този момент основава първия всеобщо създаван хеликоптер, XR-4, и неговата роторна настройка към момента се употребява за множеството хеликоптери и до през днешния ден.

Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР