И второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване,

...
И второто четене на промените в Закона за здравното осигуряване,
Коментари Харесай

Бежанците вече по закон с права на здравноосигурени българи

И второто четене на измененията в Закона за здравното обезпечаване, с които би трябвало да се подсигурява здравната помощ за бежанците, мина под знака на въпроса от опозицията - от кое място ще дойдат парите.

Според признатите промени здравноосигурителните права на лицата с краткотраен статут се приравняват с тези на българските жители. Парите за здравна помощ идват от страната като детайлностите би трябвало да бъдат уредени с разпореждане на Министерски съвет.

Точно моментът с постановлението - модел за систематизиране на средства, нашироко прилаган при ръководството на ГЕРБ, беше в този момент обстойно и нашироко подложен на критика от опозицията.

От запаса на НЗОК ли ще дойдат, от европейско финансиране ли?, попита Александър Иванов от ГЕРБ.

" Това ми се коства рисково ", разяснява той. Стигна и до установяване на обстановката като " отваряне на кутията на Пандора ".

" Да не давама опция на Министерски съвет да се разпорежда с тези 174 млн. в запаса на НЗОК ", прикани той.

" В условия на рецесия бързото и навременно решение е най-правилното, след това може и да се поправя ", отговори ръководителят на здравната комисия на Народно събрание Антон Тонев от Политическа партия.

Той добави, че има доста незнайни, свързани с продължителността на войната и бежанците - какъв брой от тях ще останат в страната, какъв брой ще употребяват краткотрайна протекция, какъв брой ще решат да употребяват здравната система.

Вчера Тонев сподели пред публицисти, че все още към 18 хиляди души са получили подобен краткотраен статут. По думите му имало два механизма за намиране на парите - актуализация на бюджета и еврофинансирането.
Вчера стана ясно, че Европейски Съюз дава 3,5 милиарда евро на страните, най-засегнати от бежанския поток.
" Благодаря ви за мненията, с които ни показвате слабите места, само че с това решение, считаме да не стигнем до такава степен ", добави Тонев.

" Какъв е източникът на финансиране? Откъде ще се трасформират тези пари? Искате да слагаме влажен щемпел върху предлагането, което нищо не споделя ", повтори своя известна теза доктор Хасан Адемов от Движение за права и свободи.

Според него най-малко два месеца щели да минат преди да бъде организиран въпросът с приемането на постановлението и " до тогава тези чужденци може и да ги няма ".

" Даваме Министерски съвет да го взема решение, в най-неблагоприятната обстановка ще се чака два месеца. Предлагаме решения и то навременни ", повтори Тонев.

Който на няколко пъти се базира на европейските пари, които се допуска, че ще се провиснал на страните, които понасят най-голямата тежест от бежанския поток.

От Движение за права и свободи имаха и различен претекст - вноските за бежанците ще се заплащат от страната, която и до момента при заплащането на здравните осигуровки на избрани публични групи не е задоволително правилна.

" Не е ли редно да бъде изменен бюджетът на НЗОК, с цел да се знае какви пари се залагат ", изиска проф. Асен Балтов.

Според Радомир Чолаков (ГЕРБ) изначално е сгрешен пътят, като се върви към смяна на Закона за здравното обезпечаване, а не повсеместен метод с споразумяване на здравни, просветителни и т. н. въпроси в Закона за убежищата. Той назова " батак " метода, по който се вземат решение проблемите на бежанците в България.

Бившият учебен министър и в този момент също народен представител от ГЕРБ Красимир Вълчев изиска да се гласоподава твърда, обща сума, да се вложи във фонд. И допусна в този момент парите за здравното обезпечаване ще дойдат с рязане на средства за обучение.

" Дайте да не глаголстваме толкоз доста - от бюджета ще дойдат тези пари. Късат се ризи какъв брой сме с Украйна, само че когато стане дума за обикновени неща при една голяма бежанска война... Това е озаконяване на един човечен акт, за който Министерски съвет ще откри метод. Да не търсим непрестанно препъни-камъни ", намеси се и проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР