И тази пролет щъркеловата двойка, свила гнездо на върха на

...
И тази пролет щъркеловата двойка, свила гнездо на върха на
Коментари Харесай

Десетилетия, щъркели свиват гнездо на върха на камбанария

И тази пролет щъркеловата двойка, свила гнездо на върха на камбанарията на храм „ Света Троица “ в Банско, се завърна, с цел да отгледа своите чеда там. Завръщането на щъркелите е предстоящо от жителите на града, описа Георги Ангелов, който от три години е измежду групата мъже, които бият камбаните за всеки празник, написа Българска телеграфна агенция.

Щъркелите са се завърнали преди броени дни, а идването им в планинския град е било посрещнато с доста наслада и неспокойствие, изключително от децата. Минавайки около храма, Георги Ангелов видял група възпитаници от Начално учебно заведение „ Свети Паисий Хилендарски “, които са изразявали шумно и по детски вълнението си от завръщането на щъркелите, описа той.

Щъркелова двойка свива гнездо на върха на камбанарията от десетилетия. Възрастни хора на повече от 70 години описват, че още от детството си помнят дългокраките предвестници на пролетта, които населяват върха на кулата.

Георги Ангелов е може би най-близо до щъркеловото семейство, а през миналите три години той е индивидът, който качва на върха на камбанарията храна за птиците в студените дни. През 2020 година природата сервира изненада – изобилен сняг напролет. Тогава локални хора реагират, че щъркелите нямат храна, а риболовци и притежател на риболовен магазин в града обезпечават риба, която Георги доставя до дома на щъркеловото семейство. Това се повтаря и през идващите няколко години. Тази година още веднъж се чака захлаждане, само че хората постоянно се отзовават и при нужда ще бъде обезпечена риба за щъркелите, сподели Ангелов.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР