И тази година приемането на бюджета явно няма да мине

...
И тази година приемането на бюджета явно няма да мине
Коментари Харесай

Партийната субсидия пак 1 лев на глас? Надали

И тази година приемането на бюджета очевидно няма да мине без положителната остаряла тематика - партийната дотация. Тя бе още веднъж повдигната през миналите няколко дни, в това число през днешния ден, от представители на " ИТН " (ИТН).

Формацията, както е известно, упорства партиите, минали бариерата от 1% на парламентарни избори, да получават по 1 лев на глас. От Има Такъв Народ няма и по какъв начин да се откажат от това си искане, най-малкото заради обстоятелството, че въпрос за намаляването на дотацията бе включен в проведения през 2016 година от " Шоуто на Слави " референдум. А референдумът даде старт на политическата " кариера " на партията.

Тази заран ръководителят на бюджетната комисия в Народното събрание Любомир Каримански (ИТН) даде поръчка, че Има Такъв Народ ще упорства дотацията, която сега е 8 лв. на автентичен глас, да стане още веднъж 1 лев. Това е въпрос, който се взема решение с приемането на държавния бюджет, като сега той е на стадий оферти сред двете четения.

От думите му обаче се разбра, че въпросът не е бил поставян като " крайъгълен камък " по време на договарянията за сформиране на държавно управление. Тоест, остава провесен.

Какво считат останалите съдружни сътрудници?

" Считаме, че въпросът със дотациите и публичното финансиране на политическите партии би трябвало да се прегледа при необятно обществено разискване. Също по този начин считаме, че дотацията е значим инструмент, който подсигурява, че политическите партии могат да се устоят независимо без да се поддават на лобизъм през външно финансиране ", това показаха от пресцентъра на водещата групировка " Продължаваме промяната " в отговор на питане на Клуб Z.

Макар в отговора да не се съдържа конкретика, излиза наяве, че от Политическа партия едва ли биха приели дотация на такива ниски равнища, тъй като това върнало риска от сенчесто финансиране на партиите.

Припомняме, че с въвеждането на дотацията от 1 лев (променено по-късно с едно трагично гласоподаване и прегласуване в Народното събрание, когато стана 8 лв. - по предложение на БСП), бе въведена и опцията за дарения и от дъжавни, и от общински, и от частни предприятия, както и от физически лица. Безлимитно. Текстът с безлимитните пари от частните юридически лица обаче бе анулиран предходната година с решение на Конституционния съд (КС), откакто Конституционен съд бе сезиран от президента Румен Радев.

Така на партиите им остана дотацията от 8 лв., членският импорт, даренията от физически лица, завети, банкови лихви, издателска активност, авторски права и прилагане на интелектуална благосъстоятелност, както и от продажба и разпространяване на печатни, аудио- и аудиовизуални материали с партийно-пропагандно наличие.

Остана и текстът в закона за политическите партии, съгласно който страната и общините дават безплатно на политическите партии, които имат парламентарна група или задоволителен брой народни представители да образуват такава, пространства за реализиране на тяхната активност. Правилото важи и за партии, минали еднопроцентовата преграда. Всички те обаче имат задължението да си заплащат режийните разноски. От Има Такъв Народ дават в този момент поръчка, че ще изискат обединенията най-малко да заплащат наем за централите си.

Подкрепа Има Такъв Народ няма да получи и от Българска социалистическа партия, която упорства за дотацията от 8 лв. и която де факто я предложи. От " Демократична България " също са срещу 1 лев дотация с претекста, че това обрича дребните партии на мизерно битие и не им дава вероятност за развиване, което да ги постави в конкурентна среда с останалите. Оттам обаче са подготвени за полемика за слагане на таван на дотациите. Движение за права и свободи може и да предложи 0 лв. дотация преди години - с цел да иронизира предлагането за 1 лев, само че публично от партията поддържат тезата за 10 лв. на глас.

Или в случай че Има Такъв Народ бъде подкрепена за настояването си въобще, то поддръжката ще пристигна от ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов вкара единия лев - сякаш с цел да отговори, въпреки години по-късно, на референдума на Слави Трифонов и екипа му.

" Пазарлък " по тематиката обаче не се очаквало, научи Клуб Z. А да се гласоподава по съвест.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР