И тази година потребителите продължават да избират едни и същи

...
И тази година потребителите продължават да избират едни и същи
Коментари Харесай

Защо 12345 все още е най-популярната парола

И тази година потребителите не престават да избират едни и същи пароли и те още веднъж са допустимо най-слабите.

Това написа компанията за сигурност NordPass, получила достъп до направен от самостоятелни откриватели лист с 200 най-популярни пароли. А тези пароли се оказват и най-ненадеждните. Обяснението за какво се избират непрекъснато такива пароли, година след година, е, ча потребителите се притесняват да не ги не помнят и търсят допустимо най-прости разновидности.

Около 500 млн. пароли, станали налични след хакерски атаки и течове на информация, са станали основа на проучването. Резултатите от него сочат, че и тази година най-популярни са били паролите от поредни числа (като 12345) или елементарни комбинации от числа като 11111 или 123321. Първата упомената, 12345, е " рекордьор " с 2 812 220 профила, с 4 млн. по-малко са случаите на 123456, към 10.5 млн. - 123456789.

Над 800 хиляди души не престават да употребяват пароли от поредни букви на клавиатурите (такива са qwerty и asdfgh).

 Първите 10 в листата.
Първите 10 в листата.

Други известни пароли са женски имена (например Nicole, Jessica и Hannah) или елементарни думи и изрази като princess, iloveyou или test. Изненадващо е, само че най-очевидната ключова дума - password ( " ключова дума " ) продължава да се употребява за минимум 830 846 профила в масива. Друга нейна вариация, passwOrd, е употребена за отбрана на 29 29 267 профила, a password1 - за цели 92 009 профила.

Често същият набор букви и числа се употребяват за основаване на няколко профила. Мотивация на част от потребителите е, че няма какво да крият, а това постоянно не дава отговор на истината. Зложелатели могат да изтрият фотоси, записи и документи, само че могат да навредят даже просто като създадат неосъществим достъпа на даден консуматор до личния му профил, предизвестяват от компанията. Тенденцията се резервира макар че милиарди профили са били наранени от пробиви в сигурността единствено през 2019 година

" Казвали сме го преди и ще го кажем още веднъж. И още веднъж. И още веднъж. Паролите са значими. Но това известие още не доближава до милионите, които избират " 12345 " за ключова дума, " продължава компанията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР