И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на

...
И тази година лихвите по кредитите ще се запазят на
Коментари Харесай

Тошев: Лихвите по кредитите ще се запазят, депозитите нарастват

И тази година лихвите по заемите ще се запазят на равнищата от предходната – 4.5 до 6.5% при потребителските заеми и към 2.5 до 3.0-3.1% при ипотечните заеми. Тази прогноза направи пред БНР Тихомир Тошев, кредитен съветник.

„ Още е доста рано да приказваме за увеличение на лихвите. Аз съм от оптимистите, които считаме, че няма да има увеличение на лихвите тази година, макар че в действителност след привършване на мораториума неизбежно част от заемите, по които сега са отсрочени заплащанията, а те са малко над 7 милиарда – на семействата, ще се трансфорат в „ неприятни заеми “, поради това, че част от хората са останали трайно без работа ", сподели той.

От друга страна се покачва ликвидността в банковата система – депозитите нарастват и към този момент са малко над 60 милиарда лв., акцентира Тихомир Тошев. На този декор раздадените на популацията заеми са малко над 25 милиарда лв.. „ Виждате какъв брой повече спестяваме, в сравнение с теглим като заеми “, съобщи той.

„ Другите хора, които не престават да работят и не са изгубили работата си и приходите си, те не престават да икономисват и да натрупат депозити, макар нулевите лихви по тях. Което значи, че системата ще продължи да бъде много ликвидна. Банките ще имат доста пари, които отново би трябвало да раздават в заеми. Търсенето на потребителски заеми евентуално ще е лимитирано “, счита Тихомир Тошев.

2020 година е приключила с растеж при потребителските заеми от към 6% по отношение на 2019 година „ По-малко хора се осмеляват да задлъжняват в подобен миг. От друга страна виждаме и „ светлината в тунела “ – имунизацията стартира. “

Въпреки тези 6% растеж, има огромен спад при потребителските заеми под 10 хиляди лв., посочи още специалистът. Това по думите му е обвързвано с опцията, която бе дадена за изтегляне на безлихвени заеми поради пандемията.

Тихомир Тошев дефинира тази антикризисна мярка като „ много добра опция на бързите заеми, към които нормално протягат ръка хората, когато останат без приходи или с ниски приходи “, а бързите заеми остават най-скъпия кредитен артикул на нашия пазар.

Имотният пазар не е бил обиден нито ценово от коронакризата, нито във връзка с интереса към ипотечните заеми, уточни още Тихомир Тошев.

„ Пазарът ще приключи с растеж и той при ипотечното кредитиране ще е някъде към 13% по отношение на 2019 година. “ Според Тошев всичко това се дължи на „ рационалното държание на банките “, които не са трансформирали изискванията си, както и на постоянния пазар на парцели, който е запазил равнищата на търсене високи.

Кредитният съветник не чака съществено придвижване при инфлацията тази година.

„ Икономиката ще стартира да се възвръща по-бавно от плануваното, още от средата на тази година. Специално при кредитирането чакам, че ще приключим с дребни растежи: в рамките 3 до 5% при потребителското кредитиране по отношение на 2020 година и към 8-9% при ипотечното кредитиране ", сподели Тихомир Тошев.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР