И тази година Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)

...
И тази година Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ)
Коментари Харесай

ВУЗ-овете още бълват безработни на пазара на труда, обяви бизнесът

И тази година Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) обръща внимание на Министерство на образованието и науката, че е от изключителна значимост държавният план-прием да бъде съгласуван с броя на завършващите приблизително обучение, като броят на откритите места за студенти да е не повече от 50 на 100 от общия брой завършващи. Това ще усили конкуренция измежду претендент -студентите и ще усъвършенства тяхното качество, съобщи Нюз.бг.

В отговор до МОН на покана за мнение за нуждата от експерти с висше обучение по професионални посоки АИКБ показват, че въпреки и броят на приключилите приблизително обучение възпитаници да понижава, то броят на местата за студенти остават същите. Намалението на студентите не се дължи единствено на демографската рецесия, а и на това, че понижават приключилите приблизително обучение в професионалните учебни заведения.

За образователната 2023/2024 г. държавата ще субсидира образованието в 38 държавни висши училища (включително и военните) на 42 611 студенти, от които 36 457 след приблизително обучение ". Т.е всеки приключил приблизително обучение може да бъде признат за студент и то във вузове, които се субсидират от страната. Има и още към 8 000 места за платено образование в държавните висши учебни заведения. Допълнително са 26 000 места в частните университети.

На практика едва 36.4 хиляди през 2022 година са получили тапия за приключено приблизително обучение по данни на Национален статистически институт, а към 16% от приключилите отпътуват да учат в чужбина.

Същевременно съгласно Националната карта на висшето обучение броят на местата за образование на студенти е над два пъти по-голям от броя на настоящите студенти през последната образователна година. Общият потенциал за образование на студенти през 2023 година е 419 159 места, което е с над 11 500 повече, в сравнение с през 2021 година. През пролетта на 2023 година броят на настоящите студенти съставлява едвам 42.9% от избрания от НАОА потенциал при 48% през 2022 година и 53% през 2021 година.

Освен това АИКБ упорства, че структурата на план-приема би трябвало да продължи да се трансформира, тъй като сега системата на висшето обучение " създава " редица фрагменти с подготовка, която не е търсена от пазара на труда и " свръх квалифицираните " фрагменти с висше обучение работят на работни места, които изискват по-ниски просветителни и квалификационни условия или се вливат в редиците на безработните. Най-масовите професионални посоки в народен мащаб са " Икономика ", " Педагогика ", " Медицина ", " Администрация и ръководство ", " Педагогика на образованието по... ", " Комуникационна и компютърна техника ", " Информатика и компютърни науки " и " Право ". В тези осем посоки се образоват над половината сегашни студенти, а към момента над 40% от завършващите висше обучение се осъществят тук-там, изискващи приблизително или по-ниско обучение.

От АИКБ показват, че най-многобройната група, която се осъществя тук-там за приблизително обучение са студентите, учащи се в " Социални, икономически и правни науки ". И в тази група равнището на безработица остава най-високо.

За някои професионални посоки на процедура реализацията по специалността и на работно място изискващо висше обучение е толкоз ниска, че не оправдава по никакъв метод повишения проект банкет.

Едва в края на позицията си от работодателската организация показват и че подготовката на студентите не подхожда на потребностите на бизнеса.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР