И така, забравили сте обещанието „Никога повече няма да пия“

...
И така, забравили сте обещанието „Никога повече няма да пия“
Коментари Харесай

Как да оцелеем след махмурлук

И по този начин, не запомнили сте обещанието „Никога повече няма да пия“ и още веднъж имате чувството, че главата ви ще се пръсне, а стомахът е извърнат наобратно. За страдание, няма вълшебно средство, което в един момент да ви избави от мизерното положение и от неизбежното утринно възмездие. Все отново, какво можете да извършите?

Засега единственият метод да се предотврати махмурлук е да пиете по-малко или по никакъв начин. Лесно е да се каже, но…

Пийте алкохола с вода


Алкохолът извежда течностите от тялото, което води до дехидратация, която точно предизвиква признаците на махмурлука. Тялото ни се състои от 90% вода, заради което несъответствието води до тъжни последствия: токсините не се отмиват от тялото и се натрупват в черния дроб и стомашно-чревния тракт. На идната заран те стартират последователно да се връщат в кръвообращението, причинявайки махмурлук. Ето за какво, с цел да се предотврати дехидратацията и последващата интоксикация, пийте алкохола с чаша вода. Това е прост, само че потвърден и ефикасен метод.

Наблегнете на витамините


Много по-лесно е да се предотврати махмурлукът, в сравнение с да се справите с него на идната заран. Антиоксидантите оказват помощ за понижаване на вредите от алкохола, тъй че преди празненство пийте сок от нар, от алена боровинка или яжте грозде.

Поръчайте хамбургер, а не салата


 36-2 Тежестта на махмурлука зависи освен от това какъв брой пиете, само че и по какъв начин тялото ви обработва алкохола. Това значително се въздейства от храната, която поглъщате, споделя Елизабет Ковач, шеф на програмата за проучване на алкохола в университета Лойола, Чикаго. Най-добре хапвайте алено месо. То има изключително висока централизация на аминокиселини и витамини, които оказват помощ за елиминиране на страничните артикули от тялото. Яжте нещо питателно, което съдържа доста белтъчини, мазнини и въглехидрати, преди първата глътка.

Избягвайте шампанското


Това е добре прочут факт, само че да напомним: пробвайте да го замените с вино. Мехурчетата на пенливата напитка форсират усвояването на алкохола, тъй че може да се напиете по-бързо, което също въздейства върху тежестта на махмурлука.

Не пушете


Учени са създали опит, в който взели присъединяване 113 студенти. В продължение на 8 седмици те пиели и пушели доста всеки ден, а на другата заран усещали ужасяващ махмурлук. През идващите няколко седмици по време на празненствата те не пушели и открили, че последствията не са толкоз жестоки.

Избирайте светли напитки


 36-5 Водката и джинът имат по-малко въздействие върху образуването на отрови, в сравнение с тъмните питиета като уиски и ром, споделя доктор Ковач.

Вземете лъжица зехтин


В доста средиземноморски страни хората знаят този трик, с цел да предотвратят махмурлука. Това е същият принцип като при хамбургера: мазнините в зехтина ще лимитират абсорбцията на алкохол в стените на стомаха. Така че, в случай че можете да се преборите, глътнете една супена лъжица масло, преди да отидете на празненство. Можете да увеличите количеството мазнини посредством потапяне на самун в зехтина или напояване на маруля с него.

Не смесвайте алкохола


Смесването на няколко типа алкохол е директен път към тежък махмурлук. Това е по този начин, тъй като те съдържат разнообразни добавки, аромати и други субстанции, а тялото ще се опита да се бори с всичко едновременно, като изхаби доста сили. Изберете си напитка – бира, водка, ракия или вино – и се придържайте към нея през цялата вечер. Особено рискови са коктейлите, които съдържат 3 или повече типа алкохол. Ако не можете да устоите на ярки цветове и чадърчета, ограничете най-малко до две съставки.

Глътнете хапче


Ако смятате, че сте прекалили и на сутринта ще имате главоболие, вземете обезболяващо преди лягане. Лекарствата, съдържащи ибупрофен, работят върху възпалението, причинявано от алкохола. Но медикаментите с парацетамол в състава би трябвало да бъдат забравени в този случай: можете съществено да навредите на черния си дроб и бъбреците, в случай че ги смесвате с алкохол.

Утрото на изкуплението


 36-4 Отваряш очи, обещаваш си, че няма да пиеш повече, главата ти ще избухне във всеки миг, а би трябвало да отидеш на работа… Придържайте се към няколко правила, с цел да оцелеете в този ден. Забравете израза „клин чеп избива“, тъй като е неуместно, нездравословно и неразумно да се пие заран, откакто сте се забавлявали добре през нощта.

Пийте доста вода през целия ден. Още по-добре – енергийни питиета. Те съдържат въглехидрати, които постепенно освобождават сила, която ви оказва помощ да останете на повърхността. В тези питиета има доста електролити, доста повече, в сравнение с в елементарната вода, тъй че тялото се възвръща по-бързо. Но бъдете деликатни: не пийте тези с кофеин, защото те дехидратират още повече.

Закусете омлет. Яйцата са източник на аминокиселина, наречена цистеин, която оказва помощ да се противодейства на резултатите на ацеталдехида, който се отделя при разграждането на алкохола.

Пийте газирана вода. Учените от университета Sun Yat-sen, Китай, са анализирали въздействието на 57 разнообразни питиета върху тялото по време на махмурлук и са открили, че елементарната сода оказва помощ за ускорение на метаболизма, който се забавя след злоупотребата с алкохол. Токсините, затова, се изхвърлят по-активно.

Избягвайте билкови чайове. Учените от същия университет са разкрили, че те забавят елиминирането на токсините и може да удължат махмурлука.

Направете си напитка с джинджифил. Накиснете 10-12 части свеж корен от джинджифил в 4 чаши вода, прибавете сок от един портокал, половин лимон и половин чаша мед. Тази примес ще обезпечи бързо облекчение на махмурлука посредством стабилизиране равнищата на кръвната захар и ще отстрани гаденето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР