И случаят във Варна, и тази във Ветово, поставят въпроса

...
И случаят във Варна, и тази във Ветово, поставят въпроса
Коментари Харесай

Как се контролира достъпът до взривни вещества?

И казусът във Варна, и тази във Ветово, слагат въпроса по какъв начин се реализира контролът върху взривните субстанции и не е ли прекомерно елементарен достъпът до тях.

Според търговци пиротехниката в магазините не може да нанесе съществени вреди даже в ръцете на човек с положителни знания по химия и опит, защото материалите са с доста ниска степен на провали. Също по този начин регламентът лимитира клиентите и те могат да закупят не повече от 10 пиробатерии, които са с най-силен заряд.
Момчил Кръстев - притежател на магазин за пиротехника: Би могъл да направи някаква самоделка, само че това е в границите на фантазията.Само производителите знаят какво се поставя вътре, като гръмък заряд, като изхвърлящ заряд и това нещо не може да докара до такава експлозия, каквато се е случила там.
Според някогашния вътрешен министър и специалист по муниции Валентин Радев най-масовото взривно вещество, което се употребява от експертите, е тротилът. Взривното вещество е намирано нееднократно по време на полицейски акции. През 2018-та, да вземем за пример, в Ботевград полицията откри сак с граната и тротилови пресовки в жилищен блок, където се укрива беглецът от Софийския затвор Владимир Пелов, който по-късно беше убит.
Валентин Радев, някогашен министър на вътрешните работи: Ние имаме доста експерти и доста насъбрани оръжия. Много насъбрани взривни субстанции под формата на муниции и България добре търгува с тях.Най-важното нещо да не стигне до жителите е в случай че и съхранявано вярно в хранилищата и складовете на армията.
Разследвания на прокуратурата обаче демонстрират пропуски. При спецакция през 2018 год. някогашни чиновници на цех " Арсенал " бяха упрекнати в търговия с оръжие в Казанлъшко. Тогава проверяващите откриха, че част от оръжието е било изнасяно на части.

Българска национална телевизия: Достатъчно прецизен ли е контролът?

Валентин Радев, някогашен министър на вътрешните работи: Моят взор е - да. Много експерти има към момента в България. Според мен системата е добра. Трябва да съблюдават добре разпоредбите всички тези, които са ангажирани със съхранението на взривни субстанции и муниции, на стрелкови оръжия също.
За запазване на оръжие и муниции без позволение законът планува от една до шест години затвор.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР