И представителите на работодателските организации, и синдикатите излязоха с остри

...
И представителите на работодателските организации, и синдикатите излязоха с остри
Коментари Харесай

И синдикати, и бизнес против актуализацията на бюджета

И представителите на работодателските организации, и синдикатите излязоха с остри рецензии след Националния съвет за тристранно съдействие , отдаден на която следва да влезе в действие от 1 юли.

Основното неодобрение на бизнеса - в актуализацията не е планувано продължение на обезщетенията за ток за компаниите.

" Това, което не видяхме в тази актуализация, е продължение на обезщетенията за небитовите консуматори. Настояваме също и за това антикризисните ограничения да бъдат също и антиинфлационни, което не го виждаме. Нямаше явен разбор по какъв начин тези ограничения ще повлияят на инфлацията ", сериозен бе Станислав Попдончев от Българската стопанска камара.

От Асоциацията на индустриалния капитал в България пък съзират като главен проблем готвеното нарастване на пенсиите без оглед, съгласно тях, на стабилността на пенсионната система. " Това нарастване нарушава връзката сред осигурителния принос и размера на пенсията. Това не е казус, подобен дисбаланс се следи през последните няколко години по политически аргументи ", сподели на собствен ред Добрин Иванов от АИКБ.
 Василев предвижда: Ще продължим да живеем в инфлация
Василев предвижда: Ще продължим да живеем в инфлация

Най-доброто, което може да направи страната, е да не се усилва бюджетният недостиг

От работодателската организация се въздържат от поддръжка и на " огромния " държавен бюджет. Причината - не съзирали поддръжка за продължение на обезщетенията поради високите цени на енергоересурсите.

. За това упорстват от най-голямата синдикална организация у нас КНСБ. Такъв растеж обаче, както съобщи неведнъж вицепремиерът Асен Василев, не се планува.

" Такъв растеж не виждаме, замразява се минималната заплата. Няма очакван растеж и на приходите на хората в бюджетната сфера по метода, по който КНСБ упорства, а точно тези хора да бъдат обезщетени с темпа на инфлацията, който бележи към този момент 24-годишен пик ", изострен бе от своя страна Любослав Костов от синдиката.

И призна - отвън въпросните забележки, параметрите на бюджета не били " толкоз неприятни ", само че били подценени.
 Предложенията на Демократична България в бюджета признати, на Има Такъв Народ - ще се разискват, а Политическа партия твърди бизнеса в поддръжката си
Предложенията на Демократична България в бюджета признати, на Има Такъв Народ - ще се разискват, а Политическа партия твърди бизнеса в поддръжката си

Едно от предложенията на Демократична България е страната да поеме 50% от цената на картите за градския превоз за цялата страна

КНСБ не изключва и митинги в обозримо бъдеще. " Включително и протестни дейности, в случай че не бъдат вдигнати приходите на хората по отношение на инфлацията, която се подвига всеки месец ", закани се синдикалистът.

По-скоро негативно. Такова пък е мнението на КТ " Подкрепа " във връзка с бюджета на Здравната каса. " Поради обстоятелството, че там, както и в останалите бюджети, няма никаква политика по приходите на заетите в тези структури ", съобщи Ваня Григорова от синдиката.

Що се касае до бюджета на Държавното публично обезпечаване и държавния бюджет, КТ " Подкрепа " показват поддръжка, въпреки и резервирана в дадени аспекти. " За " са за увеличението на пенсиите, само че не са съгласни с това, че разноските на Национален осигурителен институт се усилват, без да има гаранции за повишението на приходите в системата.

Актуализацията на бюджета ще остане в планувания от страната тип, най-малко към този момент, и още на следващия ден ще бъде импортирана в отрасловите комисии в Народното събрание, увери финансовият министър Асен Василев.
 Бюджетът е съгласуван с българската рогозка, уверен Румен Гечев
Бюджетът е съгласуван с българската рогозка, уверен Румен Гечев

Според него бюджетът е рационален във връзка с държавния дълг

" Да ", сбито убеден бе той на въпрос на News.bg дали бюджетът може да бъде признат в плануваните периоди , респективно да влезе в действие от 1 юли. Предложенията на съдружните сътрудници за корекции в актуализацията ще бъдат въпреки всичко разисквани. " Но няма по какъв начин да бъдат заложени за сметка на увеличение на недостига ", акцентира финансовият министър.

Не са планувани специфични средства за подкрепяне на , чиито служащи стачкуваха с искане за повече пари от страна на страната (линк), разяснява още финансист номер едно.

" Няма планувани средства за Столична община. Има планувани средства за всички общини в порядъка сред 70 и 80 милиона. Има средства, останали от преходни останки от коронавирус, които могат да бъдат освободени, с цел да бъдат употребени от общините по други посоки ", сподели Василев. И уточни - включително, при нужните подхванати промени, от тези пари може да се възползва и столичният град.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР