и предлагат от 1 март автобусните екскурзии в страната да

...
и предлагат от 1 март автобусните екскурзии в страната да
Коментари Харесай

Да бъдат разрешени автобусните екскурзии настояват превозвачи и туроператори

и оферират от 1 март автобусните екскурзии в страната да бъдат позволени при авансово избрани правила за пътешестване.

В писмо до Министерство на туризма, Министерство на здравеопазването и Министерство на превоза, осведомителните технологии и известия двете организации - Национално съдружие инцидентен транспорт (НСНП) и Българска районна туристическа камара (БРТК) насочат два въпроса и упорстват за точни и ясни отговори.

Те питат проведени от туроператори чрез сключването на контракт за проведено пътешестване, в което са включени превоз и хотелско настаняване, позволени или неразрешени са.

Еднодневните екскурзии в страната, които съгласно Закона за туризма не са проведени мероприятия, неразрешени ли са или позволени, питат още от браншовите организации.

Повод за тяхната реакция е разпространилата се традиция за осъществяване на екскурзии до и двусмислените отговори на министрите, че пътуванията са позволени за самостоятелни пътувания. По този метод самостоятелните пътувания до Занзибар се трансфораха в всеобщи проведени пътувания до острова, рекламирани по всички медии и обществени мрежи.

Според дефиницията, чартърният полет е пряк полет, който се реализира до атрактивни дестинации, до които няма целогодишно директни полети. Всички седалки в самолета са авансово заплатени от туроператор или корпоративен клиент, който наема самолета от дадена самолетна компания. Следователно, в случай че бъде обезпечено хотелско настаняване в композиция с чартъра, пътуването съгласно Закона за туризма се трансформира в проведено пътешестване, прецизират БРТК и НСНП.

Неясния от години статут на еднодневните пътувания още веднъж сложи в неравностойно състояние туроператорите, като във обществените мрежи се появиха фотографии за проведени походи в планините от разнообразни не туристически организации, показват още от браншовите организации.

От БРТК и НССП означават още, че съгласно спомагателните разпореждания на Закона за туризма „ туристически пакети и свързани туристически услуги, обхващащи интервал, по къс от 24 часа “ не са проведени пътувания и по този начин видяно, за тях рестриктивните мерки не важат, само че е реалност че еднодневните пътувания се провеждат.

Търпимостта на туроператорите и туристическите автобусни превозвачи е изчерпана и те се обръщат с искане към трите министерства за ясно обяснение на поставените въпроси.

Според БРТК и НССП е извънредно неотложно автобусните екскурзии да бъдат позволени от 01 март 2021 година при написани правила. Те акцентират като аргументират, че 10-часов полет в затворено помещение (самолет) не може да се съпоставя с неколкочасово пътешестване в рейс в страната.

Двете организации регистрират положителната епидемиологична конюнктура в страната и протичащата имунизация и смятат, че при избрани ясни правила за пътешестване проведените автобусни екскурзии в страната освен ще подкрепят бранша, само че и ще допринесат за възстановяване на здравословното и психическо положение на популацията. Дори и на слаби обороти секторът ще проработи в симбиоза, туроператори, хотелиери и транспортни компании и ще донесе добавена стойност в така и така тежката обстановка в страната, декларират те.

Слоганът на 2021 година на Министерство по туризъм е „ България на 4 сезона “, само че при слаб зимен, провален пролетен, неразбираем летен и отдалечен есенен сезон, девизът губи своя смисъл, акцентират още от БРТК и НССП.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР