И поне засега и двете приличат повече на абстрактни цели,

...
И поне засега и двете приличат повече на абстрактни цели,
Коментари Харесай

След зависимостта от Русия Европейският съюз отхвърля и зависимостта от Китай

И най-малко към този момент и двете наподобяват повече на нереални цели, в сравнение с явен проект за деяние.

 

И двата документа са ориентирани главно към превъзмогване на зависимостта от Китай и изтласкване на китайските снабдители от европейските вериги за доставки.

 

Съгласно законопроекта „ За по-чиста индустрия “ поръчките на артикули от страни, които към този момент обезпечават повече от 65% от доставките за Европейски Съюз в избрана категория, ще се преглеждат на последно място. А най-яркият образец за подобен снабдител в енергийния бранш на Европейски Съюз е Китай. На него се падат над 90% от доставките на някои елементи, употребявани в слънчевите панели. В същото време страната усилва преобладаващата си позиция в други вериги на доставки, в това число производството на вятърни турбини и електрически коли. В резултат на това Европейски Съюз се намира в директна софтуерна взаимозависимост от Китай - нещо, което европейските политици не желаят да виждат.

Подобна обстановка се развива и на пазара на първични материали

 

След като се отърва от зависимостта от Русия във връзка с петрола и газа, в този момент Европейски Съюз желае да приключи зависимостта си от Китай във връзка с доставките на минерали като литий и кобалт. За тази цел Европейската комисия има намерение да отпусне спомагателни средства за стимулиране на производството на минерали в Европа. Целта е на европейските сдружения да се падат най-малко 10% от годишното произвеждане на минерали в Европейски Съюз и най-малко 40% от тяхната преправка. А делът на доставките от която и да е страна отвън Европейски Съюз не би трябвало да надвишава 65%.

 

Понастоящем Европейски Съюз зависи съвсем напълно от вноса на множеството минерали, а Китай е основен снабдител за Европа. Той преработва 58% от международното произвеждане на литий, 65% от кобалта и повече от една трета от никела и медта. За да преодолее тази взаимозависимост, Европейски Съюз ще би трябвало да похарчи стотици милиарди евро.

 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи: " Този акт ще ни приближи към упоритостите ни в региона на климата. Той ще усъвършенства доста рафинирането, преработката и преработването на сериозни първични материали тук, в Европа. Суровините са от жизненоважно значение за производството на основни технологии за нашия двоен преход - като производството на вятърна сила, съхранението на водород или батериите. И ние ускоряваме съдействието си с надеждни търговски сътрудници в международен мащаб, с цел да понижим сегашната взаимозависимост на Европейски Съюз единствено от една или няколко страни. В наш съвместен интерес е да увеличим производството по резистентен метод и в същото време да осигурим най-високо равнище на диверсификация на веригите за доставки за нашите европейски предприятия. ", написа още БГНЕС.

 

Според " Файненшъл таймс " оповестените стратегии са провокирали подозрения измежду членовете на самата Европейска комисия, защото могат да опонират на интернационалните търговски правила.

 

" Важно е всичко това да е в сходство с нашите задължения към СТО, с уговорките ни по съглашението за публичните поръчки “, съобщи пред вестника почитан чиновник на Европейска комисия. „ Важно е това да не се трансформира в един тип зелен протекционизъм и да не оскъпим прехода към зелена стопанска система както за частните компании, по този начин и за данъкоплатците “.

 

Сега Европейският парламент и държавите-членки са изправени пред дълъг развой на поправяне и координиране на препоръчаното от Европейската комисия законодателство. Това ще отнеме две години.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР