И отново нещо от съботно-неделния подбор на Синемакс (съответно HBO

...
И отново нещо от съботно-неделния подбор на Синемакс (съответно HBO
Коментари Харесай

Мечокът Бригсби, абсолютното инди бижу

И още веднъж нещо от съботно-неделния асортимент на " Синемакс " (съответно HBO GO) - огромната приятна (най-накрая) изненада. Режисьор е дебютантът Дейв Маккарти, филмът има присъединяване в Кан и на Сънданс, четири награди и оценка 7.4 в IMDb. И е безусловно инди (вижте броя на гласувалите в сайта) украшение, което може и да се класира за някоя и друга премия в края на годината.

Джеймз (откритието Кайл Муни) е към 25-годишен очилат и хърбав " нърд " с къдрава непокорна коса, дълъг нос и наивни и учудени огромни очи, който е бил отгледан в безспорна изолираност и самотност в бункер от сговорчивия и мил Тед Мичъм (Марк Хамил!) и кротката и грижовна Ейприл Мичъм (Джейн Адамс). Налудничава вманиачена двойка! Внушили са му, че са последните оживели след прелом, обучили са го и са го възпитали по собствен облик и сходство, а единственото му (поучително) развлечение е било гледането на " Мечокът Бригсби " - побъркан и екстравагантен сериал в духа на " Стар Трек " и " Междузвездни войни " с воин плюшено мече, заснеман с години в празно индустриално хале от Тед!



Полицията арестува Тед и Ейприл (които даже не са му родители и са го отвлекли в супермаркет от истинските) и връща Джеймз при неговия комплициран, несръчен, плешив и внимателен татко Грег Поуп (Мат Уолш) и при елегантната му, блага и толерантна майка Луиз Поуп (Микаела Уоткинс), заможно семейство от междинната класа. Оказва се, че има и сестра - намусената, враждебна и предубедена Обри (Райън Симкинс). Разследването води детектив Вогъл (Грег Киниър), застаряващ и отчаян служител на реда, мечтал в миналото за актьорска кариера, а властната и праволинейна психоложка Емили (Клер Дейнс) го " проучва ".



Покрай сестра си и закъснялото учебно заведение Джеймз си намира и приятел - радостният, отзивчив и открит афроамериканец Спенсър (Хорхе Линдеборг Дж.), но продължава да бъде атракция, " фрийк ", маргинал, даже не знае какво да прави в леглото с най-хубавата другарка на Обри, а се усеща и отчужден и не на място с родителите си! И по този начин, до момента в който не дава касетка с епизод на " Мечокът Бригсби " на Спенсър, а той го качва в нета, където филмът се трансформира в цялостен шлагер! И от дума на дума, апропо, героят взема решение да снима нови завършения на храброто мече с малко помощ от другари, в това число детектив Вогъл!



Макар и нарушители, Тед и Ейприл са отгледали Джеймз с доста обич, самообладание и схващане. Грег и Луиз също са чудесни родители, жадуващи да се сближат с от дълго време изчезналото си чадо. Изкуството (точно то) оказва помощ за това, както и за плавното социализиране на един изплашен и неприспособим, само че сърдечен и добър чудак. Който съумява дори да стане известен както с трогателната си несръчност и лесна ранимост, по този начин и с хъса, куража и оптимизма си. Защото е пресен лъх измежду рутината и сивотата на задоволеното, само че скучно всекидневие.



 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР