И на предстоящите парламентарни избори българите в чужбина настояват да

...
И на предстоящите парламентарни избори българите в чужбина настояват да
Коментари Харесай

Българи в чужбина: Искаме равни избирателни права

 И на идните парламентарни избори българите в чужбина упорстват да имат опцията да посочат свои представители. В петиция те желаят повече секции зад граница и гласоподаване по пощата. Ще съумеят ли да извоюват нови ремонти в Изборния кодекс?

" Темата за равните изборни права съпътства измененията в Изборния кодекс, които в последните години вървят към ограничение на правата на гласоподавателите. През 2016 година след трагични промени в пленарната зала беше лимитирано фрапантно правото на българските жители да упражняват изборните си права ", разяснява живеещият във Франция Стефан Манов, който е член на Обществения съвет към ЦИК.

В ефира на " България заран " той уточни, че са съумели отчасти да върнат изборните секции, само че огромният проблем стои. По думите му българските жители отвън страната  на парламентарни избори не гласоподават като българските жители в страната.

" Тук ние гласуваме единствено за партия, нашите гласове не служат за установяване на персоналния състав на определените парламентарно показани партии. Това е неравно изборно право ", настоя Манов.

Пред Bulgaria ON AIR той посочи, че се борят за основаване на характерен изборен регион за идващите от чужбина гласове. И акцентира, че не става дума за нещо особено или екзотично.

" С днешния парламент разговор няма, той е с привършен потенциал на другарство с гражданското общество. Ще прокараме тези промени посредством идващите избори, като подкрепим политически сили, които твърдо се ангажират с осъществяване освен на изборен регион в чужбина, само че и с осъществяване на отдалечено електронно гласоподаване.

Стефан Манов означи, че в чужбина гласоподават повече хора, в сравнение с в 22 от всички 31 изборни региона в страната.

" Важно е уговорките и политическите отговорности да бъдат носени. Гражданското общество би трябвало да бъде камъчето в обувката. Затова тези митинги и акции имат смисъл ", сподели той за край на диалога.

Хаос или по-висока представителност ще настъпи след смяната на вота у нас и основаването на регион " Чужбина "? 

" На този стадий това е невероятно. Не е явен механизмът, по който това ще се реализира. Не съм сигурен, че има политически консенсус по тази тематика. Има механизъм, по който по отношение на гласоподавателите в един регион се дефинира мандатите, които този регион носи или дава на Народното събрание. В момента няма по какъв начин да намерим цифрата, което дава отговор на тези мандати в чужбина ", сподели специалистът по изборни системи Даниел Стефанов в ефира на.

Той изясни, че най-вероятно има 2 млн. души в чужбина, само че тези, които гласоподават, действително са 100-110 хиляди.

" Всеки един народен представител в България съставлява всички българи, а освен тези, които са дали своят вот за него. Има клопки, които възпират по-голяма част от политическите сили да тръгнат към такова решение. Ако погледнете структурата на гласовете, ще видите, че Движение за права и свободи печели сред 40 и 60% от гласовете зад граница ", добави Стефанов.

Експертът е на мнение, че хората заслужено желаят по-голяма представителност, само че няма по какъв начин да получават това, което желаят посредством един регион в чужбина.

" Хората в чужбина желаят да гласоподават по допустимо най-лесния метод. За тях дейната регистрацията, дали за изборния ден или за други стадии от изборния развой, не е допустим. Това усложнява обстановката. Район " Чужбина " е нещо, което доста мъчно може да се реализира и има противоречиви политически резултати ", безапелационен бе Даниел Стефанов.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР