И към този момент разтоварването на азотния тор на заседналия

...
И към този момент разтоварването на азотния тор на заседналия
Коментари Харесай

Акцията по разтоварването на "Вера Су" продължава да се бави

И към този миг разтоварването на азотния тор на заседналия край Камен бряг транспортен съд Вера Су не е почнало. Подготовката за акцията стартира още в понеделник, като от машинното поделение беше източена навлязлата вода, беше конфигурирана и платформа до плавателния съд, снабдена с външна хидравлика за отварянето на капаците на хамбара. Вчера поради мощен вятър и неспокойствие на морето акцията беше краткотрайно спряна.

Въпреки уверенията за подготвеност по пускане на същинското претоварване за през днешния ден към 13.00 часа, то и към този миг не е в ход. Люковете на хамбара са отворени посредством външната хидравлика, конфигурирана на платформа. Трите баржи, обезпечени от Европейската организация за морска сигурност, трябваше да тръгнат още по обяд от пристанището в Балчик, само че се чакат да дойдат към 17 часа. 

Към тях ще се причисли и четвърта, която е с по-голяма съдържимост – от 700 тона. На към 600-700 метра във вътрешността в морето ще бъде позициониран и ферибот, приближаващ от пристанището във Варна, който е оборудван с 12 цистерни и 18 вагона за претоварване. Намеренията са всяка баржа с потенциал от 100 тона да направи по един курс до ферибота и след олекотяването на кораба да се реши дали в акцията да бъде включена и по-голямата. Задаващото се утежняване на метеорологичните условия с увеличаване напразно и вълнението допускат бързи дейности, по тази причина и е разпоредено от министъра на превоза Христо Алексиев да се работи без спиране 40 часа на три смени.
Подробностите чуйте в репортажа на Мая Щърбанова:
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР