И хората с антитела ще получават зелени сертификати. Документът ще

...
И хората с антитела ще получават зелени сертификати. Документът ще
Коментари Харесай

Дават зелен сертификат за антитела

И хората с антитела ще получават зелени документи. Документът ще важи от 11 ноември за 90 дни, само че единствено у нас, заяви здравният министър доктор Стойчо Кацаров. Предназначен е за хора, които са боледували безсимптомно или са се изследвали вкъщи. Ще бъдат изследвани ИГГ (IgG) антитела, които съществуват и във имунизациите, и във вируса на КОВИД-19, разясни вирусологът проф. Радка Аргирова. Необходимо е човек да има най-малко 150 БАУ на мл кръв (BAU/ml-Binding Antibody Units), с цел да се одобри, че е предпазен от последваща болест, разясниха специалисти.

Учениците в 15 области на страната ще продължат да се образоват онлайн, до момента в който дойдат поръчаните от Министерство на здравеопазването още 200 000 теста. Оказа се, че една от компаниите, с които е подписан контракт - " Булснайт ", е изчезнала и поради това липсва част от обещаната доставка. Министърът даде обещание да бъдат обезпечени 1,5 милиона теста. Децата от областите, в които към този момент има проби, ще могат да се върнат в учебно заведение от през днешния ден. 57 на 100 от родителите са декларирали предпочитание децата им да бъдат тествани. Най-висок е процентът в София, най-нисък в Монтана - 36 на 100. Само позитивните проби на учениците ще се съхраняват и изхвърлят по специфичен ред, а негативните ще се събират в плътни чували за боклук и ще се поставят в контейнерите за разбъркан боклук.

Министерство на здравеопазването има подготвеност да даде безвъзмездни бързи антигенни проби на членовете на секционните изборни комисии и на други служебни лица, свързани с идните избори, в случай че нямат зелен документ, съобщи Кацаров. Членовете на ЦИК не приели предлагането, като една от аргументите е, че, в случай че някой е позитивен, нямало опция да бъде сменен.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР