И двете камари на руския законодателен орган - Думата, подкрепиха

...
И двете камари на руския законодателен орган - Думата, подкрепиха
Коментари Харесай

Голяма грешка. Руската Дума единодушно прие решението на Путин за ядреното оръжие

И двете камари на съветския законодателен орган - Думата, поддържаха в сряда решението на президента Владимир Путин за прекъсване на присъединяване на страната в последния интернационален за надзор над нуклеарните въоръжения сред Русия и Съединените щати . Това стана в сряда, ден, откакто водачът на Кремъл разгласи този ход в пред нацията.

Договорът за ограничение на стратегическите въоръжения беше подписан в Прага през 2010 година от президентите на Русия и Съединени американски щати Дмитрий Медведев и Барак Обама . Путин, като президент, преди две години подписа закон за удължение на съглашението до 2026 година Нови договаряния сред Москва и Вашингтон по контракта бяха планувани за предишния ноември, само че Русия едностранно ги анулира в последния миг.

Документът лимитира оптималния брой на разположените нуклеарни бойни глави, както и броя на техните носители. Той не разрешава на страните да разполагат стратегически нуклеарни оръжия отвън техните територии, задължава ги да не крият нуклеарни ракети от разузнаването и обезпечава достъп на инспекторите на другите до бази с нуклеарни оръжия.

Във вторник Путин сподели, че Русия не възнамерява да съблюдава съглашението, само че няма да се отдръпна от него.

Москва назова прекъсването " обратимо ", само че настоя, че Вашингтон " би трябвало да покаже политическа воля " в тази посока.

Във Варшава за среща на водачите на девет страни от източния фланг на НАТО след изненадващо посещаване по-рано през седмицата в украинската столица Киев, президентът на Съединени американски щати Джо Байдън назова прекъсването на присъединяване на Русия към контракта " огромна неточност ".

Договорът - последното останало съглашение за нуклеарни оръжия сред двете суперсили, лимитира всяка нация да има до 1550 ситуирани стратегически нуклеарни бойни глави и до 700 междуконтинентални балистични ракети и стратегически бомбардировачи.

Всяка страна упрекна другата за разпадането на пакта, което в допълнение породи опасения за световната сигурност по време на войната на Москва в Украйна.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг сподели, че съжалява за решението на Путин и изрази вяра, че Москва ще го преразгледа. Той добави, че с този ход " цялата архитектура за надзор на въоръженията е била демонтирана ".
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР