И друг път съм преминавал в режим хейт за това

...
И друг път съм преминавал в режим хейт за това
Коментари Харесай

Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на модния подиум

И различен път съм прекосявал в режим хейт за това по какъв начин производителите на смарт телефони оферират все по-малко усъвършенствания в идващите си модели, до момента в който въпреки това пускат тези флагмани към този момент два пъти годишно. На пръв взор оповестяването на Samsung Galaxy S10 серията още веднъж подсоли тази рана, само че този път взех решение да задържа заключенията си досега, когато устройство попадне в ръчичките ми за обширен тест. Е, това се случи – представям ви Galaxy S10+ и новата итерация на спортния часовник на корейците – Watch Active.

Тъй като нашите другари от Samsung, които бяха по този начин общителни да ни снабдят с бройки, пожелаха да събера двете джаджи в едно ревю – поради концепцията за обща екосистема и допълващи се устройства, тъкмо това ще направя. Първо ще прегледам в детайли флагшипа на Samsung и дали е оневинен в този случай всевъзможен ядосан дискурс във връзка измененията, които компанията е направила спрямо S9+. След което ще се спра малко повече върху часовника и по какъв начин той съжителства с телефона и потребителите на дневна база. Да действаме!

Galaxy S10+ - спецификации, дизайн и направа

За да не ви омръзвам, описвайки всички спецификации, непосредствено ползвам таблица с подробните данни за модела. Основните разлики с миналата генерация – S9+, се крият в чипсета и дизайна – най-общо казано. Samsung поема по към този момент добре утъпкания от други имена в сектора път на тройната камера – това е система от съществена камера, телеобектив с 2х зуум и ултраширокоъгълна камера. Ще се спра по-подробно на тази система по-нататък в ревюто и по какъв начин тя се показва против най-сериозните си съперници. А в този момент – дано бъдем съвременни.

Дизайнът на Galaxy S10+ е може би най-съществената разлика с предходните модели от тази серия. Дълго време Samsung отхвърляше да се яхне на вълната на прорезите (notch) и запазваше цялостни рамки в горната и долната част на екрана. Явно обаче корейците са усетили, че без нещо по-съществено като иновация няма да могат да останат конкурентни – и затова са създали лична версия на този разрез – при Galaxy S10+ това е овална дупка за двете предни камери, изрязана в самия екран.

 Сравнение на обичаен notch и infinity-O
Сравнение на обичаен notch и infinity-O

Споровете за дизайн са нещо поначало безсмислено – хората имат друг усет. Ако би трябвало да споделя моя обаче, би трябвало да кажа, че концепцията на Samsung за дупка в екрана е по-добра от обичайния разрез в центъра, само че въпреки всичко аз бих предпочел симетрични цели рамки от двете страни. Всеки взема решение самичък обаче. Останалата част от устройството е изпълнена в традициите на Galaxy серията – с Infinity (в този случай O) екран и заобляне от двете страни. Радиусът на ръбовете на телефона е много дребен, което му дава по-правоъгълен тип и чувство.

 Белият призматичен тил е още по-впечатляващ наживо
Белият призматичен тил е още по-впечатляващ наживо

Традиционната железна рамка и стъклен пакет са налице, като моята тестова численост пристигна в бял цвят – призматично бяло (Prism White), с цел да бъда прецизен. Интересна специфичност при този цвят е съществуването на призматичен резултат – при отразяване е пропускан повече червен цвят, тъй че белият тил има розов отенък в множеството случаи, което ще допадне изключително на дамите. Трите камери са позиционирани в един водоравен ред, което е още една дребна разлика в дизайна по отношение на предходния модел. По-подробен взор върху дизайна и окомплектовката можете да намерите в идващото ънбоксинг видео.


Дисплей и тон

Samsung постоянно са " блестели " с екраните си и Galaxy S10+ не е изключение. В това устройство се обитава 6,4-инчов динамичен Super AMOLED екран с резолюция Quad HD+ (1440х3040) и отношение на страните 19:9. Това на процедура дава 529 точки на квадратен инч плътност на пикселите, а " динамичната " съставния елемент в номенклатурата е в действителност поддръжката на HDR10+.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
В тестванията мерих бляскавост от 597 нита при ръчен режим и 811 при автоматизиран и ярка слънчева светлина. Samsung маркетират екрана на Galaxy S10+ като кадърен да доближи 1200 нита при избрани условия, само че аз не съумях да потвърдя това в тестванията. Въпреки всичко, 800 нита е изцяло задоволително, с цел да видите какво има на екрана даже в най-слънчевия ден, тъй че на процедура тази разлика няма кой знае какви на практика отблясъци.

Консумацията на медия на сходен екран е наслада за окото, макар към момента не изцяло поддържания стандарт 19:9. Вместо черни летни обаче тук имате овална дупка в клипчето или кино лентата, който гледате, което от време на време е разсейващо. Има две съществени варианти за цветовата палитра – Natural и Vivid. Както се досещате от имената, първата конфигурация клони към по-реални цветове, до момента в който втората ги прави по-наситени. Има също опция за филтър на синя светлина – с цел да направи заспиването по-лесно (синият набор блокира отделянето на мелатонин – хормон на съня – и ви пречи да заспите), както и мрачен режим, с цел да не бъде интерфейсът прекомерно ослепителен нощем.

Galaxy S10+ има стерео система от два представителя (ура!) - тя е познатата композиция от главният представител в долната част до USB врата и този, който обикновено се употребява за диалози. Силата на звука е на доста положително равнище – мерих 75,7 децибела в тестванията, само че от качеството има какво да се желае. В горните равнища на мощ се появяват много хармонични изкривявания и даже неприятни трептения.

 Запазването на 3,5-милиметровия аудиожак е <a href=бонус " src= " https://www.capital.bg/shimg/zx460_3907190.jpg " />
Запазването на 3,5-милиметровия аудиожак е бонус

Използването на включените AKG слушалки взема решение изцяло казуса – качеството през тях е доста положително. Тук е момента да изразя откровената си признателност към Samsung за запазването на 3,5-милиметровия аудио жак – S10+ демонстрира, че един телефон може да има съвременен дизайн без да прави компромис с тази функционалност.

Синтетични проби

Едва ли някой се е съмнявал в продуктивността на Galaxy S10 серията. Смартфоните от дълго време минаха онази граница, в която процесорната мощност и бързината на RAM паметта можеше по някакъв метод да ограничи функционалностите и нещата се трансфораха във война на числа. Факт е, обаче че Galaxy S10+ изцяло печели тази война – това е най-бързият телефон, който сме тествали в редакцията до този миг.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
Композитният тест AnTuTu сподели резултат 330541, а GeekBench – 4435/10040 едно- и многоядрена продуктивност респективно. Това не значи, че Galaxy S10+ е най-бързият телефон на пазара – на хартия Xiaomi Mi9 и последните iPhone са по-бързи, само че на процедура надали някой ще забележи разлика в изискванията на действителна приложимост. В Европа S10 серията идва с Exynos 9820 чипсет, за разлика от Snapdragon 855 за останалите райони, което носи своите плюсове и минуси.

Лично аз постоянно съм предпочитал Exynos чипсетите и избора на ядра, що се отнася до процесорната страна, тъй като като че ли дават по-добра енергоефективност, за сметка на съвсем никакъв компромис с продуктивността. ОТ друга страна Adreno графичният чип към момента е по-добър от Mali-G76 MP12, само че още веднъж – надали можете да намерите игра в PlayStore, която да не върви съвършено на последните 3-4 генерации флагмани.

Камера

Системата от камери на Galaxy S10+ не е нещо ново, конкуренцията от Huawei павира пътя за тройните камери от известно време насам и го направи сносно. Експериментът с S9 и променливата апертура на главната камера наподобява не проработи и не беше задоволителен, с цел да отличи Samsung на този фронт, тъй че компанията се причислява към празненството на тройните камери – съществена, телефото и ултраширокоъгълна.

 Тройната система камери е ситуирана в хоризонтална линия
Тройната система камери е ситуирана в хоризонтална линия

Този сетъп дава опция за много гъвкави резултати – няма да ви занимавам с механически детайлности за всяка камера и в други ревюта съм споделял пропуските си в чисто фотографски проект и нормално оставям камерафоните за ревю на сътрудника, който снима като занимание. Съмнявам се обаче, че Galaxy S10+ се пробва да бъде чисто телефон за фотоси, тъй че ще направя каквото нормално върша в такива случаи – просто ще фотографирам с всички вероятни варианти като безспорен фен, а вие ще съдите резултатите. Това е съгласно мен и много по-реално – не всеки е професионален фотограф – по този начин ще можете да разберете какво можете да постигнете с камерите на S10+, в случай че сте просто средностатистически консуматори.

 Снимка с главната камера
Снимка с главната камера

 Снимка с телефото камерата 2х
Снимка с телефото камерата 2х

Някои промени заслужават споменаване обаче – тази система от камери е дала опция за благинки като Live Focus – опцията да фокусирате случайно даже откакто сте снимали фрагмента. Samsung са добавили и личен асистент за такива като мен – Scene Optimizer. Всъщност тази алтернатива участва и в предходни поколения, просто тук сцените, които може да разпознава помощникът са към този момент 30.

 Основна камера
Основна камера

 2х


 Ултраширокоъгълна камера
Ултраширокоъгълна камера

Струва си да отбележа също, че с изключение на главната камера и телефото обективът има оптична стабилизация, което е огромен
бонус при зуум. За страдание, оптичният зуум е единствено 2х, останалата част е софтуерно реализирана. И още нещо – ултраширокоъгълната камера е в действителност с голямо зрително поле – 123 градуса. За да го сложим в вероятност – човешките очи имат зрителен ъгъл от 114 градуса.

 Макрорежим
Макрорежим

 Специалния режим Food
Специалния режим Food

Видео режимите са много разнородни, а Galaxy S10+ може да записва 4К видео с 60 и 30 фрагмента за секунда. Бонус са двата Slow motion video режима – оптималните фрагменти, с които можете да снимате са 960 при резолюция 720p. Наличен е и Hyperlapse режим за моментите, които се влачат прекомерно постепенно, с цел да ги споделите в YouTube и да се надявате хората да ги изгледат до дъно.


Като цяло качеството на фотосите е много положително – не бих споделил революционно, само че сигурно Samsung са подобрили представянето си в този проект по отношение на предходните модели от тази серия. За елементарния Джо, както споделят британските ми сътрудници, тази система от камери ще е повече от задоволителна.

Ултразвуков датчик за пръстови отпечатъци

Длъжен съм да загатна и няколко думи за последният тренд в биометрията – слагането на датчика за пръстов отпечатък под екрана. Лично за мен не е необикновен проблем той да се намира и на гърба на телефона, а от многочислените проби мога с ръка на сърцето да кажа, че по-старите и стандартни четци на отпечатъци работят по-бързо и по-надеждно от тези, вградени под екрана.

В този ред на мисли имаше много недоволства от консуматори във връзка работата на въпросния ултразвуков датчик под екрана на Galaxy S10+, само че скоростен ъпдейт от компанията наподобява е решила проблемите, тъй като при мен датчикът работеше задоволително надеждно, въпреки и не толкоз бързо, колкото ми се искаше. Отнема към 1 секунда да бъде задействан телефона от заключено състояние благодарение на този тип биометрия.

Живот на батерията

Ако стотици проби на джаджи и смарт телефони са ме научили на нещо, то е, че потенциалът и животът на батерията са едни от най-важните характерности, които резервират смисъла си, даже когато първичната тръпка от придобиването на нова джаджа отмине. В Galaxy S10+ се обитава почтена за почитание батерия с потенциал 4100mAh – цели 600 mAh повече от S9+.

Този скок в потенциала се усеща – мъчно е да убиете телефона даже след 2 дни интензивна приложимост. С включеното в комплекта зарядно батерията се цялостно от 0 до 50% за 30 минути, а цялостното зареждане лишава 1 час и 38 минути. Новост при Samsung е съществуването на апостериори зареждане на разнообразни джаджи от батерията на телефона – за това ще ви опиша в раздела за Watch Active. Като цяло – на фронта на издръжливостта, S10+ е едно от най-хубавите устройства от Galaxy серията, които Samsung са изкарвали на пазара.

Впечатления от всекидневието

Дойде време и за малко усещания от действителната приложимост на Galaxy S10+. На първо място желая да кажа, че телефонът наподобява отлично – постоянно съм бил почитател на по-правоъгълния дизайн с по-малък радиус в краищата. Белият цвят на гърба с призматичния резултат е несъмнено доста гръмък и до момента в който съгласно мен е ориентиран по-скоро към дамите, това не го прави неупотребим и при мощния пол – в случай че желаете да сте разнообразни от всички черни блокчета в джобовете на масата.

Свикването с прореза за селфи камерите изисква време, само че дисплеят наподобява ефектно с тази " дупка ". Лично аз бих сложил бутона за включване малко по-ниско, тъй като при естествен хват палецът не го доближава, би трябвало да преместите телефона в ръката си, с цел да натиснете бутона. Характерно за " стъкления сандвич " и този телефон е извънредно хлъзгав и най-вероятно ще ви би трябвало калъфче, с цел да имате някакво успокоение.

Samsung са оставили известна рамка от двете страни на телефона, което доста оказва помощ при ежедневната работа. Почти няма отчитане на нежелани докосвания до момента в който държите S10+ в ръка, а страничният панел се извежда елементарно и е много комфортен. Звукът на телефона е на извънредно равнище, по време на тестванията нямаше миг, в който да пропусна повикване, поради шумна среда – в това число метро, претрупан бул. и автомобил.

Не на последно място – екранът е прелестен! Това не е оригиналност за Samsung телефоните, само че добавката на HDR10+ несъмнено прави разлика. Цветовете в режим Normal са в действителност естествени, а в случай че желаете присъщия за Super AMOLED скок в интензитета – можете да изберете Vivid.

Galaxy Watch Active – спецификации, дизайн и направа

Обновеният умен/фитнес часовник на Samsung – Galaxy Watch Active ме остави със смесени усещания. На процедура той съвсем не прибавя нови функционалности даже към Gear Fit 2, която тествах преди съвсем 2 години, а даже отстранява въртящата се корона, която толкоз харесах при Gear Sport. В подмяна на това новата джаджа предлага неповторим за марката дизайн, който е и една от главните и характерности.

Watch Active има изчистен дизайн – рамка от полирана неръждаема стомана с два бутона от дясната страна. Предната част е напълно заета от екрана – 1,1-инчов Super AMOLED с 2,5D резултат на заобляне в прехода към рамката. Gorilla Glass 3 пази този екран с резолюция 360х360 пиксела, а навътре в часовника цъка Exynos 9110 чипсет с две ядра на 1,15GHz. RAM паметта е 768MB, има 4 GB вътрешна памет за мултимедия, а всичко това се ръководи от Tizen операционната система, която Samsung не престават да развиват в опит да предложат опция на Wear OS.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
Традиционният датчик за пулс се намира на гърба на часовника, а с изключение на него устройството разполага и с акселерометър, жироскоп, барометър и микрофон. Bluetooth и WiFi свързаности са налични, а световното позициониране разчита на три системи – GLONASS, GALILEO и BDS. Батерията е 230mAh, часовникът поддържа безжично зареждане и с това се изчерпват скучните хардуерни спецификации.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
Включената в комплекта каишка е силиконова с размер 20 милиметра и система за бърза промяна, тъй че – в случай че тя не ви е по-вкуса, можете да я замените с такава по желание. Имам леки забележки във връзка системата за фиксиране на въпросната каишка – естествената игла и дупки са налице и изцяло окей, само че остатъка от каишката се пъха в процеп и се нарежда изпод вместо от горната страна – това води до некомфортно защипване – най-малко на моята китка.

Дисплей

Започвам с очевидният минус – 1,1 инча е прекомерно малко. Самият часовник е много стилен и като че ли още веднъж би подхождал повече на женска ръка, въпреки че, се се колебая е унисекс, само че от функционална позиция дисплеят е прекомерно дребен и постоянно не можех да уцеля обещано приложение, текст или функционалност.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
От друга страна качеството е на висота – AMOLED технологията на Samsung свети още по-ярко (буквално) при носимите джаджи на корейците. Пиковата бляскавост, което мерих беше 588 нита в ръчен режим – впечатляващо достижение. 2,5D заобленото Gorilla Glass 3 стъкло прибавя към стила и също по този начин отбраната на екрана.

360х360 пиксела при диаметър от 1,1 инч дава плътност на пикселите към 300 на квадратен инч (сложни аритметични сметки тук, включващи магическото число " пи " ). От дистанцията, от което ще ползвате часовника, това е изцяло задоволително – персонално аз не забелязах обособени пиксели и остротата на изображението беше повече от добра.

Приложения, фитнес, сън

Честно да си призная, малко съм отчаян от Samsung и Tizen – тази операционна система наподобява е замръзнала във времето. 80-90% oт функционалностите на Watch Active са изцяло пренесени от предишни устройства от марката, някои от които към този момент на повече от 2 години. Включването на Bixby и гласовите команди може да се регистрира като еволюция, за хората, които въобще употребяват този помощник. За мен беше освен по-лесно да употребявам досег вместо глас за командите, само че почтено казано да извършвам повече от тях на самия телефон.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
Ако разполагате с Bluetooth слушалки обаче, нещата са напълно разнообразни. Можете да употребявате часовника, с цел да пускате музика непосредствено към слушалките от вградената памет, можете с WiFi да стриймвате от Spotify, да набирате контакти, без да докосвате телефона си, да стартирате тренировки и въобще – часовникът е доста по-функционален от съперниците си, когато се употребява с безжични слушалки. Тогава и работата с Bixby, гласовите команди и всички спомагателни функционалности получават смисъл.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
След всичко това може би си мислите, че Galaxy Active не е положително устройство. Това напълно не е по този начин. Всички функционалности, с които сме привикнали при тези джаджи, са изпълнени безупречно. Моето отчаяние от неналичието на революции не може да омаловажи този факт. Samsung Health е по-добра от всеки път – в предвиждането на извършения, в отчитането на калории, можете да записвате непосредствено на часовника чашите кафе и вода, които сте изпили, както и калории от храна.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
Опцията за премерване на напрежението също е много забавна – нейната акуратност би трябвало да бъде одобрявана с известна доза подозрение, тъй като разчита на разнообразни косвени индикатори, само че все пак е добра насочна точка и може да ви спести проблеми. Има включени и извършения за дишане, с които да преборите напрежението и те наподобява работят. Сензорът за пулс наподобява също е усъвършенстван, тъй като точността му е впечатляваща – тествах го против медицински апарат за кръвно и пулс и отклоненията бяха в границите на 1 удар за минута (когато такива въобще имаше).

Живот на батерията

Този индикатор от много време е слабост на фитнес гривните и умните часовници, въпреки че се появяват разнообразни хибриди и версии със характерни екрани, които съумяват да надвият тази уязвимост, само че това е по-скоро изключение от правилото. Watch Active за жалост не предлага революционен живот на батерията – при интензивна приложимост тя устоя два дни без зареждане, а в случай че сте по-скромни в използването на часовника, можете да ги разпънете до три. Gear Fit 2 имаше същия живот, както и Gear Sports, тъй че тук приятни изненади няма.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
Възможността за безжично зареждане е оригиналност, можете да ползвате телефон, с цел да вкарате малко сок в батерията бързо, в случай че сте надалеч от контакт. Тази алтернатива обаче наподобява работи единствено със Samsung телефони, тъй като не съумях да я подкарам и да зареждам часовника от Huawei Mate 20 Pro, който има сходна функционалност.

Зареждането от Galaxy S10+ става в отношение 1:2 – 1 % от батерията на телефона се трансформират в два % при часовника. За към 2 часа можете да заредите часовника изцяло, само че това ще ви коства половината батерия на телефона – явно 4100mAh не се трансформират без загуби в 230mAh толкоз елементарно. Опцията е потребна и несъмнено прави работа – тя ще бъде употребена от потребителите на процедура.

Впечатления от всекидневието

Galaxy Watch Active е много лек и комфортен, като изключим странното закопчаване на каишката. По време на тестванията няколко индивида ме стопираха, с цел да попитат какъв е този часовник – както в офиса, по този начин и измежду приятелите ми. Това недвусмислено демонстрира, че Samsung са съумели в този проект – като фешън аксесоар Watch Active е атрактивен. Тренировките и спането с часовника се оказаха не толкоз проблематични, колкото чаках – дребният размер и гладкият корпус доста оказват помощ часовникът да е неосезаем и да не се закача и пречи.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
След първичното тиктакане по всички вероятни варианти, започнах да употребявам часовника както всички сходни джаджи до момента – в относително въздържан режим, оставяйки го да записва нужната му информация и да се грижи самичък за моето здравословно положение. Преглеждането на известията и повикванията от телефона също са нещо, което хората ще употребяват всекидневно. Колкото до Bixby и всички останали екстри като YouTube плейъра, Samsung Pay, Spotify, другите игри, които можете да сложите – те са по-скоро ситуационни и надали ще се сетите за множеството от тях, месец откакто сте употребили часовника.

 Samsung Galaxy S10+ и Galaxy Watch Active – на стилния подиум
Обобщението е, че Galaxy Watch Active прави по-добра и даже страхотна работа като фитнес джаджа – в сравнение с като пълновръстен интелигентен часовник. И в случай че го ползвате по този метод, ще бъдете доста удовлетворени. Прибавете към това и модерния и моден дизайн, който ще ви отличи от тълпата и останалите умни часовници и ще добиете визия за концепцията на Samsung и сполучливата и реализация.

Заключение – има ли благополучен брак тази двойка?

След тази стена от текст би трябвало да обобщя усещанията си тези две устройства. Нека стартираме с Galaxy S10+. Безспорно флагманът на Samsung съумява да предложи доста атрактивни неща, почтени за най-високия клас – дизайнът е прелестен – едно от най-красивите Galaxy устройства – хардуерът е на равнище – най-бързият, който сме тествали. Дисплеят също не разочарова и макар, че е малко надалеч от цитираните 1200 нита, е задоволително ослепителен и е наслада за окото.

Samsung са подобрили и камерите, като са присъединили към този момент добилата известност система от три – съществена, телефото и ултраширокоъгълна и макар че на пазара има няколко съперника, които се оправят по-добре на този фронт, за естествените консуматори (които не желаят да печелят фотоизложби с телефона си), тази система е повече от задоволителна.

Животът на батерията е различен огромен плюс на флагмана – можете умерено да разчитате на два дни интензивна приложимост или даже три по-умерена. Дали си заслужава да преминете към S10+, в случай че разполагате с S9+? Много повече, в сравнение с при предходния трансфер S8 – S9.

Що се отнася до Galaxy Active – в случай че би трябвало да обобщя – това е доста кадърен фитнес часовник, маскиран под моден и съвременен дизайн. Той не предлага доста революционни промени, само че прави всичко това, което и предшествениците му бяха способни да вършат, извънредно добре и в прелъстителен на външен тип пакет.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР