И Борис Джонсън посети Киев. Визитата му дойде изненадващо и

...
И Борис Джонсън посети Киев. Визитата му дойде изненадващо и
Коментари Харесай

Проф. Марк Шанахан: Борис Джонсън вече е "сготвен", няма да води консерваторите на следващите избори

И Борис Джонсън посети Киев. Визитата му пристигна изненадващо и провокира удивление поради разходката с украинския президент Володимир Зеленски и обещаната спомагателна финансова и военна помощ. Украинското министерство на защитата прикани светът " да бъде самоуверен като английския министър председател ". Но не изминаха и дни, и Джонсън бе " партерен " - завърнал се в Лондон, полицията му връчи публична парична санкция поради празненствата на Даунинг стрийт по време на непоколебим локдаун. Така той стана първият английски министър председател в историята, глобен за нарушение на закона . Съвсем естествено опозицията изиска оставката му, само че напълно не изненадващо Джонсън отхвърли да я подаде.

За съмненията в политическия PR с разходката из киевските улици паралелно до украинския президент, до момента в който вкъщи Борис Джонсън още веднъж е освиркван, кореспондентът на БНР в Лондон Веселин Паунов беседва с проф. Марк Шанахан - началник на Факултета за политика и интернационалните връзки в Университета в Рединг .

Защо английският министър председател е толкоз известен в Украйна?
" Мисля, че той беше доста " гръмък " с позицията си против Путин . Още при започване на войната даде обещание, че ще поддържа украинския народ. Зеленски го назовава другар на Украйна. Джонсън умее да подвига звук когато би трябвало , обича да звучи като Чърчил и да държи речи в негов жанр . Точно това направи в съответния случай. Джонсън е по-ефективен на думи, в сравнение с каузи. Въпреки приказките, не направи по-голяма стъпка от другите съдружници в НАТО във връзка с директна военна поддръжка за Украйна. "

Значи може да се каже, че това посещаване бе по-скоро PR акция?

" До известна степен това бе PR акция. Премиерите на Словения, Полша и Чехия посетиха Киев в доста по-опасно време . Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола също беше Киев и приказва пред украинския парламент. И, несъмнено, Урсула фон дер Лайен и Жозеп Борел, които посетиха Буча ден преди Борис Джонсън да замине за Киев. А неговото посещаване беше в миг, когато евентуално към този момент е знаел, че полицията ще заяви детайлности за санкциите за нарушение на локдаун наредбите във Англия.

Циничната половина в мен ме кара да кажа, че Джонсън се опита да отклони вниманието с визитата си, макар че, в случай че би трябвало да съм почтен във връзка с премиера, той говореше и планираше това посещаване със съветниците си по сигурността от седмици. "

Споменахте по-рано за отношението на Джонсън към Русия и в действителност се следи доста по-твърда позиция на Лондон, в сравнение с доста други негови западни съдружници. Как се изяснява това?

" Отчасти това е по този начин, тъй като Англия е по-малко подвластна от съветския петрол и газ . Ние внасяме доста по-малко запаси от Русия, в сравнение с по-голямата част от континентална Европа . Нашите източници са Норвегия, Америка и личните нефтени полета в Северно море. Тъй като нямаме тази взаимозависимост и толкоз близки връзки с Русия, това прави позицията на Англия по-различна. Нашата позиция постоянно е била по-различна.

Ние сме островна нация край крайбрежията на Европа, която постоянно е спорила с Русия още от болшевишката гражданска война насам . Защото това са два доста разнообразни режима, които си нямат доверие. До известна степен Англия се компрометира като доста по-гостоприемна страна за съветските олигарси през 90-те години, може би изхождайки от упованията, че това е преференциално и за двете страни.

Има обаче доста съществено " кръстосване на шпагите " с Русия по въпросите на сигурността. Тези разлики с континентална Европа разрешават на Обединеното кралство да се държи друго и да заема по-твърда позиция по отношение на Русия . "

Борис Джонсън не е първият политик, който се пробва да избегне проблемите вкъщи, изграждайки добър имидж в чужбина. Но по-късно, което се случи вкъщи - санкциите за купоните по време на локдаун на Даунинг стрийт, махленски в нарушаване на закона, какво е неговото бъдеще?

" Борис Джонсън към този момент е " приготвен " , както се споделя на диалект. Той няма да води Консервативната партия на идващите общи избори . За относително малко време той се трансформира в най-големия политически актив за Консервативната партия, защото е доста добър във воденето на акции и печеленето на избори. В това, което обаче се оказа по-малко кадърен, е да управлява страната.

Джонсън позволи доста съществени неточности, които демонстрираха, че той не е в крайник с действителността, с  публичното мнение. Последната и най-голямата неточност, за която приказваме в този момент – " Партигейт ", докара до нарушение на разпоредбите, които самият той сътвори и безогледно наложи на страната, а по-късно неведнъж отхвърли да ги е нарушавал . И даже в този момент, когато стана ясно, че ги е нарушил, Джонсън продължава да се пробва да се изплъзне. Сега обаче той към този момент пречи на личната си партия . Тъй като обаче продължава да има болшинство в Народното събрание с повече от 70 места, единствено личната му партия може да го смъкна.

След няколко седмици имаме локални избори в страната, които евентуално няма да са положителни за консерваторите. Цената на живота се повишава, той вкара непопулярно нарастване на някои налози, политическата му стратегия е мъртва, тъй като не извършва поетите обещания . "

Как ще коментирате настояването на най-доверения кръг на Джонсън, че в този момент не е моментът за него да подаде оставка, точно поради войната в Украйна? Някои от сподвижниците му даже отиват още по-далеч, като споделят, че тях не ги интересува, че министър председателят нарушава закона и че би трябвало да бъде съден единствено по делата му.

" Ако би трябвало да съдим единствено по това, което на процедура е приключил като водач на партията, не може да се каже, че се показва доста добре сега. Англия смени министър-председателя си през Първата международна война. Стори същото и по време на Втората международна война . Англия се отърва от Маргтарет Тачър по време на войната в Персийския залив. Имаме потвърдена история на промяна на министър председатели по време на война . Чърчил в никакъв случай нямаше да стане министър председател, в случай че не бе войната, а се трансформира в най-големия боен водач, който тази страна в миналото е имала.

Джонсън се бори с всички сили да остане на Даунинг стрийт. В огромна степен той е водач, който обича да е водач, само че не и да взема сложни решения . И в този момент си личи, че той не е верният човек за провокациите, пред които сме изправени. Що се отнася до това, че нарушаването на закона няма значение, това не е по този начин - несъмнено, че има значение. " Партигейт " не е отшумял и няма признаци да отшуми. Хората са все по-недоволни от обстоятелството, че министър председателят работи по подобен високомерен метод, като че ли е над закона . За да работи демокрацията, водачите би трябвало да се преценяват със закона.

Борис Джонсън и министърът на финансите Риши Сунак нарушиха министерския кодекс. До момента това нормално означаваше, че провинил се министър подава оставка. Това е кардинален въпрос. Истинската угриженост за страната сега е, че нашите водачи работят изцяло безпринципно. Джонсън или ще си отиде с решение на неговата партия , евентуално през лятото, или ще има общи избори, може би по-рано от плануваното , може би през идната година, които торите ще изгубят. "

Споменахте първоначално за един от аспектите на войната в Украйна - филантропичната рецесия. Британското държавно управление и персонално министър председателят непрекъснато се акцентират като международни водачи в оказването на помощ на Украйна, в това число и по въпросите на бежанците. Но ние виждаме какъв брой е неефективна английската система. Твърде малко украинци съумяха досега да дойдат на Острова, поради редица бюрократични спънки и държавното управление, не за първи път, още веднъж бе упрекнато в двуличие.

" Да, по този начин е и аз мисля, че това е доста заслужено обвиняване. Погледнато от позитивната страна, Обединеното кралство в действителност зададе тона във връзка с отбранителни материали и поддръжката за украинските въоръжени сили. Лондон в действителност е един от световните водачи в това отношение. По филантропичния въпрос обаче отговорът е доста неприятен .

Обединеното кралство се пробва да се оправя с бежанците от целия свят по друг метод, откогато напусна Европейски Съюз. Вероятно сте видели, че има оповестен проект за изпращане на търсещи леговище на Острова чак в Руанда, където да изчакват обработването на заявките им. Това наподобява доста безмилостен ход и е просто популистка „ мръвка “ за омилостивяване на дясното крило на Консервативната партия, както и на тези гласоподаватели, които гласоподаваха за консерваторите през 2019 година. Това не е филантропичен акт, даже тъкмо противоположното.

Процесът с допускането на украински бежанци на Острова е доста ленив . Не обезателно поради държавното управление като цяло, а по-скоро поради Министерството на вътрешните работи - Хоум офис, което систематично прави неточности и има доста неприятен политически мениджмънт във връзка с бежанците към този момент повече от десетилетие. Сега това се вижда в нова светлина около украинската рецесия. Бавно, доста постепенно се следи усъвършенстване, само че държавното управление се проваля с неналичието на нужните запаси и цели. Провалът на популисткото държавно управление е в опита да се предлага елементарно решение, само че се ползва напълно опростенческо такова. Това просто не работи. "
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР